Beogradske novine

Izlaze:

dnevno u jutro, ponedjaljkom poslije podne,

Pojadlnl brojetri: 0 (MpoSa 1 o krtJmkM npujttutta IflhnlAM •0 •. 1 kr. hun at)nl *4 . . . IUllClCl« U aamaip ..........ia btltfa

MjesaGna pratplatai U InrUa I « kra)wtait ~r—|---iUq rl t. 1 kr. Ma n *>|m i mobtMnT. . o-Bd U Otttraat n taiUraa .mV? ! U moatrMII. . . . . ‘ 3.

I

U iBsrtmstvo...... ,, 77 ! 4 -SU

! .i n OfllasJ po cljonlku. ==r Urodnlltvo: BEOGRAO, Vuka Karadžlćo ul, broj 10. Tolofoo broj 83. Uprava I prlmanja pretplata Toptlćin venae broj 21. Telafan br. 25. Prlmanje oglata Knoza Mlhajfa ul broj 38. Telefon bro| 245.

Br. 26.

BEOGRAD, ponedjeljak 28. januara 1918.

Godina IV.

RATNI IZVJESTAJI I izvještaj austro-ugarskog glavnog stožera Kb. Bcč, 27. januara. TalJjansko bojište: Na visoravni A s i a g a istočno od r e n t e bila je topnička djclatnost I 'nčer \t1o živa. O d b i j e n j e neprijateljsk'i i a p a d protiv naših položaja na M o n* ' e P e t r i c a. Načelnik glavuog stožef*. IzvjeŠtaj njemačkog vojnog vodjstva Kb. Berlin, 27. Januara. Zapadito bojiSte: Borbena dielatnost bila Je skoro leznatna. Prilikom tnanjili preduzeća južno rijekc O i e s e i u gornjim V o g e*Ima južno od Lusse prlvedenl su tarobljcnicl. Talilansko bojište: Na a s i j a š k o j visoravni i istoč* io od B r e n t e živa topnička vatra. Propao }e talijanski, napad protl M o n t e P e r 11 c a. PrvJ zapovjeduilč glavnog stana pl. Luđendorff.

Pokret za niir Idjck govora grota Czeruiua ! grofa Jdertliuga u sporazumuim silama. Kb. Bera, 27. Januara, Parisk'i listovi iavijaju, đa je^ Izjftiedju sporazutnnih kabineta počela 3 i v a h n a i z m j e n a m i s 1 i o o dpovoru na izjave grofa Czermina i grofa Hcrtlinga. PredSjeduik Wilson odgovoriče ua Jzvode obojice ministara tačku za tačkoni. Posiije će odgovoriti takodjer i tniuiistar predsjediiik CI ć m e n c e a u. Dr. Kiihlmamt otputovao u Brest- . Litovsk. Kb. Beribt, 27. januara. Državni tajnik dr. pl. K fl h Isiantt otputovao je sinoć u 9 sati u 'Bres’t-Litovsk u 'pratnji poslaničkog ; tajnika [d. Hossa. Odgodjen pretres WMsouove posiaujce tt američkom senatu. U o č ek i v a u j u o di g o v o r a af. r ed i š n j i h v 1 a s t i. (KiroiiM brzoiav „BeozrađskSi Norvtoa**.) Rotterdam, 27. januara. Iz New-Yorka se javlja: U ocekivanju cia državnicl središnjlh vlasti odredc svoje držanje prema Wilsonovim mirovnim predJozima, senat ie odložio pretres W'ilsonove poslantce do 28. januara. Odgovor Oriande tia govoro Czernina i Hertlinga. (NaroJItf brrolav „Beoeradstdh Novin* 14 ) Haag, 27. januara. Kako listovi iz Rima javljaju, smatra se kao pouzdano, da će tnlnistar predsjednik Orlando prilikom otvaranja talijasiske komore 7. februara odgovoriti na izjave Uoyda Oeorgea, Czemina i Hertlinga. Ostavka rumunjske vlade (Naročiti brzoiav „Bcosrađskih Novtna".) Rotterdam, 27. januara. Bratlanov kabinetjeodstupio. Govorl se, da je ovaj odstupkabineta zato izvršen, da bi vlada mogla napustlti svoje dosadašnje protlvničko držanie u pltanju m i ra. Odjek engleskog poraza kod Cambrai-a Debata u donjem domu Rotterdam, 27. januara. U engleskom donjem domu je u četvrtak govoreno o engleskom porazu kod Cambraia. Major Davis je izjavio, da su saopštenja časnika i vojnika, koji su se vratili od Cambraia, izazvali velike nemire ne samo u engleskoj vojsci nego I u cijeloj zemlji. S toga je i>otrebna vladina izjava, da bi se zcmlja umlrila. Veliki uspjeh u početku izazvao je nadu za odlučnu bitku. Mjesto toga su došli ozbiljni poraNije povedena Istraga protiv glav-

Kuhlmann otputovao u Brest-Litovsk. — Predstojeći odgovor Wilsona i Clemenceau-a na govore grofa Czernina i grofa Hertlinga. — Ostavka rumunjske vlade.

nog zapovjednika, što je trebalo biti. Davis pita: Da li su pričanja, koja Jcružc u cijeloj zemlji, istinita ill ne? Oovori se, da je odsjek, na koji su Nljemci napadali, držan ođ dlvizija, koje su nekoliko puta bile u borbi. Opomene o predstojećem neospjehu engleskotn glavnom stanu dostavljale su čete Ia prvili linija. Dalje se tvrdilo, da su Francuzi imall na raspoloženju i>ojačanja, koja oni nisu tražill. Krajnje je vrijeme, da vla’da izjavi, šta Je u stvari. Jeđan običan čovjek ne može razumjeti, što poslije takvog poraza nl jedan časnik nije smijenjeh sa svoga položaja. U trenutku, kad vlada tražt nove vojnikc, mora biti jasno, đa ti Ijudi ne će biti žrtve rdjavog vodjstva. K e n n ed a y, koji o'država tijesne veze sa Northcliffovom štampom, još je oštrije napao Haiga. Rekao je, da je viada namjeravaia, da Haiga smijeni još prije godfnu dana, all je od toga odustala, jer se bojala štampe. Mac Piierson je izjavio, da protestuje protiv nečuvenih napađa, protiv glavnog zapovjednlkpa, izjavljujući, da je vlađa s njime zadovoljna. Kad Je Mac Phcrson bio pozvan, da opozove, da se doista mtslilo sa stnijenjivanjem Haiga, on je ođgovorio: Ja govorim u itne vojnog savjeta i velim, da Haig nije nikad izgubio povjerenje vojnog savjeta ni ministra vojnog. Ja, razutnije se, ne znam ništa o savjetlma f gledištitna ratnog kabineta. Na dalja pltatija je izjavio Bonar L a w, da Robertson i Haig uživaju potpuno povjercnje vlade, koja osudjttje kritlku jednog dijeia štatnpe.

Dogadjaji u Rusiji Pokret protiv boUševika. Z n a ć a j n a L e n j i n o v a 1 z j a v a. (Naročttf brzojav „BeosrađakSi Novtoa“.) Zeneva. 27. Januara. ,,T e ni p s“ javlja he Petrograda: Poslije ubistva ministra Čingareva I Kolcoškina znatno so 'povećao pokret protiv boljševičke viade. Prilikom mogućih nentira vladu će pomagatl jedino mornari. Lenjin je, veli se, rekao: Mi sad Igramo s posljednjom kartom: ako pobjedimo, u svitn zemljama će izbiti imternacijonahia revoluclja, u protivnom slučajtt bićenro uništent Protlv revolucijoiil glavni stan. CN'aroCltl brrojav „Beoeradsldh Novlna 0 ) Haag. 27. jamtara. Prema jednoj vijesti iz Kopenhagena, prispjeo ja u kazačkl glavni stan u NovoČerkask bivši generaiislm AJeksejev u pratuji kazačkog generata Kaljedina i bivšeg predsjednika dume Rodzianka. Nentirl zbog gladf u Petrogradu Kb. Amsterdam, 27. Januara. ,,TItnes“ javlja tz Petrograda: Vojska je ugttšila nemire, kojl su izbili zbog gladi. Po obližnjitn selhna isposlana su naoružana odjelenja, koja su rekvirirala ži\ r otne namiralcc. Nove republike u Rusiji Kb. Petrograd, 25. januara. (Zadocnjeno stiglo). Havas javlja, da su se u Rusiji proglasile još daijnje nove republike. Tako je proglašena republika u Turkestanu, zatim republika beškirskih p I e tn e n a, koja stanuju na južno uralskim stepatna, prvenstveuo u gubernljama Orenburg, Perm i Samara. Na posljetku proglaslii su Tartari i Ufl svoju republiku. Poljski legijonaš! protlv rusklh četa. Kb. Petrograd, 27. Januara. Reuter javlja: Poijski legijonaši posjeli su željezničku stanicu u Oršl, Mohiljevska gubermja, i razoružali rusku posadu. Takodje su zauzeli I stanice sjevemo i južno od Orše, gdje su razoružali ruska odjelenja. Ovom postupku legljonaša dalo je uzrok to, što su narodnl komesari poapsili vodje poljske vojne organlzacije. * Lenjin zanioren. (Naročltl brzojav „Beoeradstdh Novina“J , Haag, 27. januara. Zfiriški listovi donose brzojave iz Petrograda, prema kojima Je Lenjin zantoren i želi da odstupL U redoviana boljševika se u posljednje vrijeme opaža podvojenost: iedna grupa zahtijeva.

da se diktatura povjeri Trockom, druga grttpa traži da se uspostavl nacijonalni konvent. Treća, umjerenija struja, radi na pouovnom sazivti ustavotvorne skuj>štine. Otpor protJv pokušaja japanskog fskrcavanja. (NaroRti b’rznfitv „Bcogradstdh Ncrvtna'*.) ^ Haag, 27. januara. ,,l) a i j y E x p r e s s“ javlja iz Petrograda: Savjet naroduih kontesara poslao je savjetu u Vladivostok upustvo brzojavnim putein, da se za s!učaj pokušaja iskrcavanja iapanskih četa ojupru oru/jem. Pobune u Sibiriji. Kb. Petrograd, 27. januara. Brzojavi fz Vladi'vostoka javijaju 0 pobuni Telrkasiera protiv kazaka I Rttsa. Mnogobrojne čete Teirkaslera spustile su se sa kavkasklli planina I kreću se prenia Vladivostoku 1 Oroz'nlju. One su već zauzele tvridjavu Vedcnj. tiajistakmttiji poiožaj kazaka I spaiile su veliktt rttskii palanku Vozdvjenskaja. Raspušteno društvo ruskog Crvenog n Krsta Kb. Petrograd, 27. januara. Boljševička vlada r a s p u s t i I a jedruštvo ruskog Crvettog Krsta, čiji Je bio predsjednik bivši mlnistar spolfrtKi poslova Pokrovskij. Maksim Otvrkil — ranjeft. Kb. Berlin, 27. januara. Po jeduoj vjjestl ,,V o s s I s c h e 7. e 11 u n g“-a, ,u Petrogradu je na ulfci jedaitn zafutalim metkom lako ranjen Maksim G o r k! j. Saniostalna Finska PovhLćeaie ruskih četa Kb. >6td£kholm, 27. januana. p aema ovatuo sttglim vijestima vodiii su se dugi pregovori izmedju finskog senata i rejonskog odbora zbog poviačenja rttskih Četa iz Fiuske. Predstavnik komisije obeć.ao je povlačenje, ako bi fitrska izjavila neutralnost, a NjemaČka i Svedska ovo priznale. Kad je senat uipozofio na to, da je ovo već svršetta stvar, izjavio Je odbor, da o totne nijc dobio zvaničnog saopštenja. Setutt je naredio, đa se ru3ka pogranlčna straža u Tomeji zantljeni sa finskom. Ova već funkcijoniše. Lična ptretraga se više ne vrši. Obustavljen željeznički promet Zbog zločina crvenih gard i s t a. Kb. Stockholm, 27. jannana. Iz Haparande se brzojavlja, da je juče zaključena već obustava željezničkog prometa tt flnskoj i to zato što su crveni gardisti ubili dva željeznićka činovnika. Kasnije je ova obustava ogtaničetta na dio pruge izmedju Pctrograda i Simole (sjeverno od Wvborga). Posljcdnje vijestl o dogadjajiina u Fhiskoj. Kb. Stockholm, 27. januara. PrilikeuFinskoj s e zao š t r a v a j u. Iztnedju člattova senata, socijab'sta i mornarskog odbora baltičke flote održano je u Helshtgforsu na jednom ratnoin brodu savjefovanje. Odbor mornara je zahtjevao, da sc odmah razoruža gradjanski zbor striielaca i da crvena garda preda oružje, itiače će Helsingfors biti bombardovan I porušen. Swinhutvud je taj zahtjev odlučno odbic. Savjetovtmje je završetto bez ikakvog rezultata. Socijallste su rasturile proklamaciju. u kojoj pozivaju strijeljački zbor, da u roku od 36 sati položi oružjc. Senat je obnarodovao p.'oiiv proklamacijti. U mnogim dijclovima zemlje stt izbili štrajkovi i prekinut ie željeznički saobraćaj. Iz W!borga su otputovali tri voza crvene garde u Petrograd, da utru put sporazumu i da dobave oružje. Pregovorl s gradjanima su prekinuti. Pošto Finci prime u svoje ruke graničnu stražu u Torneu očekuje se da će se otvoritl t brzojavni saobraćaj Haparanda—Tornea. Kako listovi javljaju, švods'ka vlada ie sa Danskotn i Norveškom preduzela zajedničke korake, da predobije Flnsku za zajedatijčki ra4 sa skandinavskim državama.

Rusko-rumunjske borbe Borbe oko Ktšitijeva Kb. i’etrograd, 27. januara. ..Večernji Olas“ javlja, da su Rumunjske čete zaposjele rusku pograuičnu stanicu U n g h e n i. Vojska, koJa se nalaziia u mjestu je trazoružana, a mjesni sovjet je uapšen. Pretna istim vijestima z a p o s j e 1 e s u r u m u n js k e č e t e i K i š i n j e v, gdje se Još vodi vrlo ogorČena borba. Oublci su na obim stranama vrio veiiki. Boljševicima je pošlo za rukom, da unište prugu izmedju Kišinjeva I Bendera, zbog čega je prekinuta veza sa rumunjsklm frontom. „Večernjl G!as“ javlja, da su Rumunji razoružali dva ruska pttka i otpretniii lit u pozadinu. Borbe u Maćeđoniji Tatijaui svaijuju k r ivnju zbog neuspjeha tia maćedonskom frontu na Sarraiia. (Narooiti brzoiav , 3 eogradskih Novkia'*.) Luganot, 27. januara. ■ „Idea Nationa l fe“ piše: Sarraiia čhie odgovornint za ncttspjeh istočne vojske na maćedonskom frontu. Kao odano orudje Caiilauxa Sarrai! je svjcsno oštetfo feterese četvornog sporazuma.

Afera Caillaux Kb. Paris, 27. jamtara. (Havas,) Kapetan Bonchardon dttgo je ispitirao prije podne Caill!auxa o dokumentima, što su prispjeli iz Amerike i Italije. Uveče je Calllattx ponovo ođveden u ministarstvo pravde, gdje je poduzeto otvaranje paketa, nadjettih u florentinskom depo-u. Loustetota je preslttšao poručnik Jonsselin. SarraHovo preslušanje. (NaroSfH brzojav „Beogradskih Norina”.) Bern, 27. januara. „Petif Journal“ javlja: Sarr a i I je stavljen na raspoloženje ministra vojnog. On će u petak bitl saslušan kao svjedok u stvar! Catllauxovoj. Amerika u ratu F.ksplozija u ncwyorškoJ pomorskoj stanicl torpeda. Kb. Washitigion, 27. januara. Ministarstvo rata javlja, da je usljed eksplozije u pomorskoj stanici torpeda u New-Yodku ubijeno 6 osoba, a više ih je ranjeno. Sumnjivih okolnostf nema. Najnovije brz. vijesti Pohuna I kuga u Kltaju. Kb. Peking, 27. januara. Pobunjenici na jugu zemlje razvijajti još uvijek veliku djelatnost. Oni su zauzeli J o c li u, vrlo važno mjesto u Jangtseu. Kuga se jako širi sa onu stranu velikih ztdova u pravcu T a i y a n f u a. Zapljena brodova u Marsciju. Kb. Bern, 27. jattuara. Kako „M a t i n“ iz Marselja javIja, francuska vlada je od 1. februara zaplijeniia sve brodoive, koji se naiaze u pristaništu Marselja. Prekomorski brodovi, poštanski i teretni, koji nemaju odredjenog vlasnika, upotrijebiće se prenta potrebi. Društvo Churgeur-Reuni upotrijcbiće svoje brodove za prenos žita iz južne Amerike. Poštanska siužba vršiće se u smanjenom obimu.

Grad i okolica Proslava rodjetuiaua njemačkog cara Juče, u nedjelju prije podne, proslavljen je na svečao način rodjendan Njegovog Veličanstva, njemačkog cara W i 1 h e 1 m a II. Oko 10 sati prije podne došla je pred Voznesensku crkvu u Staro-CrkvenoJ ullci jedna njemačka počasna četa, kao I poeasna četa c. kr. pučko-ustaškog etapnog bataUuna br. 409. U 10 sati stigla je I Njegova Preuzvišeuost, glavnl guverner. mnogt

višl časnici, beogradski njeinački časnički zbor, kao 1 zastupnici ovdašnje austro-ugarske i njemačke koionije. Propovijed je održao ovdašnji evangelički vojni sveštenik Kussy, uzevšf za osnov rečenicu iz Sv. Pisma: „BoJte se Boga, a kraija poštujte“. U toku svečaate službe izbacila je počasna četa etapnog bataljuna dvije dešarže, a ne^ daleko postavljeni topovi po 8 mctaka Svečanost je završena sviranjem njemačke hfrnne. Svetosavska proslava tt Beogradu Juče, 27, (14.) Januara izvršena Je proslava ovog poznatog školskog i na« rodnog svetiteija Srbije. Učenice gimnazije prisustvovale su sa svojim nastavniciiria na jutrenjoj liturgu! u voznesenskoj crkvi, a za tim ie bilo uobičajeno osvećenje i rezanje leolača. Posljednje je vršio zapovjednik škoJc. g. kap. Fratijo U z e 111 sa direktorom gitnnazije, g. T r I č k o v I ć e m i najstarijim sveštenikom crkve, poslije čega su se učenici vratili u školu, i vrijeme do podtte provell u prijatnoj zabavi. Na isti način izvršena je proslava sv. Save u Sabontoj crkvi u prisustvu djaka reaJne ginmazije sa direktorom i nastavnicima. Pri sječenjti kolača i osvećenju žita učenici gimnazije ineval! su vrlo lijepe crkvene pjesme. Poslije liturgije dijeijeno je žko pred crkvotn. Bogosluženju, pored mnogobrojnog gradjanstva, prisustvovali su nmogi časnici ! vojnici bosaitskih bataljuua. U zabavištu br. 1. takodje je biia proslava, -samo što je orkvena ceremonija po naroČitom odobrenju Njegove Preuzvišenostf, gosp. guvernera, baruna R h e m e u a B a r e n s f e 1 dskog, izvršetia u zgrađl. Ova proslava sa malom djecotn takodje je u svakom pogledu lijetpo uspjeia.

Istorijski kalendar Na jučerašttji dan, 27. januara 1756. godiue rodjen je u Saizburgu čuven* komponista Woifgang Amadeus M oz a r t, o kojemu smo već govodli na ovotn mjestu. — 27. Januara 1835. godine pjevana je u Zagrebu uz buma oduševljenje hrvatskih rodoijttba prv't put Gaj-Livadićeva davoriia ..Još Hrvatska uij‘ propala“. Na današnji dan, 28. januara 814 godine umro je moćnf francuski cat K.arlo Veliki (Carolus Magnus), koji jc rodjen 742. godine, a o kojenuf smo govoriii priiikom godišnjioe njegovog krunisaitja za cara. —• 28. ja< nuara 1841. godine rodjen Je blizu D e n b i g h a u Waiesu čuveni putnikispitivač po Africi Henry Mortou Stanley (izg.: ,,StenIi“). — 28. januara 1900 godine utntro je u Milanu čuvenl kotnponista Giuseppe V e r d f (autor ,,Traviate“, ,,Aide“ i t. d.), a kojentu smo takodje već govorili. 28. januara 1912. godlne umro je francuski dramski pisac AIexanclre B i s< s o n, rodjeu 9. aprila 1848. godine u B r i o u z e-u. Proslavio se kao pisac komedija.

Vaša ruka dobtva baršanovu raeko6i, ako prlje spavanja upo trebljavate Dlana Crime. a nakon ustajanja Dlana Alabaster puder. Mata doza tlt lončlć K 2 vellka K. 4.—. Mo.te se posvuda dobitl. Olavno stovartite „DIANA" Handels A. G.. Budapest V. Nador utca 6 12’