Beogradske novine

1 z!a z e: dnevno u Jutro, ponedjeljkom -

poslije podne.

Pojeđini brojevi: U Bnjridu l o krajirlmi npo.i|mlnot!m od c. 1 kr. Icta po cfjcnl od. . . ■ 8 hdltrl V Hr < alc»o|-Slt*dnl|l, Botnl -HorcifOtrlnl 1 CalmaciJI po cl|cnl od. . , . . ,10 hclara Izvai avo] podruhja po cljanl od.. . .12 hclara Oglasl po

Mjesečna pretpiata: ■> U Beo|r*đu I o Vrijeifma ?*posj«đnuttra •# ; t. I kr. Cota ra bojnu I otapnu poStu . • 2’] U Boogrartu sa rtostarom u kuću .... 2*60 I U Hrrstiko J-SI ivonijl, Bosnl - Korcopovlni I OnTrnacijj . J?. 60 j Uosta.'imkrajevims Austro-UBareksmonarhJJo 3* ( U inosJranstvu. • • • *‘60 cijsniku.

UrednlStvo: BEOGRAD, Vuka Ksradžlia ul. broj 10. Telefon bro] 83. Uprava I prlmanje pretplate Topliiin vcnac broj 21. Telofon bro] 25. Primanjs oglasa Kneza Mlhajla ul. broj 38 Telefon br 245.

Br. 248

BEOGRAD, ponedjeijak 10. septembra 1917.

Godina III.

Ratni izvještaji. Izvještaji austro-ugarskcg giavnog stožera. Kb. Beč, S. sepTsmbra. Taiijausko bojišie: Gora s v. G ab r i j ; 1 a naiazih se j>od valrotn icškotc iopništva; suzbijen jc jedan noeni nješadijski napadaj Talijana. Kod Bezzccca n ju/norn Tiroht došlc sit jednim prepadom itaše čeic n irosjed jcdnog ncjirijateljsl:og uporišta. Privcdeni sti zarobljcj’ici, a zajtlijenjene mašiaskc pa.škc. Na i s t o č n o in f r o n i n v:ikakviii liaročitili dogadjaja.

Kb. Beč. o. sepTcml:ca. Isločuo bojiste: Vojna fron ! a maršala nadrojvotle Josipa: I Mjestimicc irajc lopn'ičk'a borba i ] živahnlja borbena djelalnost. Talljausko bojište: G o r a S v. G a b’ r i j e 1 a i ostali odsjcci na sočanskom froiiiu ležali sn pod feškom talijanskom topničkom vatrom. Neprijateljska pješadija spriječavana jc n napadii od našeg topttištva. !. ” .|ugo-|s(očito bojište: U području albansko-maćcdonskih’ jezera razvijajn se borbe izmedjn naIšili čota i Francuza. Na donjoj V o'juši odbijena su ncprijateijska izviUjačka odjelenja. . - . Načelnik glavnog stožet'a. Uvještaj njemačkog vojnog vodstva. Kb. Berliu, 9. seplembra. Zapadno bojišle: Front prueslolonasljednika R u p*>r.echta bavarskog: U F1 a n d r i j i traje poj’.ičana topnićka djclatuosi: na obaii i od šume 'tSt. Houthoulst pa sve do druma e i n e-Y p e r n. Poslije b'ubnjarske ivatrc uslijcdili su u noći jaki cugleski .KiapadajL ajcvero-isiočno od St. J'uif i c n a. Ne.prijatelj je svagdje odbijen. . fJužtio od kanala La Basseć i na | jobitn obalatnia S c a r p e spremili su 1 »Fnglezi jediiako s;i jakom topničkom rripremom izvidjačka preduzeća, koja su ali ostala bezuspješnia. Sjeverno »d Si'r. Ouentina razvili su se kod LGricourta i Villerct’a danas u ijntfo bojevi. Froni njeniačkog piiiestolonaslje'dolka: U Clianipagni prcduzeli su ifrancuski bataljuui napad istočno od Sdruma S o m me-P v-S o u a i n. U jtirotiv naj>adu bacili sino ili nalrag. ft J red Verdunom na Ištočnoj ohali ii ijcke M a a s e: vodila sc tečajem dana ivrlo ogorčena borha. Kod Losscs $umc sloinio se prvi val napadača tt vvatti uaše rovovske posade. Stražjijim lioprfjeireijskiin odjelenjkna je jipošlo za rukom i>od zaštitom magle 'zadohtvi 3ia zcmljištu u šumi Chan•im c i 3ia O r n i. Ovdje ih io stigao •jaki protiv napad itHših pričuva i ods bacio natrag. prema jugu. U vcčer je ] ^iipotpunio novi napad našiii čeiu ovaj f'uspjeh. Postije krvavc horbe bačen je -fteprijatelj u cijelosti u svoje l rvo nc ipoložaje, jedino je zadržao nešto zemMjišta u južnom dijelu šume Ciiaume i «na istočnom grebenu. Od 3 divizije. 'koje su preina izvještaju zarobljenika ipretrpjelc gubitke u polovini svoje snage, ostalo jc u našim rukama 300 zarobljenika. Naša pješiadija borila se •izvauredno, a isto i r.ašc topnišivo. iVrijc-tduu su sliižbu vršili naši pješadijski letači. Istočno bojište: Front maršala princa L c o p o 1da bavarskog: Izmedju Istočnoga mora i D v i n e odbacile eu naše preduje čete

Nova topnička borba na Soči. — Krvavo su napadaji u Fiandriji i kod St. Quentina. konferencija osujećena.

ncprijatelja na nove položejc, koji sc spremaju. Vojna fronta maršala nadvojvcđo J o s i p a: Južno od Pruta znatno se pojačala jaka topnička vatra. Maćedonsko bojište: Južno od Oliriđskoga jczera odbijeni su ruski napadaji. Zapađno od M a 1 i k s k o g jezcra zaposjela su francuska odijelctija nekoliko sola ula sjevernoj obali dcvolskog odsjeka. Prvi zapovjednlk glivnog stana pl. Ludendorff.

Njemački večernji izvještaj. Kb. Berlin, o. seplembra. Kod Yperna i na desnoj obali rijeke M a a s e trajc živalma topnička borba. Sa istok'a nije do sada javljeuo ništa osobitoga.

Poslije zauzeća Rige. Njemački car u Otinauiiiiide-if, ' ’ Kb. Berlin, 9. sciite'.nbra. WoIffov urcd javlja: Za lijepog vremena uputio se car Vilim juče preko Rige u Diiniamunde, gdje je pozdravio čcte, kojc su sudjeiovale: kod zauzeća i razgledao bivše mske poLožaje i neka postk'ojenja, koja sit RiisI razonli. Razuzdauost na riiskicn brodovima. (NaroCiH brzoiav .,t5ebgr.\dskili Novina") Žencva, 9. septcmbra. ,,T e m p s“- sažaljcva, šio su vuske pomorske boračke suage u zalivu Rige patpuno ižuevjei'ile i nc može sebi predstaviti, kud su onc ncsvale da im ni traga nema. List inisli, da je razuzdano'st na brodovima većib. jedinica osujetila svaku alcciju.

iz današnje Rusije. PoliiKodišnjica rnske revolucije. Kb. Petrograd, 9. septembi'a'. Petrogradski brzojavn'i mci javlja': Danas, na 'dan polugodišnjiee ruske revolucije, ra'dnicki 'i vojni savjet je prire'dio okb 40 raelinga i skupštipa n cijeloj Rusiji, 'da bi pojačaO svoje ] omoćne izvorc. Doljši su prije kratkog vremeria bili nagovijestili, 'da mis’e pripremiti oružanu ak’ciju proiiv r privremene vla'de, u koju su svrlm oni bili doista preduzeU odlučnu propagandu mcdju radnicima i vojnicima posa'da. Te sn pripreme . staoovnišivo Pelrograda znatno uzbnnile, jaspoloženje jo bilo doSta nervozno. Dunas je guvemcr Petrograda, \ a.siljkovskij, iz'dao- progla^, kojirn atanovništvo grada poziva, <la bnde mimo, _da se nićega ne plaši i uvjerava ea da će se svaki pokušaj, koji .bi išao nr .to, da poremeti red i mir, bez ikakvog ob zira ngušiti. Jednovremeno je obnjiro'dovao proglas izvršni odbor r.ulničkog i vojničkog sarjeta, u komc >e veli, da au svi oni, kbji bi pozvali l’aduike i vojnike, da se sa oružjem u ruci pojave na ulici, izazivači i neprijalelji Tevo’ucije, koji žele da je u krvi uguše. Ićako večernji tistovi javljaju i piivremena vlada je imala sjednicu, cla se povavjetuje o mjerama kojc freba pre'Juze i proliv akcije, koju boijši spreniaju. „Ve'emje Vremja" misli, d i su članovi kabine a o odlučnom karaktevu, tib mjera polpunp sdožni. ( ; poslje'dnjem rc času javlja, da su muksinialisle, s pogle'dom na 'ovu od lučnu protiv akciju, o'lusta'i od svojih prevratnih namjera. Francuska štatnpa o ozbiljuoM poio/ajii Rusije. Kb. Bern, 9. scptenibra. Irancuska štampa i dalje go.o:i vrlo pesimistički o položaju Rusije. - i ...Tournal" saznaje u svome. uvodniku: Vlada do' danas nije ni najmanje lispjeha da ostvari vojnički prcporodjaj i spriječr privj-ednu kalastrofu. Posljcdnji su đogadjiiji strahovito ozbiljni. Iza led'a vojsko prijeti finski ustanak, na Lokovima je ona razgohVona, jer j? flota zapala sa sv'uu u pravi zlpčiu a os.iiu

svega je zima na pragri, ko.'a će ofežati sa svim snali'dijevanje. Svaki nerlostatak na isthčimnt frontu O'jetiče se i na zapatdnoni frontn. Protiv revblucijoiiariia zavjera. (Naročiti brzojav „Beogr.vJskili Noviiia") Stockholm, 9. septcmbra. Preiua vijestima petrogradskc brzojavne agencije, nasiavlja se vrlo živo istraga n stvari protiv revolucijonanie zavjere. Našlo sc, da su u zavjeru bili upleteni neki veliki knezovi, koji su nedavno iroapšeni, kao i neka lica iz okoline carcve. Tragovi zavjere jiroiiadjeni stt ne samo u Pctrogradu, liego u Kijevu, Moskvi, Odesi, pa i u samoj Sibiriii. Apšenia i preslušavanja Iraju i dalje. Straiiačke borbe. Kb. Zuricli, 9. sepicnibra. ,,N e u c Z u r i c li c r Z e i t u n g“ javlja iz Petrograda: Borba stranaka jc postala opet vrlb juka. Boljši i listovi koji im blisko stoie iiapadaju oštro vladu, optužujući jc, da se vraća iinperija-Iist'.ičkem programu. Gorkijev list „Novaja Žiznj“ upravlja ovu optužbu nepotredno protivu minLst/a unutrašnjih paslova, koji tskorišćava slabost toliko,' da ponovo preduzima imperijalistički rait. Socijalno revolucijonarni list „Volja Naroda“ i>iše, da ja žalosno vid.ksti slikii, koju danas ix>kazuje Rusija. Vodje demokracijc su danas primorane, cla se borc na fii fronta, protiv rcakcije i protiv krajnje Ijevice, >a jednovremcno se moraju hrinuPi o osigurauju blagoslauja zemIje. List inisli, da bez sjedinjenja stranaka i kiasa pokusi reorganizacije ne mogu imat'i izgloda u uspjch. Boljši na djcln. .cKb. Bern, 9. septembra. Lausaimtdii'u ukrajinski dopisni ured javljac da su zbog poraza boljših u Petrogradu, bili 1 njiliovi prisnaše u Kronstadtu osudjemi na mir. Sada posliie nekoliko sedmica i oni su opet gospodari situacije u Kronstadtu. Novina boljšili ,,G o 1 o s P r a v d a“, koja •je poslije buruili julskih daua obustavIjena, izlazi opet. Gradjanske novine su suspendirane. Smrtna kazna je po drugi puta ukinuta, a sazvan je novi kongres radnika i vojnjka. Svc su ovo mjere.novo izabranog gradskog vijeća, koje se najviše sastoji iz Leuiiiovih pristalica. Kođ posljednjili izbora pristalice Lenina dobili su • 20.000 glasova od 28.000. Prema iome je vrlo upitno, da li će rahia luka Kronstadt braniti se u slučaju, ako navah Nijemci. Papinski prijedlog za mir. Držanje pape Benedikta. Kb. London, 9. septembra. Reuterov Hre'd javlja, da' je jedan kafolićki 'diplomata iz država sporazamnih sibi imao nedavno razgovor š j a )>om Bene'diktorn, o kojeniu izno>i ovo: Kaćl se dipiomaUi potnžio na nevolju, koju sii' sre'dišnje vlastt pronzročile njegovoj 'dr/.avi, postao je papu nestrp’.j v i -nabaeio: Da, ali Rust lioće da uzinn Carigra'd! I|iplonuita j>: odgovorio, da ne pošloji nikakav povud za slrali pre<l llusinia. — Papa: Rusija je prema kaloličkirn interesima bila uvijck neprijate'jski raspoložena. Pomislite sanm n i 5 avovsku 'diecc/.u. — Diplomata j? na lo upozorio jiapu, <la je Njomačka u Beltiiji 'dala jiostrijeljati višc sveštenika. — Papa: Za cijelo, rat sam po scbi donosi nasilja. Poslije toga je papa upitao 'dipkmi.'du, -što sjKM'azunmc sile zapravo žele? KaVt imi je diplomatu odgovorio, da sporazumnc sile žclc uinštea'c pruskog militarizma, rokao je papa, da s? lontfa moraju razpružati i osfale države. Papa je na krajit i/ia/in svoje ču<lj.enje nad iostalitn prčtjeranim neoprtvčaiim zalitjevinia sporazumnih si!a i a uljeuc<ju naglo prekinuo. Dinlornata, koji poznaje papu već više godina, izjavljujo 'da Njegova Svetosl uema nikakvog j<> vjercnja u Rusiju i 'da su glavni motivi pa.pinske note ovi: 1. Vla papa <k>bije pristupa- na niirovnu konferenciju; 2. strah, Vla ga ne uvrijedo njemački katolici i 3- bojazan pred uništenjem austro ugarske mouiuhije kao najveće ka tbličke sile.

Pokret za mir. Ruska štanipa o osiijećeni'i stocHhohn- j ske koniereuctje. Kb. Petrograd, 9. septcmbra, > Peirogradski brzojavni ured javlja: Dvijc činjenice: Propast s t o c k h o 1 in s k e k o n f t r e n c i js k c i d e j e i k a t a s t r o f a k o d R i g c glavni sit pređtneti govora u uvodnicima današinjih llstova, medju kojinia lieki šta više oba ta pitanja, i ako su na prvi pogled i suvišc različita, dovode u ’tijesnu vezu. „Novojc Vrcmja“ misli. da sc nesrctni projckat 0 lconferenciji, koji jc Rusiji i njcnoj vojsci donio toliku ncsrcću, mo/c siuatrati da jc potpuno propao. ,,B;rževija Vjedomosti" i>iše: Propast konfcrencijc za rusku demokraciju je liov dokaz, da se politika i demagogija-lic mogu složiti. ,.R j e e“ upozoruje na to, da se u vremcnu, kad je cvropska soctjal-dcmokfif.cija bila obukla narodno odijelo, radtiički i vojnički s'avjctt tipinjao svoiu snagom, da sve socijalne demokrate dovede pod jedaii krov i da ili tako svc i/jednači. „G a z e 11 a R a b o š č a i a“ istićc istina potrcbu da treba poraditi na prco* bražcnju iniemacioualc, ali ipak inisli, da treba preduzeti svc što jc potrebho da sc učvrsti uprava zemlje. Organ radiiičkog i vojničkog savjeta isiiče u članku, upućenom dcmokraciji, polrcbu da treha poleazati hrabrost i odlučnost, i veli. poštb jc sad zimski rat i l>ostao neizbjcžau to i đemokracija 1 mora učiniti svc da bi svoj iiticaj osi- ! gurala i mora se pobriuu.i o tomc. da ' votska budc u svemu oiiomc što p;j jc | poirehiio bogato snabdjcvcin. 'O'/a i» javljivanja stojo u nekoLko u saglasnosti s-brzojavoni, prcma komc je z.ipovjednik ballijskc flote dobio oti iosade prVili položaja dostavu kojom se moli, da Kcrcnskog izv'josti, da će sc oni boriti do posljednjeg nictka. Kouiereiicija socljalisia sporazuniiiili slka. Kb. Haag, 9. septcnibra. Holaudski ,,N i e u \v c s B u rcau“ javlja iz Blackpoola: Radihčka stranka jc na kongrcsu rudara izjavila, da će se organizacio’ii odbor 25. i 26. o. mj. posavje'.ovaU s parlalnentaniom koinisijom o sastanku intcrnacijonalne konferencije, ti kojoj če sacijaliste sporazumnih sil'a objavili ratue ciljeve. Mirovni pokret u drzaVaiiM sporazuinuili slla. Kb. Stockholm, 9. sfipteiiibra. Rosanov, koji se sa ostalim ruskim izaslanicima vra'io iz Londona, izjavljtijc, d a j e m i r o v n i p ok r c t 1 u Englcskoj vrlo jak, ali ipak ne tolLko kao u Rusiji. Francuske socijaliste sc jako upinju, da dobiju putne listove za Stockhohn. Nc bi bilo pametiio, ako vlade Francuslcc, Engleske i Itialije nc bi htjele izdali putne lisi'ovc. Prijedlog Belgiic, da se mirovni prcgovori otpočmi tek pošto neprijatelj iiapusti zamiju, odbila jc loiidonslca kontereucija. Raduički, seljački i vojničlci savjeti mnogih gradova Rusije uputili su eitgleskim i francuskim strankania proteste protiv -zabranc izdavanja putnili listova, u kojima izjavljuju, da neprijateljsko raspoloženjc protiv konferencijc izaziva u Rusiji vcliko nezadovoljstvo. 1 pojedina odjelenja vojske na frontu protestovala su protiv cnglcske i francuske zabrane izduvaiija putnih listova.

Neograničeni podmornički rat. Sudar parnih brodova. Kb. Bern, 9. septembrn. , Kako francuska Štampa javlja, parni brod ,,Natal“ sudario sc na visiui MarseilLesa s parnim brodoni „Molgaclie“. 14.443 tone. Rrcma izvještaju ,,P e. t i t P a r i s i c n“-a ie pogiuulo od posade zapovjcdniic broda i 21 čovjek. Na brodu ,.N a t a l“-u jc bio vcliki broj vojnika, ali se nlšta još ne zna, koliki je njihov gubitak; misli se da mora biti znatan. „l’eti.t Par i s i c n“ uporcdjuje pojedinosti ove ncsrcće .sa strašnim sudarom izmedju parnog broda ,,lnsu!taire“. i „Libena" u god. 1903.

suzbijeni novi Stockholmska

Kriza francuske vlade. Ribotn je ponovno povierc-u sas!a v kabineta. Kb. Paris, 9. scplenibrj. Havas javlja, pošto sii sc prcdsjcdnici ohih komora povratiii u Paris, prcdao je prcdsjednik minisiarstva R i b o t oslavku vladc ii ruke predsjednika republikc. Poincare pregovarao jc sa obim predsjednicima komora. a poslije toga povjerio sastav novc vlade Ribotu, koji ic ponudu i j> r i m i o. Uzroci krizc. (Noročiti brzojav „Beosrađskili Noviua") Žcncva, 9. seircmbra. Havasjavlja: Medju uzrocima o ostupanju kabineta nalazi se na prvom lpjestu dogadjaj Alinercydc. Ostupanje ministra unutrašfijih poslova Malvya, kog Cletnenceau žcstoko napada, prcthodilo je ostavci cjclokupilog kabiiicia. Mcdjutim dublji uzrok ostavke kabineta nalazl se u tome. što.su socijaliste, od kako jc napcdjeua zabrana izdavanja putnih listova. neprijatcljski raspoloženi prema Ribotu i šio R<bot. i poslije inrcrpelacije s.ocijalistiekcg vodje Reuauuela o ratiiiin clliev'ma, nije socijalistima po njiiiovoj žclii cbjasnio pitanje o ratnim ciijevima. Najnovije brzojavne vijesti. Veliko opadoiije američke pomorske - trgovine. Kb. New-York’, 9'. septembra. Amcrički izvoz je u jiilu o. g. prema r:oš. ! cm mjesecu opao sa 20), ?. nvoz sa 81 milijun dolara. Novi amerićki ratoi zajam, Kb. Haag. 9. scptembra. Holandski ,,Nieu\vcs B urcau“ javlja iz Washingtona: Poslanički dom je jednoglasno odobrio ratni zajain od II milijardi, koji ćc se upotrebžii kao pozajmica sporazmnnim silama, i to mjesečno po 500 milijun;< Kolera u Pe»'zijl. Kb. Petrograd, 9. septembra. U Perziji je buknula žes.oka k o1 c r a. U 3 je dan-a oboljelo 236 osoba, od kojili su već 202 lica umrla.

Grad i okolica. lstorijski kalendar. Ku jučeranji 'dan, 9. .septeinbi.i 0. go'dia.a poslije Hrisla bila je krrvava biika ii Teutoburškoj gori izmedju rimskog vojskovo'dj© Kvintilija Vara (Quintiiius Vanis) i Germanaca. — 9. sept. 1828. god. rodjon .je na jrnanju svojo porodice, Jasnoj.Poljan'i sla vni Lav Nikolajevič Toistoj, jedan od najvećih SlovBua sviju vremena, a jedai od najslavnijih nmnih velikana u opšte, — 9. sept. 1912. go'd. nmro je čuveni česki pjesnik Jarosiav Vrchlickv, — IS T a 'đLuiašuji da.n 10. sept. 1721 god. zakljućen je u N y s t: ad u mir, kojim je okončan t/v. sjevemi rat, koji je voidjen izmeđju Karla XII. švedskog s jedne i Rusije i njenih saveznika s 'dnige slrane. — 9. sept. 1898. god. po ginula je od ruke anarhiste Luecheni-a T arica austrijska i kialjica ugarska J e1 i s a v e t a. Preiniuuo. Poslije teškog holovanja uinro je 9. o. mj. D r a g 'u t i n N. A t a n a sk o v i ć. kasacioni sudija u 54. godini. Pokojnik je bio jedan od spremtiijih sudija, vrijcdan čovjek i uglcdan gradjaniu, za bakvoga jc do pasljcdnjcga časa smatrau. DruŠfvo v. njeinn gubi mtiogo, a njcgova ozalošćena famiiija prlmjcir.og supruga. cca. bra.a i t. d. Luka mu zemlja! Da se javi Društvu Crvenoga Krsla, Simiua ulica 21, radi obavjcštcnja: Julka S t o j k o v i ć iz Groclce, za koju pita Jovan Stojković, Nr. 14231.