Beogradske novine

Br. 12.

BEOORAD, ponedjeljak 14. januara 1918.

Iclaae: đnevno u Jatre, ponedjeljkom poslllB podne.

Pojadlnl brojevl: Ml.e.enn pratplitot

U Bll.lll I ■ | •t «. l to. Mep rtjt* * 9 nn*iW)i .......... ta

rr.ioMBa

O iMpMI I ■ kra|nl«a 1 *». «rti u I U u

#90

Ogled p. ofjonlktL

Uredniitvo: RCOBRAO, Vuk. Ksradžlte ul. bra] 10. Triefoa br.j 83 Uprwe I prininj. pretptat. Toplliln vonsc broj 21. Talataa br. » Prinanj. ^Iin Kmz. Mtbejl. ol bnj 38. Tolofoo br.j i4T>

Godina IV.

ratniizvjestaji iAmerička pomoć: hljeba mjesto vojnika. Jzvještaj austro-ugarskog Engleski radnici i Irc? protiv Lloyd Georgea glavnog stožera a za S k 0 ri mir.

Kb. Beč. 13, jafiuartf.

Utočtio boil§to:

Do sada spaseno njlh saiuo 11. Kb. London, 13. janttara. Preina posljednjitn vijestinta o ru* • darskoj nesrcći u Haltner Endu, Izvtj. čcno je do sada iz rova 11 živth radnika I nekoliko leševa. 140 Ijuđi Još j« zatrpano u rovu. Postoji malo uacfci da će se preostale moći da spasi.

Priinirje. TaHjansko bolistc: Na obim stranama frouta na B r e n 11 pclačala se na vrijeme topnlčka vatra. Načefulk elavuoar stožera.

Izvještaj njemačkog vojnog vodjstva Kb. Borlin, 13. januars. Zapadno bojlšte: Front priiestolonasljedalka R u p* prechta bavarskosr: Istočno i sjcvero-istočno ođ Armentieresa, kao i u okolini L e nsa podržavali su Englezi proko dana jaku topničku v'atru. Topnička djelatnost pojačaia se i na odsjecima. Pront njemačkog prljestolonasljednika: Na mnogo injesta fronta trajc topnička' borba. Odbijena su u borbi na uož francuska izvidjačka bdjelenja, ko?a su sjeverno od Rcimsa, u C h a mp a g n i i sjeverno od Avoncourt a preduzela prenade. Jugozapadno od Ornosa zarobili smo prepadom nekoliko neprijateljskih vojnika. Front vojvode Albrechta wurttem* berškog: Ka istočnim maaskim visinama i u srednjim Vogestma Hla jc ma vrijemo jača topnička djelatnost U mnogim v izdušnim }x>rb: ma svakjeno su jučor 6 neprijateljskih letiliea i 3 ošmatračka balona’. Istočno bojlšte: -N'iita novoga. Maćedonsko 1 talijansko bojište; Poiožaj noprondjenjen. Pr\1 zapoviednik glavnog sfana pL Luđendorff. Pred važnim odlukama u Berlinu Viječania kod cara. Kb. Ber'in, 14. jaiiuarat. Opšte se zaključuje. da so ovdje v ode vrlo oz bal jui politički pro(govori, poSto j© u Berlin stigao maršal H i n d e n b u r g, prvi zrpovjedn'k njeinačke- glavnog s^ana pl. Ludendorff i njcmački prijestolonasljednik. ,0\u pregovori su započe’f pr : jemom prijefctolona+"Trrika kod cara, a posl'je nje. ga su još primljeni ođ c-t r a H'ndenhurg, Ludendorff i mnoge đmge političke !ičposti. Govon sc, da ćo sutra biti kod icara veliko vijeće, na kojemu če biti prisutni maršal Fin'b-nHn’e pl. Lupiendorff, pri ; es to 1 onas 1 jednik j drž.ivni kancelar grof Hertling. Kako javl : a „B. Z. a M.“ posljejlica ovih pregovora bfće od velikog upliva na daljnje vodjemje rata i razvijania političkih prilika.

Mirovna sjednica u BrestLitovsku Rasprava o protestu njemačkog vojnog vodjstva. Kb. BrestTdtovsk, 14. januar*. U svomo odgovoru je predsj dnik .ruskoj dzaslanstva up>ozorio na to, đa j© u Rus-iji irl,ozvoi ; ena ć’j®Hkunna nje. Jnačka Sfampa pa i ona, kola se slaže 3 gledištima ruakih reakrijonarnih krugova i proti\Tia je glerlistima vHđe naTodrih kornesara. U toj stvari dak’e viada pofpuna jednakost, ko ; a s pharjem o primirjn nema ničega zajorI"ičkog. Gencral H - f fm aji n. je na to primjetio, da scv njegov protest nije ticao ruske štan.' e, nego z v a n i č n i h i z j a v a v 1 a'de i zvanične propa<?andake djelat-nosti, koja nosi po'pis glavnog žapovjednika Kri’jenka. Giavni z p vj'dnik na jugu i državni tajrik za spo'jne poelove nijesu vrših slićnu p-onag-’ndu. Trocki j je na to ođoovorio, da uslo vi lugovora o primirju nijesu saHržavala nikakva ograničenja fca izjave mišl jenja gradjana ru6ke republike, vlaHjućih iii unravpih krugova, Ti'ti su ih morii sadržavati. Državni tajn k pl. Kflhlmann je na primjedbe predsjednika raskog izatianstva utvrdio, da, je nemješavina u

ruske prilike davnaš je načeio njsmačke vlado, ali koje, po sebi se raznniije, zahtjeva sliČni postupak i 'sđrug e b t r a n e. Trocki je odgovorio, one stranke, keje ptip'>'T'ri" nsko* vlah prtznale bi kao korakf Unaprijed, kad bi njemačka vlada sa svim otvorenoiiekronoiskazalasvo. je gledište o unutarnjim prilik a m a R u s i j o, ukoliko bi ona to smatrala za polrebrto. Posiije ovoga je sjećh nica zaldjučena.

Wilsonova poslanica Program licemjcrstva. (Naročifi brzojav „Beocradsklh Novliia“) Berlat, 14. jaauara. ,,B e r) i n e r L o k a I a n z e i g e r“ naziva VVilsonovu poslanicu mirovnim programom licemjers t v a i veli: Medju onih 14 tačaka ima I takvili, koje usvajaju i središn j e v 1 a s t i, čak šta više takvih, za kojc su se one saine založilc. Onaj pak, koji traži ostvarenje tačaka 8. i 13., uvjerlće se, đa sve laskave riječi, koje sc upućuju na ađresu njemačkog naroda i njcgovih slobodoumnih i>olitičara neće moći ukloniti sa svijeta činjenicu, da će se oio njemački narod, koji ie u tome jednodušan sa vladom i vrhovnim zapovjedništvom, do poslijcdnje kapl krvi boriti, da bi oneinogućio ostvarclije takvih ratuih oifjeva.

Dogadjaji u Rusiji Pofpun sporaztiui izmediu mskc I tikraJiusko vlade. Kb. Amsterdam, 14. Jauuara. ,,A 11 ge m e e n H anđels b 1 a d e't“ iobjavljuje, vi ; est petrogradskog d''p : snika ,,Daily Kcwsa“, da je nregovorima došlo do potpunog sporazuma izmedju ruske i ukrajinske vlade. Uspjesl boijševika protiv Kazaka. Kb. Petrograd, 13. januara. Boijševička odjelenja zauzfila su Žcljeznićke stanice BalČevo, Snovskaja i Semenovsko. Rusija ne plaća. (Naročltd brzolav „Beogradsklii Novlna“J Petrograd, 14. Januara. Ruska je vlada naredila, da se u buduće ne sniiju isplaćivati kuponl I dividende. Protiv sredlšnje rade. Kb. Petragrad, 14. januara. Kako se iz Kijeva javlja, otpor protiv isredišnje rade postaje svo veći. Medju četama sređišnje rado vlada velika uzrujanost. Porast boljševičke vlade. Kb. Stockholm, 13. januara. Petrogradski specijalnl dopisnik stockholinske ,,P o 1 i 11 k e n” tvrdi. da je broj organizovanih boljševičkih člauova od jula prošle godine porasao od 250.000 na p o m iI i j u n a. Boljševički orgam ,,P r a v d a“ izlazi dva puta dnevno u nakladi od 180.000 primjeraka. Do sada je za ustavotvomu skupštlnu Izabrano 240 boljševičklh posIan i k a. Ukrajlnske četc zaposjele BahuiaČ. Kb. Petrograd, 14. januara. Ukrajinske čete zaposjele su pcslijo vrio krvave borbe Bahmač u čemogovskoj gubcmiji. Borbe na zapadu Povjerenje francuskoj vladl. Kb. Paris, 14. januara , Preina utvrdjenom rezultatu koinora je 377 pix>tiv 119 g’asova prim'Ia dnevni red, kojim se izjavljuj© povj.rcnje vladL Manjinu ođ 85 glasova sačinjavaju Bocijaliste, 23 socijalističkih radikala, 3 repubiikanska socijalista i 2 nezavisna. Iz francuske koinore. Kb. Paris, 13. januara. Ministar spoljnih poslova, PIchon, ukazuje na teškoćel zajedničke nevolje sporazuma u sadanjein trenutku. Prije svega glavno je to, da su u osnovu svi složni. Alberč Thomas naglašava, da bl se obzirom na izjavu Lloyd Georg'ea trebalo proučiti *14 članaka Wilsonovih. da H se mogu davati zaiednlč-

ke izjave. U posianici Wilsonovoj navedcne su naročito Srbja, Rumunija i Poijska. Dakie njognće je odrediti ove tačke. Briand up\>zorava, da je u !me saveznika dao odgovor Wilsonu, no središnje vl^stl nijesu pozlv Wilsonov za objavljenje ratnih điljeva uzell u obzir, te sada Sjcdinjene Države znaju, na čijoj je strani dobra vjera. Pichcn izjavijuje, da je Njemačka, proklamujući tek reda radi princip imra bez aneksija, to tako razuinjela, da osvoJene oblasti zadrži. Položaj je u tomc, da su savezne zemlje objavile svoj princip za trajni pravedan mir, đa su dalje izjavile, da če medjusobno prijedloge ispitati, koje bi hn eventualno poduio protivnik. R en a u d e I se stavija na stanovište zajedničke izjave zaveznika i traži saziv konferencije. Zaiim je komora, kao što }e javljeno, sa 377 protiv 113 glasova, primila duevni red, kako je vlada prediožila. Komora odobrava izjavu vlade. Ona ima povjerenja u to, da će se e n e r g i č n i m n a s t a v I j a n j e m r a t a p o t p u n o p o p r a v i t i, šta je sila ziouiKitrebila, da će se opet ustanoviti viast pravičnosti u medjunarođnitn odiiosinia i da če doći đo trijumfa demokracije. Na fo se prešlo na dnevui red, koji je prinjljen dizanjem ruke, a onda je sjedriica zaključetiu. Smanjenjc proizvoduje munictje. (Maročitl brzolav -BeoKradski}! Noviaa".) Bcni, 13. januara. U lmmicijofihn tvoniicama žencvskog kantona otpušteno je preko 1500 radnika. Govori se. da je ovo smanjiVrMije proizvoduje nastupiio zbog toga, što su Fran.uska i Eng1cska u p o s 1 j e d n j e v r I j e m e p o r učilc mnogo manje municije. Engleska Nova organizaeija aduiiraliteta. Kb. Uondon, 13. jauuara. Keuter: Piviredena je nova organizucija adiniraliteta. NovTčHnovi su: kontra-admirali Sir Sidnev Freemantle I George Hope: odstupaju: Ar'hur Paase, npra\"nik sjevero-istočne željczuice, l:ontra-admi''al Henry Olivcir (kapetan Godfrey Paine. Archibald Hurd kaže ti ,,DaiIy Tc1 te g r a p h“-u, da će nova iinenovanja u admiralitelu ukloniti strahovanja, kao da bi so namjeravaia brza promjena iu glavnim potezima marinske poli ikc. Protlv Lloydovih ratnih ciijeva. (Naročiti brzojav „Beozradskih No\daa“.) Rotterdam, 13. januara. ,,M o r n i n g p o s t“ jiavlja, da s« se cngleske radiuičke organizacije, a u prvom redu organizacija liverpolskih lučkih radnikit, izjavile protiv ratnih ciljeva LI>oydia Goorgea. Isti list javlja, da su se u donjem domu s 1 o ž i 1 i r a dnici i Irci, da srušo vladu Lloyda Oeorga i porade, da đodje do skoroginira. Mikado — britauskl maršal I obratuo. Kb. Bern, 13. Januara. Povodom nove godine podijclio je eugleski kraJj japanskom caru dostojanstvo britanskog maršaia, na šta je Mikado odgovorio iincnovanjem kraija za japiiiiskog maršala. Potouuo cngleski torpcdu) lovac. Kb. Lonđon, 13. januara. Keuter: Adn ra’itel javlj'a: Torp- dni iiovac ,,Kacoon“ nasjeo je na j dmi Btijenu za vrijemo sn'ježne vijavice, fe je pobonuo zajedno sa posadom. T>o sada jo nadjeno 22 lešine. Amerika u ratu Žito, a ne vojuike. Kb. Rottcrdam, 13. januara. „Rotterdamsche Nieuwe Courant“ skrcće pažnju u jednom članku na današnji izvještaj Reutcrovog ureda, kako amerlčka vlada na to misli, da u Evropu umjesto vojnika pošalje ž i t a, te kaže, da alternaitiva „vojnici Hi žito“ znači, kaodazaobojezajedno nema više brodskog prostor a. Njemačkl gias o vijestl. Kb. Berlin, 14. jiuuiara. Povođom vajesti iz Washingtena } da ćo Amerika slati u F.vropu pšenice, ali da neće slati vojsku, veli se u „Nordđ. Allg. Zoitung", da vijeet, koju je

Kenterov ured u zvaničnom vidu rasprostro, znača težak udar za stvar sporazumnih silau četvr- , toj radnoj godini. Fad se ova vi'est razgoliti od njenog zvaničnog zamotava | nja, onda se vidi ođ 1 uk a A m eri ke, j da 30 u đogleđnotn vremenu no žoli pojaviti na evropskora ho. j i š t u. Velikn siuden I vijavica u AmcricL Kb. New-York, 14. januara'. ZbOg snijcžne vijavice, kakova se već davno ne pamti, krekiuut je željez- : nički promet za Chicago. Trgovinski pro- ; rnet je stao. Zbog ve’ike zime ne mogu i se otprcmnti vozovi sa ugljenom. j Japansko-američki sporazum Objavljenje razmjena nota. Kb. Bcrlin, 14. januara. • U Washingtonu je obnarodovana razmjena nota izmedju Japana, Unije I Kitaja o tako zvanom japanskoameričkom sporazumu i protestu Kitaja protiv istog. Govoreći o tom obnarodovanju veli ,,M a n c h ester Guarđian“, Lanslng i Iši tvrdc, da je nov sporazum bio i>otreban, jcr je Njernačka sijala zavadu izmcdju Unijc i Japana. Medjutim je jasuo, da njcnmčke intrige ne inogu biti odgovorne za nesuglasice izmedju obe /eniljc. Mi smo neda\no saopštili ispad jednog uglednog japanskog publicistc, prema kome Je Unija najgori protivnik japanskiti interesa. Takve izjave mogie su sc u japanskoj štamp! sa svim sioboduo donositL Sad je baš obnarodovan jedan sporaztnn, p r e m a kome če Japan naoružatl klt a j s k u v o j s k u. Taj se !>rijeđlog sa sv-hn prirođno s mnogiii strana prestavlja kao obnavijanje u drugoin obliku cnih poznatili 21 zalitjeva grupe 5, prema kojima je Japan litio Kitaj još god. 1905. đa stavi pod svoj protektorat. Amcrički posianik u Pekingn se pokazao jako tiznemiren zbog tih pregovora, pa ga s toga Japanska štampa žcstoko naDada. To se doista ne mo/c objasnitl ujemačkim intrigama, već nd s toga. što se ovaj dogadjaj desio poslije zakljnč'enja iapansko-američkog sporazuma.

italija u ratu. Oskudica u Italiji. Opštežalenje na sporazum. Kb. Bcč, 13. januiara. Javljaju iz glavnog stana za ratnu Šiampu: U listu ,.L‘H o in m e I i b r e“ američkl književnik Whitney W a rr e n opisuje privredni i inđustrijskl položaj Itaiije, ističući, kako tamo vlada potpuna oskudica u životnini natnimicama i sirovinama. Usto na poiju ishrane ne dostajc organizovana razdioba postojećih zaiiiia, U Italiji veli on, sve se većma žale, kako sporazumne sile mnogo manje pomažu ltaliju, nego i ostale saveznike. Amerika Je biia obećala tzdašnu jx)moč, a da do ove u stvari još nije došlo. Položaj se mora smatrati vrio ozbiijniin i iziskuje hitne mjere.

Samostalna Finska Strah pred novim ncmirima. Kb. Stockholm, 13. januara. * „Dagens Ny li et e r“ Javlja iz Haparande, da se u F i n s k o j p 1 a š o z b o g n o v i h u e tn i r a, jer je držanje crvene garde, koju podupire ruska soldateska sve ooasnije. U Heisimrforsu : provaliia je crvena garda u ku6t priI jašnjeg guvernera, pa je jednako kao l u senatu izjavila, da ne priznaje nikakove zakone. Govori se, đa predstoje aktivna pređuzeća protlv finskog sabora i senatav

Velika rudarska nesreća u Engleskoj Zatrpano 247 radulka. Kb. London, 13, januara. U jednom rovu u Halmcr End u Northstaffordshire dogodila se jutros vrlo velika eksplozija. Za vrijeme eksplozije naiazilo se u rovu 247 rudarskih radnika. Do sada je izvučeno iz rova od prilike njih 60. Misll se da Je broj mrtvih vrlo vellk-

Najnovije brz. vijesti NJeinački državni kancelar « prnskoiu saboru. Bcrlm, 14. j'anuara. Njemački državmi kancelar govo* riće na 15. o. mj. u pruskom saboru. Prilike u Španiji Generalni štrajk I nemiri u ŠpanijL Z b o g o s k u d i c e u ž I v o t n I m namirnicama. Kb. Madrid, 13. jannara. Glasa se, da je u B a r c e 1 o n > iznenada zbog oskudice u žlvotnim namlmlcama izbio generainl štrajk.Došio je do vrlo bumih detnonstracija, Bijesna svjetina razbila je i opljaćkala sve javne iokaie, kafane I pozorišta. Mnogo je osoba uapšeno I r&njeno. Iste vijesti doiaze i iz drugth gradova, a sve zbog oskudice u životnhri namirnlcama.

Grad i okolica Dobrotvorna predstava ruskih ratuii) zarobljeuika. Juče, u nedjelju, 13. januara održana je predstava pred prepunom kućom u velikoj dvorani mjesne etapne menaže, Terazije 25. Dvije pozorišne igre, svaka u jcdaom čhiu, all sa više sadržine, ncgo većitia najnovijih veselih igara: Čchovljev ,,Međved“ (Medvjedj) i „Predlog” (Predloženije), koro\1 1 pjesnički dio, ziadobiH su ucobično odobravanje obradovane publike, a naročito pri igri narodne rnske igre ,,Chopak“, koja se moraia rx>nov(tf. Prcdstavljači su iniaJi dođuše dobru upravu i u stručnom i jezičnom pogicdu. ali su imaii na raspolcženju samo Četiri dana vremeaia, što se nije uopšte ni primjetilo; mjestrmice se čii.llo, kan da igraju glmncl od zanata. Materija!ni rezutat bio je cdiičan. Srnrtni siučaj. Juče ujutro umro je ovdje u Beogradu gospodiu Johan Slavik, otac čiana redakcije „BeHrader Nachrichtena“, gospodina Riciiarda Slavika. Pokojnik je bio u 78. godini. U prijašnja vrc-inena bio je saksonski poljoprivredni činovnik, a od jesenas se nalazio u Beogradu. Nije Još određjeno, kad će biti pogreb, a mi čcmo to naknadno javiti. Prodaja petroleja. Otpočela je prodaja petroieja na broj kupona 14. Pe'trolej se kao i do sada izdajc u odredjenitn količinama a po cijeni od K 1.50 od iitra, a kao i ranije kod gospodje Jelene Eganović. u Braće Nedića- uliei broj 25. Vojno kunatilo parno I u kadaina u Beogradu. Utonrikoin cijelog dana zatvoreno. Dtievna temperatura u Beogradu 13. januara: Maksimum u sjeni +8, — (prema predjašnjem danu topiije za 1,5), na suncti +18,8 (liladnije za 3,3); tempcratura zemljine površine +4,2 (toplije za 0,2); mmimum +1,0 (toplije 7 .a 8,2) po CelsiJu, oborine 2.1 nVtn.

Vaša ruka dobiva baršanovu mekoću, ako prlje spavanja upo> trehllavate Dlana Crtme, a nakon ustajanla tMan« Alabaster puder. Mala doza Ul louiić K. 2velika K. 4.—. Može se posvuda dobitL Clavno stovarlšte ,,DIANA“ Handels A. O. Budapest V. Nđdot utca 0. U