Beogradske novine

Izlaze:

rniavno u )irtro, ponedjeljkom poslll« p0 dne.

Ptjtdiil brijnl:

■ lakn

ikMH tijm ti

rr.iiMn

«. I kr, II lMgr*L. . UmsnarUII. U teMtrHttn

MJaaeCna pratplata: • m m»m im. ...;

Oglasl pe cljtnlku.

Uredniitvo: BEOBRAD, Vuk« Karadllća u(. bro) 10. Tolofoo bro) 83. Uprovo I prlmenje pretplato TopllCln venae broj 21. Tolefe« br. tl Prlmanje oglato Knaza Mlhajla ul. brol 38. Telefoa brol 243.

Br. 67.

BEOGRAD, ponedjeljak 11. marta 1918.

Godina IV.

RATNIIZVJESTAJI Izvještaj austro-ugarskog glavnog stožera Kb. Beč, 10. marta. Nema nfkakvih naročitih dogadjaja. Načelnlk glavnog stožera. Izvještaj njemačkog vojnog vodjstva Kb. Berlin, 10. marts. Zapadno bojište: Front priiestolonaslj'ednika Rupprechta bavarskog? Engleski izvidjački napadi traju 'dalje. Jača su odjelcnja pošla naprijed fužno od M o n c h y-a. Kod njihovog suzbijanja privedeno Je zarobljenika. Uveče je u više maiha oživjela vatrena borba. Front njemačkog prijestolonasljednika: Sjevenno od R e i m s a prođrle su naše jurlšne čeite u neprijateljske rovove, otkuda su se povratile sa zarobIjenicima. Pojačana borbena djelatnost s obje strane Ornesa. Front vojvode Albrechta wfirt:emberškog: Sjeverozapadno I zapadno od B1 a • tn o n t a uveče živa vatrena djelatnost Francuza. Poslije višesatne topniike pripreme prešla su posiije podne izmedju Amervillera i Badonvilier a na napad jaka neprijateljska odjelelija, koja su djelimično i prodrla u naše nrednje rovove. Pred našlm p r o t i vnapadima povukao se neprijatelj n a t r a g u položaje, u kojima se nalazio prije svoga napadia. Wfirttemberšk« jurišne čete, nassaiusk! domobrancl i bacaoci pdamenova zarobili su kod jednog prepada u francuskim noložajima jugozapadno od M«rkischal časnika i 36 vojnika. U oba posljednja dana oboreno je 28 jieprijateljskih letHica t 1 ukotovŠieni osmatrački balon. Bdlckeova lovačka letačka eskadra oborila je svega 200 protlvnika. S ostalih bojišta nerna ničeg novog. Prvl zapovjednik glavnog stana j>L Ludendorfl. Njemački večernji izvještaj Kb. Berlin, 10. marta. Wolffov ured javljaj: S nijednog bojišta nema ničeg novog. Izvještaj bugarskog glavnog stožera B. b. a. Sofija, 9. marta. Maćedonsko boiišt®: Poslije sistematske tojmićke prlprenie prodrlo je jedno njeinačko jurišno odjetenje u neprijateljske šančeve u zavijutku Crne Reke, saeverno od Rapecha (?) 1 zarobilo nekoliko Prancuza i divije mašinske puške. Ovaj napadlaj izazvao je žestoku obostranu tofptdčku paljbu. Zapadno od sdia M akova i zapadno od Vardara, protjerale su naše predstraže jedno francusko izvidjačko ckijelenje. Odbijena je krvaivo jedna engleska izvidnica, koja I« pokušala, da se pribKžl našim položajima na ušću Strume. Dobručkl front: Primirje. Rađosni dogadjaj u Previšnjoj porodici Kb. Beč, 10. marta. Carica 1 knaljica Z i t a je danas prlje podne u 10.40 sat u Badenu rodila princa, zdrava i krepkai. Carica I novorodjenl nadvojvoda nalaze se u povoljn o m z d r a v 1 j u. Kb. Beč, 10. marta. Povodom sretnog porodjaja Njenog Veličanstva, Njegovo Veličanstvo je sa pbostranim dvorskim časništvom prii^ustvovalo u 5 sati poslije podne u igradskoj crkvi u Badenu blagodarenju. Novorodjeni nadvoijvoda je zdraiv i Vrlo knepak. Kb. Budhnpešta, 10. marta *' Vijest o rodjenju nadvojvode rasprostrla se u prijestoniei oko podne. Poslije podne je ispaljan 101 topovsld metak. Na državnim zgradama su Istaknute zastave a o radosnom doga•đjaju se svuda vrlo živx> govorilo. _ A - _

Engleska bojazan pred germanizacijom Sibira. I Vijest se o Trockijevoj ostavci potvrdila. Predistorija rata sa Rumunjskom.

Cecil o japanskoj intervenciji u Sibiru Strah pred germanizacijom Slbira. Kb. London, 10. marta. Kako Reuterov ured javlja, Iord RobertCeciljeu jednom razgovoru izjavio, da ne bi bio iznenadjen, ako bi Japan našao za potrebno, da u svome i u interesu sporazumnih sila pošlje čete radii spriječavanja germanizacije Siibira. Prodiranje Njemačke kroz Rusiju je velika opasnost. U 9ravnjenju s time }e snabdijevanje Njemačke sa životnim na<mi!micama u Ukrajinl skoro beznačajno. Njemačfka je skoro prodrla do Petrograda, pokoriia je Finsku talco, da je ovladala istočnomorskom obalom. Na jngu je u namjeri da posjedne istočno more, a crnomor. ska pristaništa vratiće Turskoj. Njemačka namjerava da bagdadsku željeznicu zamijeni novom prugom prema istoku i preko Kavkasa kroz sjeverozapaduu Perziju. Nedavno smo mi poslali jedno malo vojnifiko odjelenje preiko Bakua za Kavkas. Naša ekspedicija nije mogla tu namjeru izvršiti, j e r sutotadaboljševikiu sporazumu s Njeinačkčm spriječ i 11. Njemačka smije ogromni plan o osvajanju sveta, pa zašto ne bi prodrla i u Sibir? MI imamo Izvještaj, da će se njemački zarobljenici organizovati u Sibiru i da je tamo upućen jedau pruski general, da tu nanijeiru ostvarl. Ako bi taj izvještaj bio i netačan, ipak }e vrlo važan. Samo nam Japan može pomoći, da osujetimo garinanizaciju Sibira. Bezsuimije će svi odgovomi Ijudi u Rusiji pozdiraviti pomoć Japam protiv njeinačkog zagrožavanja. Korak engleske vlade. . Kb. Amsterdam, 10. marta. ,,D a i 1 y M a 11“ }avXja: Engleska ambasada u Tokiju dobila je nalog, da se uvjeri, dokle misli Japan nadirati duž sibirske žeijezničke pruge i hoče li se Kitaj pridružiti japanskoj akciji. Predistorija stupanja Rumunjske u rat Rusko-rumunjskl vojničkl ugovor 1916. godine. Kb. Beč, 10. marta. Medju tajnitn dokumemtima, koje su boljševiki objavili, nalazl se i ruskorumunjski vojnički ugovor od avgusta 1916. godine, koji je zaključen povodom priključemja Rumunjslce sporazumnim silama. Odredjeno Je, da nedjelju dana poslije 20. avgusta 1916., kađ je imala da počne solunska ofenziva, rumunjska vojska objavi rat l počne sa nastupanjem. Dj&Iovanie rumunjske mobiiizacije imalo se olakšati energičnom ruskom ofenzivom. Rusija i sporazumne sile obvezaie su se, da će dnevno liferovati 200 tona municije. Deimarkaciona linija medju operativnim oblastima ruslko-rumunjske vojske išla je od Dornavvatre preko Bistrlce i doline rijekd Majo i Samoša u Debrecin. Ruinunjske operacije imaie su za glavni cilj nastupanje kroz Erdelj prema Budimpešti, ukoliko bi to vojnički položaj južno od Dunava dopuštao. Ova konvencija imala je ostatl na snazi do utanačenja opšteg mira.

Dodatak njemačkoruskom ugovoru 9 miru Kb. Berlim, 10. marta. „Norddeutsehe Allgcmeine Z e i l u n g“ objavljuje tekst njemaćkoruskog dodatka ugovoru. Ovaj raspravlja u 10 poglavija uspostavu diplomatskih 1 konsularnih odnosa, uspostavu državnih ugovora, uspostavu orlvatnog prava, naknadu za gradjansku štetu, izmjenu ratnih zarobljenika 1 intemiranih gradjana, jamstvo za one, koji se vraćaju, puštanjem trgovačkih brodova, koji su dospjeli u neprijateljsku vlast, kao I brodskih tovara. te organizaciju Špitzberškog ostrvlja. Zaključne odredbe ustanovljuju, da ovaj dodatak ugovora stupa na snagu zajedno sa ugovorom o miru. ukoOko to nije drukčije odredieno.

Dogadjaji u Rusiji Boljšcvička vlada napušta Petrograd. Novosjedištevlade: Moskva. Kb. Petrograd, 10. inarta. Petrogradski brzoja\mi ured javlja: Lenjin je potpisao naredibu, kojom se zvanično jaVlja o preseljavanju državnih ustanovaiz Petrograda u Moskvu. Sovjet narodmih komesara če danas otputovati u Moskvu. Narodni komesar javne prosvjete, L u n a č a r s k i j, ostaje u Petrogradu kao zastupnik vlađe sa izvanredtiiin opunomočenjem. Zvanični organi sovjeta ,,I z v es t i j a“ i ,,P r a vd a“ izaćiće sutra posijednji put u Petrogradd i preseliće se tako Isto u Moskvu. Zašto je odstupio Trockij? Kb. Petrograd, 10. marta. Jutamji listovi potvrdjuju, đa je T r o c k i j ođstupio povorfom n e s ug 1 a s i c a, koje su u sovjetu vladinih komesara izbile u pitanju o ratu ili miru. Upravu spoljnim poslovima je primio Trockljev iromoćnik Cečeriin. Veliki knez Mihajlo Aleksandrovlć pušteii na slobodti. Kb. Petrograd, 10. marta. Listovi javljaju, da jc vlarfa pustila u potpunu sloborfu velikog kneza Mihajla Aleksatidrovića, koga je car poslije svoje abđikacije blo odredSo za regenta, a koji se do sađ na svome dobru nalazio u doinaćem zatvoru. Obnstavijen tramvajski saobraćaj u Petrogradu. Kb. Petrdgrad, 10. marta. Petrogradska brzojavna agoncija javlja: Zbog nestašlce gorivog materijala obustavljen je danas u Petrograđu svaki tramvaijski saobraćaj.

Obustavljanje neprijateljstava istočnog fronta Njeinački prikaz o dogadjajima na frontu posiije zakijučenja mira. Kb. Berlin, 10. marta. Wolffov ured javlja: Olavni zapovjednik K r i 1 j e n k o je: 5. o. m. uputio bežični brzojav glavnom zapovjeđniku na istoku, u kome se govori 0 uslovima mira, prema kojima se neprijateljstva na frontu imaju obustaviti 1 kojim dalje pita, da li je sve naredjeno, da se neprijateljstva obustave. N-a to je 5. o. m. glavni zapovjednik na Jstoku odgovorio ovim beizžičiiim brzojavom glavnom zapovjedniku ruske glavne vojne uprave: S njemačke strane je naredjeno, da se neprijatcljstva obustave 3. o. m. u 1 sat poslije podne. Što je ipak 4. o. m. mjestimice bilo borbi, s irjemačke strane je izjavlje.no žaljenje. Prema vijestima, koje su ovamo stigle, uzrok tome je bio s jerfne strane otpor, koji su još na nekim mjestima u Estonskoj i u Ukrajini davale ruske čete pravilnom nastupanju nje^ mačkih četa, s druge strane dolazilo je na žalost na veliko-ruskom zemljištu do borbi s manjim neorganizovanim razbojničkim četama, koje su se preina Nijemcitna neprijateljski ponašale. ŽeIja je vrhovne vojne uprave, dla i te borbe jednom sa svim prestanu i da se s drugc strane u tom pogledu izdadu potrebna liaredjetija. Oviin se pobijaju zlonamjerne vijesti, koje se šire u stranoj štampi. Pokret za slobodu Irske Poslanik irske privreuiene vlade u Washingtonu. Kb. Bern, 10. niarta. Kako javlja ,,Daily Telegraph“ iz New-Yorka pod 1. martom, žali se Patrick Maccerven, da američko ministarstvo spoijnih poslova neće da primi njegovo akreditivno pismo kao poslanika privremenc vlarfe u Irskog, da se ne vodl računa o njegovom protestu protiv regrutovanja Iraca n Sjedinjenim Državama l da njegove dfplomatske kolege u Washingtonu nisu dorasli tvome pozlvu. pa da

neki od njih smatraju njegovu misiju ,,vicem“. U prko-s tiii svojili neusinjeha Maccerveai i dalje upućuje Lansingu note, u kojima traži, da se I r s k a liiora priznati kao zasebna nacija i da se Irci ne snjiju brkati sa Engieziina.

Slobodna Finska Finska vlada sankcionlše pred uarodom njemaćki pohod. Kb. Stockliolm, 10. marta. Kako saznaje list „Dagens Nyh e t e r“ iz W a s e, da je finska vlada, kcja se sada tanio nalazi, povodom njemačkog pohoda na aalandska ostrva, izdala p r o g 1 a s, u kojemu veli, da je njcmačko iskrcavanje na aalandskim ostrvima kao i njiiiove operacije na kopnu vrše u saglasnosti sa f in sk om v 1 ad om. Svršetak švcdske akcije na aaiaudskom ostrviju. Kb. Stockholm, 10. marta. Momčad švedskih straža na Aalandu imala bi se skoro vratiti, pošto je akcija postala bespredmetna, Podmornički rat NOVA POTAPLJANJA. Propast veliko engiesk« pomoćne k r s t aric e. Kb. Berlčn, 10. marta. Wo!ffov ured javlja: Jedna od naših podmornica, zaipovjednik kapetan-poručnik Spiess, pričinila je našim prothmicima velika štete, uništivši 30.000 bruto registrovauih tona brodskog prostora, Potapijamja su se većinom desila pri ulazu u Irsko more. Medju potopljenim parnim brodovima biii su: jedan natovareni američki tovairni parn! brod otprilike 1000 bruto tona i engleska pomoćna krstarica„CaIgaria“ sa 17.515 bruto t o n a. Pomoćna krstarica nije odmah potonula, nego ju je uprkos pridotaska razarača naša podmornica ponovo napala i potopila đrugivn torpednini hicem. Načelnik admiralskog štožera Thornaricd. '

Najnovije brz. vijesti Njemački poslanik u Sofiji otputovao za Bukurešt. Kb. Sofija, 10. marta. Njemački poslanik grof O b e r nd o r f f otputovao je đamais za Đukurešt. Svečani doček poinoćno krstarice ,,Wolf“. Kb. Ltibeck, 10. marta. Danas je uz svečano zvonjetije crkvenih zvona 1 bumo pozdravljeua od ogromnog broja iskupljenog naroda ušla je u lubeško pristanište poinoćna krstarica ,,W o I f“, koja će u Lubeckit istovariti jedati dio svoga tovara. Ainerički naknadni krcdit. Kb. Washington, 10. marta. ,,R e u t e r“ javlja: Artiljerijsko odjeienje tražilo je od kotigresa liitni naknarfni kredit orf 400 mil’ujiuia rfolara. Nepoznata cskadra na uorveškoj obali. Kb. Stockholm, 10. marta. ,.Af t o n b 1 a d e t“ javlja: U četvrtak je norvešku obalu pasirala kod Bergena eskadra od 9 parnih brodova, a u petak se kod Sognesfjorden a pojaviia veća eskadra torpednili lovaca. Narodnost ovih eskadri nije navedeniai. Slobodan prolaz za grofa Luxburga. Kb. Buenos Aires, 10. marta. Havas javlja: Engleska je dala poslaniku grofu Luxburgu slobodan prolaz za S.vedsku, all nije đaia slobodan prolaz njemačkorn Ijekaru, koji prab poslanika.

Grad i okolica

Vijest o radosnom dogadjajn u Frevišnjoj porodicj u Beogradu. Juče uveče, oko 9 sati, objavjjeno je 101 topovskim metkom u Beogradu radosna vijest, da je carskim i kraljev' skim stipružnicima i opct rodjen sin. Vijest je, koja se očekivala, izazvala kod svih pripadntka Monarhije najveće ve.selje. Posljednji hitac ispaljem je oko 11 sati. Povredio ga tramvaj. Prekjuče oko 11 i po sati prije podne povrijedjen je tramvajem u Kneza Milcša ulici, pred zgradom c. i k. muške realne gimnazije, Martin K a r 1 i ć, starac seđamdesetih godima. Ovaj nesrećan s’učaj, desio se ličnotn nepažnjom starčevom. Najveće su ozlijeda na stopalu lijeve noge. Starcu je prvo ukazana ijekarska pomoć u opštinskoj ambulanti, a zatim je upućen na dalje liječenje u gradjansku bolnicu na Dorćolu. Razne vijesti Raznoiikost Ho!andije< U novoj Holandlji ima Četvoronožnih životinja sa kljunom, ornih labudova i bijeiih gavranova, tica beiz perja, drveta bez lišća i životinja sa ribljom kreljušću. Rijeke ne teku u more, nego od gorskih brijegova- stiču se u unutrašnjost, gdje se gube u pjeskovltim pustarama.

Led kao upaljač. Izgleda nevjerovatno aii je cijela istina, da i led može da pali. To su dokazali skorašnji ispitivači sjevernog pola. U oskudici kresiva poslužiii su se ovim sredstvom. Uzmu dublju zdjelu 1 naputie je vodom, koja -se takoreči istog inomeuta zamrzne do đna. Taj led izvade i kroz njega na suncu, kao kroz uveličavajuće staklo, zapale duvan, artiju i ostaie lako upaljive predmete. Svačemu se čovjek dovije u nevolji! Debljina paučhie. Koliko je tanko vlakno iz paukove mreže najbolje se da pojmiti tek onđa, kad bi se hiijadu takvih vlakana u jedan konac spldo, taj konac ne bi bio deblji od jedne dlake iz čovječije brade. Pa, ipak, danas ima basnoslovno bogatih i raskošnih dama, koje imaju toalete sagradjene od paukovih vlakana. FMfeomaSa profanu, tuCl aluz, ofcUia)* kjae&ei.

noNii GIESSHUBLER ^ČISTA PRiRODNA ALKAJJČNA.

Helnrich Holtonl d. d. Beč 1 Korlsbod. Glavno skiadište za Srbiju: U vojnom prometu stojeća Ljekarna Protić, Beograd Kraija Mllana uiica 87.

Ljepotu za pogled pruža on.i Ifopka dama, koja svoj tetnt nje guje aa Dlana cremom 1 sa Diana Alabaster puderom. Cijena doze za probu 111 lončlća K 2 -—, veiike doze 111 tončlća K 4 '—. Posvuda se može dobitl OLAVNO PRODAVALISTE: ,,D!ana“ Handels A. G„ Budapest V., NAdor utca 6. 11|