Beogradske novine

Izlazet dne»no u )utro, ponedleljkom poillle podne.

Pojedlnl brojevh MnnO > ltra|««tBa no*t|«4iii«a •0 ■. I Ir. Ma f* o4]«al a« , , , V —n*'|t 1a Mara

U U monarhlji

MJeeeCna pr.tpl.ti:

Oglatl po clJenlkiL

JrednlStvo: BEOBRAD, Vuke Karadžića ul. broj 10. Telefon broj 83. Uprava I primanjo pretplata TopllEln venao broj 21. Telafen br. 28. Prbnanje oglata Kneza MHiaJla ul. broj 38. Talefen bro| 243.

Br. 98.

BEOORAD, subota 13. aprila 1918. Godina IV.

ZBOO ZASTO.IA U NABAVCI HARTIJE IZLAZICE „BEOGRADSKE N0V1NE“ — IZUZIMAJUĆI NEDJELJNA IZDANJA — DO DALJE NAREDBE SAMO NA DVIJE STRANE.

RATNI IZVJESTAJI

Izvještaj austro-ugarskog glavnog stožera Kb. Beč, 12. aprila. U planlnama s obiju stratia Brente vladala je pojačana artiljerijska (jjelatnost. Načelnik glavnog stožera.

Izvještaj njemačkog vojnog vodjstva Kb. Berlto, 12. aprlla. Zapaduo bojište: Armentleres ie pao. Obuhvaćena četama gcnerala pl. Eberhardta 1 pl* Stettena 1 sa sjevera 1 sa iuga. lišena svole odstupnlce. engleska posada ovoga grada, 50 časnika 1 više od 3000 vojnika, p o 1 ožilaieoružle. S njima je palo u naše ruke 45 topova, muogobrojne mašlnske puške. vellka količina mmiiclje. smjestište odijela i drugl bogat pliien. Sjeverozapaduo od A r m e 11 11 eresa zadoblli smo prostora. Zapadno od A r ra e n t i e r e s a čete generala pl. S t e 11 e u a I pl. C a r I ov 11 z a, poslije suzbijetiog protiv napada 1 poslije ogorčene borbe oko 4. engleskog položaja. baclle su nep r ijatelia u nazad. Merville le zauzet. Na južnol oball rijeke L y s e izvojevale sii čete generala pl. Bernhardta prelaz preko Lavve I prodrle su do vlsova Mcrv 111 © s a* Ukupni plijen u bitci kod Armenttleresa Iznosl prema do sada utvrdjenome: 20.000 zarobiienika, — medju njirna 1 engleski 1 1 portugalskl genera l, _ i vlje od 200 topova. Savladjivanje močvarnog granatallia izrivenog zemljišta u I ispred našeg Ishodnog položaja od 9. aprlla stavflo je liajveće zahtjeve na trupe svili vrsta oružja u prednjim Hnijama. Na tome su iuiali naročitog udjela plonirl, vpjnici za armiranle 1 pozadinske dlvizije. Na bojnom poiju, sa obadvhe strane S o m m e razvile su se žestoke artlljerijske borbe. Fraueuskl pukovl. koji su jurlšali sa zapadue obale A v r e zapadno od Moreulla. slomlll su se pod najtežim gublclma 1 ostavili 300 zaroblienika u našlm rnkama, koje je kasniie tinlStlla francuska artiljerljska paMba. Sa ostalih bojiSta nema uičeg ncn'OK. Prvl zapovjednik glavnog stana pl. LiidendorfF.

Njemački večernji izvještaj Kb. Berlin, 12. aprila. Wolffov ured javlla: NaŠe pobjedonosno četc d&iije nastupaju kroz prostranu ravulcu L y s a izniedju A rtnentieresa 1 Mervilla.

Odlučni dani u Francuskoj Posljedice uovog njemačkog prodora kod Armentieresa. (Naročltl brzojav „Beoerađskih Novlna".) Zeneva, 12. aprila. List ,,La Fcuille‘‘ drži da js ratnl položaij na zapa’dnoai fronlu o p as an. Povlačenje kod Armentieresa ngrožava Vpern. Ako Ypern paTlnć, on'da je cijeli front uzdrnian, a Dunkirclien i Calais postaju opet aktuelni. Nije to nipošto sporedna operacija, kako to Havasova agencija predstavlja, nego na veliko udešOn najKidaj. (NaročlU brzojav „Beozradsktli Novlna - .) TJudimpešta, 12. aprda. IDopisnik ,,A z E s t a‘‘ đoznaje na naIdležnoni vojnom mjestu u Berlinu, da je potiskivanjem englesk« ix>zioijn izmejdju Armontieresa 'i La Bassće engleski položaj postao izvanređuo prekar an. Oni sn sa obadvije stxa„ ne Somme morali koncentrisati velike pričuve, te su zato sada primorani, da jza probojnog fronla gumu jake smago, kako bi S.žbjagli katastrofu. IdučSi damt cokazaće se, tj* li ee ima posla sa pjemač»m strategijskim ill taktičkim manevix>m.

Nova pobjeda na zapadu: Zauzeti Armentieres i Merville. — Zadobijeno 20.000 zarobljenika i više od 200 topova.

Novo povišlvanje englesklh poreza (Naročitl brzojav „Beozradsklh Novlna") "RoUerdani, 12. aprila. ,,DaiIy Ma i 1‘‘ javlja, da će Bo. nar Law tražili voliko povišavanja en. gleskih poreza kod novog državnog gazdinstva. Dobitak na porezu računa se, da bi rnogao biti do 1000 mikjuna funata.

Produženo bombardovanle Parlsa. Kb. Paris, 12. aprila. U četvrtak je produženo bombardovanje pariskih gradskih krajeva dalekosežnim topovlma. Početak niza vojuičkih izncnadjenja. — Broj zarobljenlka od 21. marta prešao 100.000. Koln, 12. aprila. ,,K 61 n I s o h e Z e 11 u n g“ donose Lzvještaj svoga dopisnika na frontu, prema kome novo njemačko naistupanje ugrožava liniju B e t h u n e-H o z &■ brucke. Francuske pričuve če po svoj vjerovatnosti vrlo kasno stići. Broj zarobljenika od ! 21. inarta p r e š a o J e 100.000. U dobro obaviještenim vojnim krugovima se tvrd'l, da najnovijt njemački napad znači početak jedhog niza vojničkiii iznenadjenja, koja može donijeti bllska budnćnost. Rat na moru. Engleskl iiapad na Ostenđe I Zeebrilgge. — ZaplHenjena jedna engleska torpednjača. Kb. Berlin, 12. aprila. Zvanično javljaju: Noću izniedju 1T. f 12. npiUa pređuzele su englesk ( o pomorske horbone snage, šastavljs. lie iz nnotomlh’ torpednjača i letilica, na. pad protiv flandrijskeohale. Nai lOstende je pucano teškim kalibrom, a letilice su bombatna napadale Z e e b r ii g g e. Napad je 1> e z t o š k o ć a odbijon našim baterijama. Nigdje nije Učinjena vojnička šteta. Jedna Je neprijateljfika motorua torpeđnjača u blizini Ostenda zapaljena I o|d pbsad« napuštena, a zatim sa svom svojom onremom od naše ::apl'ijonjenn. Sudbina crnomorske fiote

Bonar La\v o tcškim engleskim gubiclina i trajanju ratnlh operacija. Kb. London, 12. aprila. U donjem domu je Botiar Law. uzco rlječ I Izjavlo: Do sad smo mogii popuniti gubitke kojc smo pretrpill na frontu. Alisuti gubici btli daleko teži, nego što se .pred 1 v i d j a 1 o. K r 11 i č n i p e r i o d, koji sad đoživljujemo, v'Jerovalno će se zav r ršitl u maju ili juuu. Ove će ratne operacije trajati još nalmanja osam mjeseci. Fngleski iistovl o njemačkiin muiijerama. (Naročitl brzojav „Beogradskili NovUia".) * 1 Dotterdam, 12. aprilia. Katnl dopisnici ćngleskih lisiova javljaju so fronta, da biikako'd La Bass'fe znači novu silnu ofenzivn koja ilrna veli ko ciljevo, te je više nego ! samo demonstracija za ukl’anjanjo englo- • slcih pričuva na Sommi. Oni izvještavaju, da je njejnačko vojno vodstvo očigTedno pdlurilo, da sVU svoju SUu baci protiv Engleza, kako bi engTeske tmpe, što se nalaze u Francuskoj, razhilo. Ne izgle'da — vcli se dalje — da jo njemačbo vojno vodstvo raspoloženo na ras’komadavanjo svojih snaga, iiiastupajući ofenživno takodje prot.iv Erancuza. Nijemci hoće da francuske pričuve samo vežu kako bi pajveći dio s\ , og; ljudskog i tojjovškog jnaterijala mogli kmiti prot.iv ongleskih linija i rasparčati engleski front. Američanl u Oibraltaru. (Naročitl brzojav „Beogradsklh Novlna") Madrid, T2. aprila. Jz Oibraltara stiglil putnici i zvješta/vaju, da je cijeli tamošujl garaizon posiat na zapađnl front. Oarnizomsku službu \Tše sada u Ofbraltaru amerlčke čete. Clemenceau-ove intrige. Odgovor cara Wilhelttia na brzojav NJegovog Vellčanstva cara I kralja. Kb. Beč, 12. aprila. Njemački car uputio je Njegovom c. 1 k. apostoiskom VeličanstvTi ovakav telegram: Primi najsrdačniju zali v a 1 nos t tia telegraiinu, kojim kao potpuno neosnovanu odbijaš prfmjedtbu fcancuskog predsjednitka ministarskog savjeta o Tvome držanju prema francuskim aspiraoijama na Elzas-Lotaringiju i kojim ponovo naglasuješ solidiarnost 'interes a, koja postoji i z m e d j n n a š I h država. Hltam. da Ti kažem. d ! a u tom pogledu u opšte nije bllo potrebno kakvlh naročltih uvjeravanja sa. Tvoje strane, jer ja nt časka nlsam sumnjao o tome, d a s i T 1 u 1 s t o j ln j e r i u č i n I o našu stvar Bvojom, kao što se opet mi zalažetno za prava Tvoje monarhije. Uspješne bor! be toku ovlh godilua jasno su to .po| Mhn rvnkome. kojl nije slijep ispred <J5f5\>s JbS smo u velfko učvrstili poistoječu vezu. NaŠI neprijatejjl, kojf nam ništa ne mogu nahuditi u poštenoj borbi, ne zaziTu ni ođnajnepoštenljlh 1 najnemoralnijlh sređš s t a v a. S toxn se činjenicom moramo pomiriti. All za to nam je u toliko više dužnost, da na svlma bojištlr ma napadnemo t potučemo neprljatelje. U vjeriH>m prljateljstvu Wllheim L R.

Straii sporazumnih sila. da ona ue padne u ruke središujlm vlastima. (NaročlU brzoiav „Beogradsiilb Novkta“.) Rottcrdam, 12. aprila. Povodom približavanja Nijcmaca, Atistrijanaca 1 Magjara Sova& r Lopolju pišu jJDailjr 1N T o w s‘‘: Moguće je da će s« cijcli položaj u Sredizenrmom moru radfkalno izmijeniti. Ako ruska crnomorska flola, koja se sastoji iz 8 raznih brođova, 25 razarača i 12 pođmomiea, pa<lno u ruke Nijemclma, orićla hi mogao Tstočrii dio Sre'dizemnog mora skoro veoma oživjetl. Engleska flota već so uvoliko sproina za l.u mogućiiosl. I talijanska ratna inoraiaca, koja onćia prentama velikrr tilogu, ve'ć je sprcmna. Podmornički rat NOVA POTAPL.JAN.IA. Kb. Berlin, 12. aprila. Wolffov ured javlja: Jedna od naših' podmornica, zapovjednik pomorski kapetan Q e o r g, uništila je u Irskom moru I u zapadtiom izlasku kanala 8 parnih brodova i dva jedrenjaka, u k u p n o 28.000 b r u t o t on a. Medju potopljenim brodovima se nalazio vrlo dragocjen parni brođ, novosagradjen i tipa od 5000 toua, dva teretna parna broda, svaki po 6000 tona. Jedan od tih parnili brodova od 6000 tpna bio je lieobično jako osiguran. Tzbrojano je oko 20 torpediskih brodova, motorskih brodića i stražarskih brodova. Vještim napadom su tri parna brođa pogodjena u sred njihove osiguraiio povorke. Svi parni brodovl sti bili naoružani i većina natovarena. Naročito je utvrdjeuo da su uništent engleski pariil brodovi „Triulnad“ (2592 tone), „Lough Fislier" (418 tona) i .,KIenford“ (494 tone), kao 1 engieskl jedrenjak „.lolin O. Walter“. Načelnik :uimiraIskog složera mornaiTce.

Dogadjaji u Rusiji i Ukrajini Ukrahna vratila središnjiui državama zaplijenjeno brodove. (Naročltl brzoiav ,,Ben2r->d<!dh Novlna") Berlin, 12. aprila. Ukrajtnska rada vratila jo Njeinačkoj i Austro-Ugarskoj svo trgiovačke hrodove, koji su od j>očetka raJta bili zapiijenjeni u Odesi i Nikolajevsku. BrodoVi ćo se upotrijebiti za transportž’ita i o61a 1 ih životnih namirnica, koje Ukrajina prodaje središnjim vlaslima. Potpisano utanačenje o nabavci životnfli namirnica izmedju Ukrajine i središnjih vlasti. (Naročitl brzolav „BeoRradskib Novlna“.) Sbockholm, 12. aprila. Javlja se iz Kijeva: Poslije dugili otcžanih progovora, potpisali sU u ufcorak (utanačenje o nabavci 60 milijuna puda žita za hljeb i hranu, sočivice i p’lodove za pnoizvodnju ulia, ukrajinski, njema’čki i austro ugarsla delfigali’. Zajam središujih vlasti Ukrajlni. (Naročltt brzojav „Beozradsklh Novlna“.) ‘ Budimpošta, ll’. aprila. ,,A z UJsrig‘* doznaje s pouzdane ^frane, će vehke banke sređišnjih vlasti daLi Ukrajini veći zajam. Odnosna, »vota i’zrfaće se u nibljanaa, pošto Ukra.

jirii neđostaju drukčija sredstva za plaćanje. U zajrnU će sudjelovati njemdČko, austro-ugarske, a po mogućnosti takodjc i bugarske i tursko banke. Kadi se o jznosu ođ 50—60 milijuna nibalja. Eugleski brodovi u Helsingforsu digiiuti u vazduh. (Naročitt brzojav ..Beosrađskiti Novtna“.) Helsinfors, 12. aprila. Posada ov'da’šnjih engleskih brodova opir’ale su sc i»:a jslaknu Lrgpvačku za, stavu, te sli brodove sa cijelim tovarom digle u vazduli. Englezi protiv japanskog iskrcavanja i u Vladivostoku. (Naročid brzojav „Bcogradstdh Novina“.) Rotterdam. 12. aprila. U uvodnom clanku ,,’Mancliest.er Guardian‘‘-a zastupa se brzo povlačenje odjelenja, iskrcanih u Vladivostoku. List misli, da bi bilo pravičuije i opreznije, da se protestovalo kod vlade u JIoskvl i u isli mah tražllo o\ lašćenje za islcrcavanjo tmpa, dok mtska vkul a no uzrnogno sama gararitovati ža život 1 imOvinu. Dogadjaji u Engleskoj. Engleska vojna obaveza. — Burtie sjedtilce doujega domaKb. Rotterdam, 12. aprila. ,,Nicuwe Courant“ javlja iz Londona, da je A s q u 11 h prl drugom čitamju zakoTia o vojnoj obvezi izjavio, da je 50. godlna starostl snviša pretjeraua, na što je Bon ar Law izjavio, da će vlada nastatl đa se godaue staro«ti spuste na 48. — Liberalua ratna stranka je rlješila đa potpomogne vladu, nacijonaliste su ostale pri svojoj opozlciji, te je i Htčeranja sjednica bila vrlo burna. Kb. Louđon, 12. aprila. Zakon o dužnosti vojtie obveze prlmljen je protlv predloga o spuštanju godina starosti na 48, s 262 protiv 152 glasa. Zakon protegimt i ua lrsku. Kb. London, 12. aprila. U toku debate u doujem domu o zakonu TOjne obveze govorio jo AsquTth protiv uvlačenja Irske u dužnost vojne lohveze, jer to nije prob i Lačno. Bonar Law jo fžjavio, da je vlada takVu odluku o Irekoj donijela, pdšto je prethođno nzela u ocjfenu korišti I šleie tog predloga, i ona svo'je dTŽanje ne će H>romijeniti. Pošto je s 821 protiv 1U6 gla&ova odhačen doda.tak u smislu, da zakon snianjnje pomorsku i privređnu moć naroda, a đa ne s'tvara o'dgovaWjućti vojnicku jačihu, primljen je 7»ikonski predlog u dmgom' čitanju s 323 protiv 100 glasova. Borba protiv vojno obave/.c u Engleskoj. (Naročitt brzoiav ..Beogradsklb Novlna'T Rotterdam, 12. aprila. Kako ,,N i o u w e C o u r a nV* donosi saznaje „D a i 1 y T e 1 e g r a p h‘‘: U Sikupštini parlamentamo grupe i izvršnog odbora radničke stranke, ka.o i konferenciji radničkog udružerija, riješeno jo U sjeđnići, koja je trajala višc od pet sati, da članovi radničke atranke zanzjnu prcma zakonu o vojnoj obvez.i naročito glodište. Thoinas je izjavio, da će glasati protiv drugog čitanja zakonskog predloga. Većina stranke će potpomoći dnigo čitanje, ali će se vjerovatno izvjestan broj uzdržati od glasanja. Ircl protiv uvodjenja vojue obavcze. (Naročitl brzojav „Beogradsktb Novtna".) Rotterdam, 12. aprila. Irski dopisnik ,,Daily Nows‘'-» javlja iz Dublma, da se javne loorporadje u cijeToj zeiulji opiru uvodjenju opšte Vofne oliaveze ulrskoj. Njeinačkl sud o englesko] vojnoj obavezi. — Ona doiazi prekasno. Kb. Berlin, 12. aprila. Wollfov ured bavi se iscri>no novlm engleskim zakonom o vojnoj obavezi i dolazl do zaključka. da mjere predvldje'ne tim zakonom v r 1 o kasno dolaz©. Njih je trehalo jo6 prošie jesonl ostvaritl

Razne brzojavne vijesti Njemačka štampa o posljednjem govoru Llovda Georgea. Kb. Berliin, 12. aprila. ,,T a g 1 i c h e R u n d s c h a u“ pl* še: Govor Lloyda G-eorgea osvjetljava vcliku zabludu Greya. kad je pri stu. panju Engleske u rat izjavio, da če Engleska učešćem u ratu mnogo manje prclnpiti, nego li k.ad bi ostala prost iposmatralae. Svaki stav kazuje, pod kakvim se užasnim utiscima nalazi Lloyd George zbog dogadjaja na borbcnoin frontu u Francuskoj.

Građ i okolica

Priznaniec za pouioć Priznunica za pomoc za mjesec a p r i 1 izradjene su do broja 4600 L iniogu se odmah danas i dobiti u uređima okružnog zapovjedništva Beogradgrad u ulioi Crkvenoj (prije Bosanskoj, I nekadašnja zgrada državnog računol vodstva) u sobi broj 20, od 8 do 10 satf i prije podue. — Istoga dana, odmah po i prijemu priznanice prije podne blagaji na c. i k. oilcružnog zapovjedništva I Becgrad-grad, koja se nalazi u Istoj zgradi. soba broj 18, isplaćuje i pomoć. — Kako prilikom prijema priznanice, tako i sanie pomočl potrebuo je imatf uza se redarstvenu legitimaclju radf ustanovljenja indentičnosti. „Djačke vragolije'*. Dobrotvorna diieuuttska predsta. va „DjaČke vragolije" u korist beo građskih slromašnih učenika vlših raz* reda gimnaziie 1 trgov. Akademije, održaće se prvi put u Beogradtt d an a s u subotu u 8 satl uveče, u pn> stranoj pozorišnoj dvorani ,.Kasine“ na Terazijama. — Ko još nije dobio j u’laznlce za ovu vrlo duhovltu komeI diju iz djačkog žlvota, može se njima | još blagovremeno snabdjeti u knjiža| rama Cvljanović, ,,.lugo-istok*‘ i ,,Napredak". U shičaju da lcoja karta evenj tualno bude zaostala, prodavaće se na i večernjoj pozorišnoj blagajni od 7—8 sati uveče. Uloge su podijeljene ovako: Agaton Karamfilović, bogati trgovac i* unutria'šnjostl, gosp. S. Todorović. Velimir, stnovac njegov, student prava, gosp. B. Kitanovlč. Božidar, siudent medec., g. A. Ristič. Ćedomir, stiident medec., g. O. Sa\ič< Nikola, student tehn. g. M. Radojčić. Isidor, student pliarmac.. g. A. Laković« Marko, stuđent techn., g. N. Dimović. Julka, Velimirova zaručnJca, kči gazdarice od knče, gdjica M. Bošnjaković. 1. muziikant, gosp. M. Iličić. AmalLn. * * * Dogadja se u Beogradti. Hor: muški i mješoviti. Uvertiru i izmedju Činova izvodiće c. i k. vojna garnizanska glazba ix>d upravom g. P i r o-a. ,,Koštaua“. • • Četvrta pređstava ,,K o š t a n e" izvođi se sutra u nedjelju, dne 14. o. tnj., tačno u 8 satl uveče, u istoj dvorani (,,Kasine“) na Terazijama. ! Iznošcnje stolova pred hotcle I kafane. Pozivaiu se sva ona lioa: kafedžii je, hotelijcri, restoraterl i t. d„ koji žele j stolove da iznesu ispred svoje radtije 1 (hotela, kafaue i t. d.), da prethodno : !X)lože blagajni opštine grada n Kralja Alcksandra ulici broj 7, taksu za zauzeće trotoara. Ko bi se uhvatio da stolove iznosf prij.e nego što je položio taksu, kazniče se plaćanjem trogtibe godišnje takse. Traži se. Porodica Dragoljuba Tomiča, stolara iz Beograda, treba da se javf središnjem odboru za pomoć, u Knez. Miliajlovoj ulicl broj 23, u dvorištu, radi prijema novčaiie pošiljlce. Pri prijavi treba podnijeti i potrebne đokaze o srodtstvu. Taksa za dostavu opštinskfli poziva. Prema naredbi c. 1 k. sreskog zapovjedništva gradjanska lica Lmaju od sada za dostavljene im pozlve od tstrane opštine erada Beograda da uolož»