Beogradske novine

Izlaze: dnevno u jutro, ponedjeljkom poslije podno.

Pojedlnl brojavl: ■ tM|fWi I • kr*Iiffeu ufu|«lula «. I b. M* •• ri. . . . > »•!«» • Hmbtol-timaill. I IMmiIII •• «i|M( lO b«»r* Izrm *f*l pM«*l« •• *Hm 1 M.. . .12 b«an Ogltsl po cljenlkn.

Mjasaina pretplata:

II l»nrM» I • fcraJtviMia i.ri<- M n bim I

•*<» • • f—J U •npraM m iMtiriM ■ iw*g .... M* U Hmtdu| -*»»»al|(, BusI-H«c(1mW I iii ... aua

U utMo krajutrai A«iln-ii|afito mnfrfelja arU *‘CO

Urednlitvo: BE08RAD, Vuk« Karadžlća ul. braj 10. Talefoa bro| 83. Uprava I prlmanjo protplata TopiiMn veaao broj 21. Tolofon broj 25. Pr1maa|o ogtoaa Knova Mlhajlo uL broj 88. Talofoo br 246

Br. 304.

BEOGRAD, ponedjeljak 5 . novembra 1917.

Godina III.

Povećana borbena djelatnost na Tagliamentu. General-pukovnik pl. Borojević odlikovan redom Pour le merite. Mirovni govori u ruskom privremenom parlamentu. Haos u Rusiji.

Našim čitaocima Y Zbog izvjesnlh tehnlčklh smetoji. koje $u izuenada nastuptle u Izradl naSeg llsta, prlnudjeni smo da za nekollko dana rnatno vmanjimo oblm ,,Beogradsklh Novina“. Moiltno svoje čltaoce da imaju obzira preina toj okolnosti, člji uzrok valja tražit! u sve večlm teškočama u nahavljanju sirovlna i u nagtom troAenju tnašlnskog materijala. Predtizell stno sve potrcbne mjere, da „Beogradske Novlne", čijl Je v.načaj udvojen sadašnjiin znantenitiiii dogadjajima u što kraćem roku opet počnu Izlazltt u dosadanjem formatu. Uredidštvo „Beogradskih Novina“. Ratni izvieštaii. Izvještaj austro-ugarskog glavnog stožera. Kb. Beč, 4. novetnbra. Talljansko bojište: Borbena djelatnost na T a g 1 i atn e n t u sve se više pojačava. Borbeni položaj dozvoljava Istom 'danas da se pregleda, što su za vriIjeme 12. bitke na Soči izradile savezničke čete i njihove vodje od vojne •skupine generala pješadlje Alfreda Krausza. Zauzeće 2600 m visokog ICanina i 1668 m vlsokog Stola, nesuzdržljivo prodiranje u nepristupačnom gorju južno od F e 11 s k e doiine, koje nije mogao da suzdrži ni neprijatelj a ni nevrijeme, zauzeće R eslute i utvrdjenog ligira OemonaOsseppo osigurale su slavu oprobanim brdsklm četama, međju njlma pješadijskim pukovima broj 14. i 59., tirol- ! skim carskim lovcima, štajerskim strljeljačkim pukovima broj 3. i 26. i carskim strtjelcima, slavu u povijesniđ ttajvećeg sviju ratova. (stočuo bojište 1 Arbantla: jVeprcanijenjeno. Načelnlk glavnog stožefa.

•zvještaj niemačkog vojnog vodstva. Kb. Berlin, 4. novembta. Zapadno bojište: Front prllestolouasljeđnlka R u p* SPfecbfa bavarskog: U Flandriji otligrale sii 9d ua inje.stimičnu vatrenu djelatnost duž V s e1 e omanje pješačke Lorbe sjeveroistočno (od Y p r a. Pojedinim smo naletima isprairili svojo redove i odbili na viSe mjesta jengleske djelimične napade. Front njemačkog prijestolonaisljednika: Na kanalu, koji spaja uazu Oiseu » Aisne-u kao i duž aillettske doHine rladala je žestoka artiljerijsfci djclatnost i vodiie su se uspješne borbe -izmedju našilt piednjih. odjelenja i frail' -cuskili iztidjatkih odjelenja. Na istočnoj jobali Maase vatrena borba, koja je preko dana bila živahna, prod veče je izsnedju Samenzieres-n i BcsiouA r a ni-a zadobiia u žestini. Naš tconventrisaiu odbranbeni raid održao je U •i.aliu pripremljeni engleski pokušaj za napad. Istočno boiište: Poiožaj je neizmijenjen. Na drimm ft i g a - W e n d e n rasturena su kod S eg stvold u ruska krstareća odjeleuja. Alaćetloiisko hojište: Topnička borba izmedju Vardara i Dojranskog jezera, koja se već neko 1 iko dana vodiznatnoinžestinom, vodila se i juče preko cijeloga dana; do sada je Lilo saaio djeUmičnih ongleskih napada, koje su bngarska prcđnja odjelenja oill i'a. TalHansko hojište: D u ž T a g 1 i a m e n t a t o p u i (■ k a borba promjenljive žestine. Prvi zapovjednilc glavnog stana pl. Luđendorff.

Njemački večernji izvještaj. Kb. fiedin, 4. noveinbra. Do sada neina vijesti o Voćiin borbenini djelatnoslima na bojištima.

Proslave imendana Njegovog Veličanstva. Jučcrašnji hnendan Njegovog Veličanstva cara i kralja u Beogradu. Jučerašnja nedjelja bila je sva u znaku Previšnjeg imendana. Ovim povodom održano je bogosluženje za rimo-katoličke vojnike u 7 1 /* sati ujutru u Dvoru, a u 9 sati prije podne .svečano bogosluženje u prisustvu glavnog guveniera, brojnih časnika i austro-ugarske kolonije. Bogosluženje de obavlo vojni superior Josip Klimf 'k o v i <J. U 10 i pol sati prije podne Jbilo je takodje povodom Epevlšnjeg

imendana bogosluženje u pravoslavnoj Sabomoj Crkvi u prisustvu zapovjednika okruga za Beograd-grad. 1 u sinagozi jevrejske općine održano je povodom imendana Njegovog Veličaustva svečano bogosluženje za jevrejske vo/nike koje je održao rabiuer Jakob Hoffman. Svečanost ie završena molitvoin za ratnog gospodara i vojntt snagti. Prosiava u Beću. Kb. Beč, 4. novembra. Današnji imendan Njcgova Veličanstva proslavljen je svečano u cijeloj AustTo-Ugarsltoj svečanini bogosluženjima i prh'edjivanjcm zabava n dobrotvorne svrhe. Svečani člattci 11stova bave se pobjedama nad Italijom pod vodjstvom Njegova Veličanstva. lcome likuje u vjemosti i blagodarnosti ne samo oslobodjene provinclje nego i cjelokupno stanocoiištvo tnonarbije. Slava u Budiinpešti. Kb. Budimpešta, 4. novembra. Povodom jvr.endami Njogovog V(4V čanstva ciu’a i kralja Karla bila jc danas svečatna skižba Božija n ritvi sv, Matije, kojoj jo prisustvovala uadvojvodkinja Augusta sa djecom, viče nrinistara sa . predsjodnik'om minisiarstva drom Wftk'erleom ua čelti, nanogo posianika, velikaša i 'drugih uglednih ličnosti sa sviju polja javnoga života.

Ofenziva protiv Italije. Previšnja zapovijest voisci. Kb. Beč, 4. nov&mbra. Jacdja se iz stana ratne štarnpe: Njegovo Veličanstvo blagoizvoljclo je pranllostivo izdati ovu turedbu za vojsku: Naredba vojsci. Prije dvijc i pol godihe poslaii su Taljjani za ledja Monarkije milljone svojili vojnika. Oni su invali da izvrše posljednji uđarac. Alf Moji junački borci na Soči izdržali su pobjednički sve juriše u jedauaest teških krvavih bitaka: u toku tri Ijeta mogli su se izvojevati na istoku silni bojevi sa ptmo snage. bez brige za jugozapad; sa puno snage mogao se pripremiti onaj odlučni udarac, koji je doveo do dvatvaeste bitlce, a na osnovu pogodaba, koje su stvorlle Moje sočanske vojske svojitn nesravnjenitn | otporom. Najtopiije se sjećani dana, | kad je oslobodjeno Moje Primorje, svih sjajnih djela, koja su izveii zapovjednici i čete protiv Italije od Duhova 1915. Najvjerniju uspomemt za uvijek posvjećuiein onim nebrojenlni junacima, koji su bili primorani, da pobjedu otkupe cijenom svoga života. Hvala neka bude Svemogućem! Niie uzalud tekla krv ovih lirabrih ljudi. Borbene snage Moje i Mojili vjernih saveznika nalaze se daleko na neprtjateljskom zemljištu. Ponosne uspomene na Moju odbraJibenu moć oživjele su u Friaulu pored stražarske vatrc. To su uspomene na davno minula slavna vremena, od kojili se nikada ne može odvojiti vojnička mlađost Moga nezaboravljenoga ujaka, cara i kralja Franjc Josipa, i imena Mojih predčasnika Karla i Albreehta, kao I uspoincna Radetzkoga. Duh ovih velikana, koji i dalje živi u Mojoj odbranbenoj moći za sva vremena, neka Nas i daljc vodi na put« uspjclia, 11 a kome jedino mogu Moji narodi zadobiti inir, što ga cijeli svijet sa čežnjom iščekuje. Neka bude Bog s Nama! Baden. kod Beča, 2. novembra, 1917. Karlo s. r. Njemačka odlikovania austrijskili generala. Javlja se iz ratnog staiia za štampu: Njegovo Veličanstvo njemački car jv milostivo po/lario Njegovom c. i k. Visočanstvu nadvojvodi Evgeniju žirovni vijenac za rcd Pour !e merite, a itnenovao je načelaika glavnog stožera cjelokupne naoružane sile, generaia pješadije baruna pl. Arza za glavara šleskog pješadijskog puka br. 157. Dalje je njemački car podario gcneralu pukovniku pl. B'o r o j e v i ć u i načclniku operativnog odjelenja generalmajoru barunu pl. W a I d s t ii d t e n u red Pour le merite. Povodom imenovtti'ji Njegova Veličanstva za glavara šleskog pješačlcog pn'ka br. 63 ’od istorijskog je interosa, što je tak’vo imeuovanjo članova v'adajnćog doma izvršeno prvi put u ratovima za oslobodjenje. lmenovanjc lica, koja ne pripadaju vladalaMcim domovima, za glavare pojodinih piikoVa i vojnih tijela vršeno je tek : u đocnijo doba i značii nai'očitu jx>fast. ža taJeo odlikovane. Od austro-ugarskih generala je gen. puk. grof Beck glavar gčrlitzkog pješad. puka tor.

19, maršal Conrad pl. Hotzcndorf glavar je gardijskog pješad. puka, Od njomačkih vojskovodja su maišal Ilindenluirg, general pl. FalckeHh'<tyn i Jnaršal Mackensen glavari pješačltih pukova br. 69, 9, 81, odnostno lnisaijikog puka br. 10. —• Imftuovanje NjegovU Veličanstva za glavara šlesk'og jiješaekog puka br. 63 utoliko je naročito jrota stvovaiije za taj pub, štn se on sad, k <o puk generr.la pješa'dije baruna Arza, nalazo na 'jugozapadn*om fi’ontu u borbi protiv Italij« pod vriioVnim zapovjedništvom N.egova Veličanstva. Pravdanje Cadorue. (Narooitj brzojav „Beozradsktb Novina' 1 ) ’.Amslei'dam, 4. bkliobia. Povodonf oštiili napaida (alij'Uiskih’ sooijal'ista protiv vojne Uprave nnšao sc Cadorna pobudjen, da n nacijonabsličkbj štampi objavi woju izjavu, u kojoj pokušava đa opravda svoj postupak. Ca.doiaVa ufvrdjnje. da su ptoliv’rnca bili u stanju, da vanređno vještim n.ačLaVom prikriju svojo sanjerove i da pre'duzmu napad n a j e d n o j- l a čk i, g d j e jn u s e t. a1 i j a n s k a v o j n a u p r a v a n a j m a n j o n a d a 1 a. To}ijanska vojna iipi ava očekiije sarnO dolazak fraucuskog jjojačanja, Fngleski prikaz iz talijanskog glavuog staiia. Kb. I.gpfloU, 4. noveinb'ra. Dppfsuik „Benteiot og" Ureda jav-Ija I iz iaiijanskog glavuog stana 2. o, m.: 1 .Ta’ saitf l'io poslj -dnji, koji je 'napUstio Udinn. Oko 10 'dana prije. fcoga rasia jo žftgiintt bombardov Htija, koje jo najpos'ic Lilo' lafco jako, da se jasnoi ru.za.bira.'oi u Udine, fcoje je mjesto bilo oko 30 km iza JVonta. 'Ovp’ t ii-eprostani napa/laji lefilica nzbiljno .su . uznftmirili slanpvn'štvo,. kojo poče napuŠti.U rat-oš sVim’ saobmćajnim' srftdslvima, koja so niogb) dobiti. Naskbro uasfade nostašics životnih' namirnic.a. 27. oklobni piimjetiio se, da glavni sfeožfti’ evakniše giavni stco. ('osijednju nadu rtduzhh' su hjegtmci sa SočairsJco ju’nge,, kbjLl sn donijeli vijest o približavanju iscpiijaifeelja. Pošfo su že•ijftzuička egradft'i vozovi bili pod vojnoni kJontrolom, 1o j« u' tren oka poknpilo stanovnišLvo sva prevozna sredslva, koja' je mogloaaći. Medjatim su sa svih ,-di'aTui dolazili glasovi o sjajnim j,nnačkim djelima. General Gonza prenešen je u Udine sa 11 ra.ua. Svi oficiri njegovog sbžera i svi konjanici njegove eskorte —• do jijih 3 bi 1 i su iii pobijcni ili raujeni. Tvrdokoran ofepor ge. erala Beduglio sa njegovim bersaljerinia na Ma’lajaru slvorio je nove Terniopile. Od 3 bersaljer.-ka. puk-.i oshio je. s’fimo' jftdan rahjcni of'cii'. Talij n ke čtde na Mo'nte Nero nijesu pobijedjene, i ako i,ti je bio Tioprijatelj opJrblio. OLprilifce u ponoć napusfeili su Udine engleski i amerikar..'kCdopisnici, pošto su došli fealijansk'i 'oficiri 5 javili, da se aiusfero-ugarsJc'e izvidnice nalazo saiUo još nekoliko milja daleko od varoši. Cifeava rijeka b'egimaca kretala so drumom, porol željezničlce pi’Uge za Codi’iopo i Ti'cvi'sn. P.io jo to s'trahovito žalosfeau prizor. Mnoge žcne su izgnhile svoju djocu. U gomili su išli ranjeui, bolosni i staroi, a pomijošanl s njima pješaci, bersaljeri i al; ini, (ienoral Foch vrhovni zapovjednik francusko-engleske pontočne voiske. Kb. Bern, 4. no\ embr;(. Švajcarske iv'ovine javbnj'u iz Parisa, da jn za vrhovaog zap.ovjednika fraucusko cngleske (omoćne vt j ke za lla’iju imenovau general Focti. Painleve i Lloyd Oeorge u Rintu. Kb. Paris, 4. novembra. Havas javlja: Minisfear predsjednik P a i n I e v e i 1 Joyd fleorge otputovali su juče u jutru u Italiju. Pichonov članak. Kb. Ženeva, 4. novembra. U ,,P e t i t J o u r n a l“-u piše Pichon: Ako Francuzi pošlju sad svole čete u Italiju, razumjeće se to tako. da sc to čini samo u namjeri, da se djelo oslobodjenja izvrši i s onu strauu Alpi. Euglezi, koji su plemeiiitim načinom potpoinagali Belgijance. pojmiće, da Francuska sad potvrdjuje saglasnost sporazuma i olakšava doiazak četa i materijala iz Amerike. Sjednica ratnog odbora u Parisu. Kb. Paris. 4. novembra.. Havas javlja: Ministar predsjednik P a i n I e v e je u ministarskom savjetu podnio izvještaj o svome i Patainovom razgovoru u Londonu, gdje su se bavili u kratkoj posjeti. Toj ministarskoj sjednici je pretliodlla sjednica ratnog odbora.

lz ruskog prlvremeuog pariamenta. Pretres o spoljnjoj politici. Kb. Petrograd, 4. novetnbra. Petrogradski brzojavni ured javlja: Privremeni parlamcnt je nastavio lirctres o spoljnjoj pofiticL Socijalistički poslanik Dan je držao dug govor u konie se obrnuo protiv prava savjeta republiice, a naročito protiv M i1 j uk o v a. On je pokušavao đa dokaže, da revolucijonarna demokracija nije odgovorna za denioralizaciju vojske. On je liajzad zamjerio vladi, što je do sad za zastupnike Rusije u inostranstvu zadržala diplomate, koje je imeuovala bivša vlada na osnovi razvratne politike. Poljski zastupnlk L ap i n s k i je žestoko napadao kadete, naročito zbog njihovog licemjernog držanja u poljskom pitanju. Prelazeći na spoljnu politiku govornik je utvrdio, đa je ona često odgovarala politici kadeta, naiine da je malo iskrena i da je popustljiva prema imperijalistima. Lapinski misli, da je posljedlca te ixilitike sadanji položaj zemlje, njene nevoIje i trajne krize. Jermenski poslamk Dživili je zahtjevao potpunu slobodn uiegovog naroda u bitdućnosti, pa je izjavio, da njeinu mirovni kongres niora ouo dati, što je Švajcarska dobila ođ bečkog kongresa. Poslanik S t r ti w e je istakao, da do sad težnje Rusije za mir nijesu donijele nikakvog stvarnog rezultata. Od revolucije one se nalaze na utopističkoj osnovi. Cio« vornik je mišljenja. da pravilo mir bcz aneksija i oštete đesorganiše_ vojsku. Bivši ministar poljoprivrede Černnv u dužem svom govoru napadao Miljulcova i gledišta pređgovornika o ratnim ctljevima Rusije i mirovnih težnji revolucijonarne đemokractje. On je izjavio, luska vlada mora rađiti na tome, da se pitanje o miru uzme u pretres u pariskoj konferenciji i da se ohnaroduje cio pretres, koji se tamo bude vršio. On je istakao potrebu, đa se uspostavi ponovo disciplina i boračka sposobnost vojske kao jcdini uslov o tome, da se glas Rusije ua toj konferenciji pažljivo sasluša. Čemov se zatim okomio protiv apsurđne odluke maksimalista. kojom se traži, da se neodložno proglasi primirje. On misli, da bi, kad bi se mirovno pitanje jiretrcsalo na raznim kotiferenoijama, ili drugim riječima, na prćtliodnom mirovnom kongresu, to bi'o moćnije sredstvo da se dodje do mira. Produženje pretresa o spoljnoj politici je zatim odloženo za 5. novembar. Izostao ustanak inaksimalista. Kb. Petrograd, 4. novembra. U prkos sviju vijesti, da će na 2. novembra bukmiti oružani ustanak maksimalista, prošao je taj dan mirno. Javni mir nije nigdje pometen. Kadeti i anarkiia na djelu. Kb. Sfcockholm, 4. noveinbra. Vjjest dopisnika bcčkog dopisnog ureda. —• Izvješ'taji, koji sti ovamo stigii javljaju o postepemr.m rašćenjii stvarne moći i 'ivticaja kadeta, s druge stratie se medjutiin sve više širi agitaeija maksimalista i t atiarhija.

Novi njemački državni kancelar. Posjete grota Hertliuga. r- Kb. Berlin, 4. novembra. „Nordduetsche Allgemeine Zeitmig" javlja, da je državni kaucelar grof H e r 11 i n g posjetio dauas predsjednika Reichstaga, austro-ugarskog poslanika priuea Holienloha. i)redsjednika poslariičkog doma, a kod prodsjednika gornjeg doma ostavio je svoiu kartu, jer isti nije bio u Berlinu. Kanceiarov govor. Kb. Berlin, 4. noveinbra. VVolfiov ured javlja: Državni kaucelar, ministar predsjednik grof Hertling imaće- prilike, ne na 15. decembra, ivcgo već 22. n o v e m ii r a, da održi u parlamentu svoj govor. Smatra se, da će c,d ovog dana zavkiti dispoztcije parlamenta o pri.iedlogu i/.bornog prava.

Pooštreni podmornički rat. Potonuo ainerićki brodie. Kb. WHshingtou, 4. novembra. Reuter iavlia: Ministarstvo mornarjce javlja, da je brodić jednog aineričkog ratnog broda potonuo u sjevero-američkim vodama. Nestalo je 12 IjiKli, Vjeroyatno su se tidavili,

Potouuo britauski brod. Kb. Haag, 4. novembra. Kod Vlisiugena je ijotonuo jedau britanski brod u holandskim suverenim vodama. Sva je posada spašeua. HoUndski mornari ne će da putuju. Kb. Robterdain, 4. novembra. Šcst holandskih brodova, koji su 31. oktobra noću trebaii iz Rotterdama da otplove za Engt'esikii, ostaii sti u pristaništu, jer «so posada protivlla, da se krene na put bez pratnje.

Amerika u ratu. Zahtjev da Amcrika objavi rat AustroUgarskoj. (Naročiti brzojav „Bcoeradslđh Novina") Haag, 4. nov<*tnI>i'a. ,,H o 1 a n d s c li N i c u w s h u r e a u'* javlja iz Wrtshinglona: Američki savcz za 'odbra.int zemije jft riješio, da Wilsonu podueso prijedlog, da iteodložno sazove kongres u vanrednn sjednir.u, rad’t •o b j a v e. r a t a A u s i r o-U g a r s k o j i otlašiljauja američke ponioćne ekspedicije u fialiju.

Jz današnje Grčke. Propaia inobilizacija venizeHstićkv vojske. (Naročiti brzojav „Bcogradskili Novlna") Beč, 4. novembra'. >,P ci 1 i t i s c h e K o r r e s j> o n d c n javlja ix Bema: Prema ponizdanim izvještajiina mohili/acija, koju jc \ eni/.*!os naredio, bijediro je ispala. 0 uasilnim srestvima, koja su u nmogim inie'stima vrSena, grčki izvjftštaji saopštavaju si'trahovit« pojedinosti. Na Kalkidiki su venizelistirke rulje pouhijale itilja<1 ama lica, fcojo su se protivile rmredhi o niobiii/aj iji. U jednom pismu, fcoje je stiglo u Švajcarsku, ovo se veli: Drva su pteivor&na u vješala, polja su pokiivena Iješevima, sela su opusljela, s\-uda goii. Na ostrvu Naisosu purale su venizolisličke čete nuišinskim puš< katna u mase stanomika, fcoji sn se odupirali naredbi o mohilizac'ji. Njih 60 je pogiuuto, a nrnogi su ranjcni. — Pnuca vijesti ,,T i m e s“-a iz Atene, m o b i i izacija se iti orala oh ttsta vi l.i zhog osfcudice u Životnim n am i l’u i ca m a, nru ž j u i municiji, Venizelos putuje u Paris. . Kb. Lugano, 4. noveuibia. Solunska novinarska agenlma jaVTjtt, da jo Venizelos Ddputovao u Paris, gdje će zastupafi Grčkri na fconfeienc.iii sporaziuna. Jaka vljavlea na ostrvu NaKos. Kb'. Atcna, 4. nkfcobra. HavasjaVlja, da j> iaka vijavici unišfeil* osfervo Nasos.

Spanska kriza. Nova viada u Španiji. Kb. Madrid, 4. novembra. Garcia Prieto sastavio je novit vladu sa Alvaredom kao ministrom izvanjili djcla; Laciervaje ministar vojni a G i m e n a ministar mornarice. Kb. Madrid, 4. novembra. Pošto je A1 v a r c d a odstupio, preuzeo je P r i c t o m i n i s t a r s t v o i z v a n j i li d j e 1 a. Držanie opozieije. Kb. Mndrid. 4. novembra. ,.Huvas“ javlja: Članovi Jjcvioe udlučili sii, kJa sc uzdrže cd svili daljilt koraka, svc do izjave nove \4adc. Leroux ie skrenuo opštu pažnju na sknpštini na onu osobu, koja je odgovorna za pristup ministra rata Lacierve, čije imenovanje ziatči nepf'Vjercn.ie prema Irberalnim prineipima,

Najnovije brzojavne vijesti. Povratak Painleve-a u Francuskii. Kb. London. 4. novembra. Rcuter iavlja. da su niinistar predsjednik Painleve i general Petain poslije kratkog boravljenja u Engleskol povratili sc u Erancusku. Za i protiv štrajka rudarskilt raduika u Eugleskoj. Kb. Rottcrdam, 4. novernbra. ,,N i e u \v e Coura n t“ javlja! Prilikom glasanja inedju rudarskim radnicima u Welsu o pitanju, da li će povodoin proširenja vojne obveze i na rudarske radnike obustaviti rad, glasalo je 2735 glasova za a 17.080 glasova protiv štrajka. Ni u jednom jedinom okrugu i kod ni jedne grupe nije bilo većine za štrajk. U većini okna se ne vadi zbog štraika nadzornika okna I ložača