Beogradske novine

I

fzlaze: v dneyno u Jutro, ponedjeljkom poslile podne.

Pojedlnl brojtvl: • Utntt I • knMiu mraiirtHtla •4 *. I b. «•!• p« aijMi H . . .

12 M«n

MJ.

»tplata

28 o

U liognđu m lntnoa ■ Ma U mtoarhljl. U looitnnohni

Oglasl po cijenlku.

33-— 4'30

Jrednlitvo; BEOGRAD, Vuke Karadžlća ul. broj 10. Tolefon broj 83. Uprava I prlmanje pretplate TopliEln venac broj 21. Talefen br. 28. Prlmanja oglaaa Knaza Mlhajla ul. broj 38. Talefon broj 245.

Br. 101.

BEOGRAO, utorak 16. aprila 1918.

Godina IV.

ZBOG ZASTOJA U NABAVCI HARTIJE IZLAZIĆE ..BEOGRADSKE NOVINE** - IZUZIMAJUĆI NEDJELJNA IZDANJA — DO DALJE NAREDBE SAMO NA DVIJE STRANE.

Borbe u Flandriji.--Wulverghen zauzet na juriš. —Počinje evakuacija Calaisa i Diinkirchena. — Nijemci ušli u Helsingfors.

RATNI IZVJESTAJI

čak na engleskoj istočnoj oball. U Dov e r u se zemlja i prozori tresli, gdje su se vtđjeli zraci od vatre.

Poslije ostavke grofa Czeinina.

Izvještaj austro-ugarskog glavnog stožera Kb. Beč. 15. aprila. Na jugoizapad'noim frontu mjestim-Ice p o v e ć a n a 'b o r b e n a d d e I a tno s t. Načelnik glavnog stožera. Izvještaj njemačkog vojnog vodjstva Kb. Berlin, 15. aprila. Na boiištu na L y s I dolazilo }e mnogo puta do ogorčene borbe prsa u prsa. Jugozapadno od Nieuwerke I izmediu Bailleula i Merrisa rasturena su gnijezda engleskib mašiusklh pušaka, a njihova je posada z ar o b I i e n a. Protivnapadi. koje Je ncprUatelj preduzimao iz B a i 11 e u 1 a I kod Đethunea. slomljenl su s teškhn gubicima po niega. Na borbenom frontu obostrano 8 o m m e održavala se po klšovitom vrcnienii topnička borba u umjerenlm granicama. 1 Poslije žestokih borbl s naoružantn razbojničkhn četama. naše čcte. kojc su se Iskrcale u FinskoJ, potpomogiMte dijelovlma naše pomorske borsčke snage, u š I e sji u H e I s I n gI or s. Prvl zapovjednik glavnog stana ‘ pl. Ludenđorff. Njenućki večernji izvještaj *- Kb. Berlin, 15. aprilau VVolfiov ured javija; Na rijeel L y s u traju pomjesne borbe. W u 1 verghen i neprUateljske Hnije sjevefozapadno zauzete su na luriš. Njegovo Veličanstvo u Budimpešti. (NaroSItl brzojav Jleograđsklh Novlna") Budimpešta. 15. aprila. S đvorskim vozom Njegovog Veličanstva prispjeli su u Budimpeštu mlnistar predsjednik fcfcr. Wekerle, grof Tisza, general-major pl. Landw e h r i gencral-pukovnik pl Ara Posljedice Clemenceauvljeve drskosti. (Naročltl brzo^av „Beogradsklh Novlna“.) Zeneva, 15. aprila. Obnarodovanje pisma cara i kralja K a r 1 a izazvalo je u francuskoj štampi podijeljcne utiske. 1 najžešće ratne pristalice zamjeraju postupku Cićmenceaua, jer je Francuska iK>sIije svega, što se dogođtlo izgubila dobrog prijatelja i protektora. Socijalistički listovl žestoko baipadaju ministra predsjednika. Sembat piše u listu ,,H um a n i t e“: Obnarodovanjem to&a pdsma dobila je samo Njemaeka. Mi bismo sigurni, da li ne če prililkom mirovnih pregovora biti potrebna blagonaklonost cara 1 kralja Karla. Na njega sad, pošto smo ga uvrijedili, ne možemo računati. U hodniciina komore vladaio je mišljenje, đa če se Austro-Ugarska Još tješnjc pridružiti Njemačkoj. Clentenceau je uspjeo, da njemačko-austrougarsko prijateljstvo stvori još iskrenijhn. Odlučni dani na zapadu. Evakuite se Calals i Diiukirchen. (Naroeitt brzojav „Beogradsklh Novlna“)

Ugrožena bethunska rudarska obiast. (NaroCitt brzojav „Beogradsklb Novina“.) Zeneva, 15. aprila. Havasova agencija javljai Napad Nijemaca na sjevernom borbenom frontu ugrožava na prvom mjestu bethunsku ruđarsku oblast. Dalji je cilj smjelog neiprijatelja u tome, da se dočepa Dfinkirchena i mora. Francuska štanipa o dogadjajitua na frontu. Kb. Zoneva, 15. aprila. FranCuskS sit listori zbog događjija na frontu prilično izncnadjeni, te nasboje da operacije predstave kao diverzijo. Nekoliko listova, naiočito sodjaliBtičkih, dodušo naglašavaju, da Su Nljemci već prvog dana zadobili velik usjeh ,,L‘h e 11 r e“ izjavljuje, da je bethunska ugljarska oblast jako ugrožena „V e r i t Ć“ smaLra kao vjerovatno, d a se Betliune ne može Više spasti. „Echo de Paris'* nagovještava, Ida će Englezi haciti sve tmpe na ovo mjesto, da bi sačuvali za sporazunme sile ovtt majvažniju oblast. Malenl njemačkl gubid. \ Kb. Đerlin, 15. ttprila. 1 Zastupnikii \Vo 1 f f o v o g u r e d a i ijavio je načelnik njemačkog vojnog sauiteta, da uprfcos dužine bojnog područja' njemačlđ gubiđ nipošto nisfri Veći, nego što su l)ili u: ‘pređjašnjim borbama, koje su bilo na inanjem podmčju. Medju ranjenicima ima mnogo Tak'o i‘anj ! enili. Vfše od 50°/« svib ranjenika mogli šu Ići. Ranjenici se miogu iz poljskib bolmca i sa previjališta it pozadini k.sve većeml broju svaki dan vrsB&tti Tt svoj« jediuico na fronfcu. Ostali ranjem'ri SU sposobni za transporlovanje i ima izgleda na njibovo potpuno ozdravljenje. Samo bektobko piocenata su odista teško ranjeni. Ori povoljni brojeri gubitaka bbjašnjstVaju se timeŠtorniimamo izvanredno mit lo' »vrtrijerijskih ozleđa, a Innogo više ozleda puškom i mašinskom pugkom. Takodjo stu zapaljenja rana od zagušljivih piinova ograničena na imalo slučajeva, i ako Su prije bila veomia č<sta. All su poduzeti s\i koraci, Ida se sasvim uguše, pošto je medjutim Vojuoj upravi u sporazumu sa njemačklTn naučnicima pošjp za rukorn, da se pronadje serum, sličan „serumu za ukočenost. Uopšto je stanjo zdravlja na frontu odlično, zahvaljujući k ne manjoj injeri uredjajdm.it zai savladjivanje zaraznib bolesti. Padanje francuskog i cngleskog novčanog kursa u Španjolskoj. Kb. Madrid, 15. aprila. Na ovdašnjoj burzi pada kurs englcskog 1 francuskog novca. U subotu je kurs franaka bio 62, a ftmfct šteriinga 60.70. Polugodišnji bilans središnjih vlasti. Kb. Berlin, 15. aprila. U vremenU od 15'. bktobra 1917. do 16. aprila 1918. zarobile Su središnje vlasti 617.000 zarobljenika, 7246 topova, oko 20.000 mitraljcza, preko 300 „tankova' 1 i 100 đrugib oklopnih automobila, 630 automobila, 7000 kola i nerzmjerni žieljezničfci materijal, medju njima 800 lokomotiva i 8000 vagona, 3,000.000 firtiTjerijskib metaka. Za to je Vrijeme oboreno 1100 letilica i' preko 100 osmatračkih balona. BroJ drugog sitnog ratnog inaterijala nedja se još ni izbliza ,ut\Tditi.

Rotterdam, 15. aprila. ,,D a 11 y T e I e g r a p h“ JavlJa kao prti engleskl list za zvanlčno ispražujivanje 'Calalsa I Ddnkirchena, koie Je u petak otpočelo. Napuštanje Atniensa. Kb. Berlin, 15. aprila. Po naredbi engleskih rojnih vlasti francusbo gradjansbo stanovništvo napušta Amiens i okolinu. Pri tome se engleske trupe bezobzimo ponašaju prem* sttnovnišfcvm, što medju ovim izaziva sibio ogorčenje. Topovska se paljba čuje čak u Engleskoj. 1 (Naroiltt brzojav „Beogra'dsklh Novtna“) Rotterdaim, 13. aprila Iz Landoma se iavlja: Gnotzoa tutnjava taoova horbe u J'temirfJl čufa

Ukrajina protiv prisajedinjenja Besarabije Rumunjskoj. Kb. Kijov, 15. aprila. Vijesti o priključenju Besarabije Rumiunjskoj izazvale su u svima lcrugovima (uki'ajiusbog slanovništva veliko ogorčenje. Odmab je bila održana izvanredna sjednica ukrajinskog parlamenla i centralne (Tade, koja se bavila besarabskimi ipitanjem. Clanori svih frakcija lu par„ Injmontu protcstovali su onergično protiv medjunarodne špekulacije rumunjske vlade. Oni su upozorili ha to, d* ovaf priključak ne samo ne ođgovara ’žbl£ Ufcrajinaca, Njjemaca 1 Bugara U ’Beae, rabiji, nego čak ni želji moldavdcog stek novnlštva. 1 ! , ■ ' •

Ko će da tnu bude nasljednik? (Naročlti brzoiav „Feograđskai Novtna“.) Budirupešta, 15. aprila. Bečki Ustovl. 'toji izla’za u podne, Žonose irazgovore svojih zastupnika s mi'nistrom pr'edsjediikom dr. Wekerlom neposređno pred njegov ulaz u dvorski voz, Tcojim je dioputovao u Budtmpeštu. Odlulca o nasljedstvu Czernfna- donijeće se za 8 do 10 dlana. Ju5&ranje audijencijo kod Njegovog Veličanstva ticale su 'sb iskljiičivo spoljnopolitičkih pitanja, Listovi imajn obavještenja, premia kojima su u izglediu da će zauzeti položaj Immistia spoljnih poslova groi T i s z a ili grof Andrass y. Još se pominju princ H o h e n 1 oh e, tmarkgraf P a 11 a v 1 c l n i, grof M e nsd o r f f-P o u 111 y 1 grof Moritz E s z t e r h a z y. ,,A z E s t“ javlja, da se u budimpeštanskhn krugovima mlsli, da Anđrassv ima više izgleda nego II Tisza, a u Beču se to misli obratno. Audijenctje, knje su trajale do u podne, nijesu razbistrile stanje stvari, jer su one bile više konvencijonalne priroide. I Bečka štampa o Czernluovol ostavcl. Kb. Beč, 15. aprilćL CJelokupna štampa naglasmje povocfom ostavke grofa Czernfna, vanrednu energiju i radinost. ozbiljnu volju i živl tenipe-amenat grota Czernina, ko-jl je za kratko vrijeme svoga miuistrovanja stefcao velikih zasluga. Istfču njegovu vanređmi popularnost i vele, da ga sa Imifijuni sa blagcdarniošću sjećajtt i da će on i u buditće svakaiko još nrnogo 'kerlsti’tl domovini. Nfemaćka štampa I polhički krugovl o o'dstupii grota Czernina. Kb. Berlin, 15. aiprila. U beriinskiTti poiitičkrm krugovtma sa iskrentm žaljenjem govore o ostavci grofa Czernina, koga ' hvale kao uvjerenoga i nepokolebivog i>redstavnika saveza izmedju Njemačko i Monarhije. Odaju priznanje njegovom uspješnom 'radu. Topiim riječima govore o njegovom radn i oni listovi. koji su u nekim pitanjilma inače zastupaii đmga načeia hego grof Czerniin.

Najnovije brz. vijestt Bavarsk? kralj o Jzgledima za skorl mir. | Kb. Munclien, 15. api ila. Pri domovhiskoj večeri jednog pučfcoustaškog I batalijuna rekao je kralj L u d w i g b a v a r s k i, da ne sumnja u to, đa će ratni zajam dati sjajan rezultat. Protivno iod predjašnjlh zajmova, kad smo Imali da izđržimo teže borbe, vrši se sadašnjt ratni zajam pod Veoma povoljnim vojuičklm izgledima. Po svoj priljci će uam on pomoći, d a z a n e b a š đ u g o v r i j em e d o d j cm o d o m i r a. 1 Khhlmami u Bukureštu. Kl>. Berliu, 15. apiiia. Po povratku iz glavnog SLamt, državnl 'seTcretar pl. Kiibbnannjotići će n Bukurešt, a prije toga Ćo obavijestiti o položa'ju \-odjb ujemaČkib stranaka. . PriJeki sud u Finskoj. — StrUeljauje crvcnih gardista. (Naročitt brzojav „Bsozra/isk.ih Novhia".) Stockhohn, 15. aprila. ,,D a g e n s N y h o t e r“ doznaje, đa je prijeki sud fitrske bijele garde naredio da se pogube 200 crvenlh gardista i Rusa, koji su zarobljeni u T a mm e r f o r s u. Ovdašnje finsfco poslanstvo ne samo da tu vijest njje demantovalo, n#go je dalo izjavn, da crveni gardlsti nijesu obični ratni zarobljenicl nego izdajice zemlje, koji zaslužuju smrtnu kaznu. General Sarrail. (Naročltt brzojav „Beozrađsklh Novlna") Bern, 15. aprila. Havas javija! Oeneral Sarrall premješten je u drugo odjelenje pričuve glavnog stožera. Sarrall je prlje bio na čeiu solunske ekspeđicije, pa je mjeseca dćcembra 1917. god. opozvan I zamtjenjen generakmi Ouiflaumatom.

Grad i okolica Pravoslavno bogosluženie u toku ove nedeJje. ' U ioku ove nedelje kao pete na putu svete četrdesetnice, za dočck sve!o:r Vaskrsenja Hristovog obaviće se u sritna ov - dašnjim crkvama naroČita odredjena bogošluženja i to: 1. U srediu uveče: >— bdenijo sa kanonom sv. Andrije kritskog, poslc fcoga se za kafcizmom vrši žitije prepodobne Marije Egipćanke kao prekz za l>ogoslužei>je dnigog nedoljnog dana. 2. U petak uveče: — bdenije sa čitanjem i pojanjern ‘akaiista Presvotoj Bogoroilici. Počefcak bdcničkog bogosluženja u sviina ovdaŠnjiin c-rkvama u 6 i po sati po po'đne po no\ r om vremenu. Bogostuženje u neđelju u ol>i?afeno vreme. Mathieja „Koštan©“. Peta predstava ,,K o š t a n e“ Borisava Staitkovića daje. se prekosutra u č e t v r t a k due T8. o. mj. kao matineja u 4 sata poslije podne (po novom vremenu!). Ulaziiice se prodaju od danais u knjižarama ,,Jugo-Istok“ na Terazijama i kod S. B. Cvdjatiovića i to uz pola cijene, to jest loiž’e po 25, 20 t 15 ’kruna, a sjeđišta po 5, 4, 3 t 2 krune, stajaće mjesto 1 K. Ovako će i širl krugovi moći da upoznađiu najno viju izvedbu ovog narodnog djela. 1 U mjesto pomena — za beogradsku slrotiiiju. Oospodja Draga Vase S i m i ć a, iz Beograđa, priložila je sirotinjsfcom odjelenju opštrne grada Boograda dvije stotine fcruna za pt&oj duše svojoj sestrl Perst Vlade S t a n k o v ić a, kao svoj prilog za pomaganje 'sirotlnfe grada Beograda. čitulja. Juče u jirtru umrla je A n g j e 1 i ja, supruga g. Oliše Markovlća, majora u penziji. Pofcojnica je bila uzor žena i primjerna domaćica. Pogreb će bifcl vjerovatno dlanas posllie podne (Ohnnaizijska uk 24). Neka joj je iaka zemlja! Izgubljeno. Jednogodišnjf dobrovoljac, narednik Lađislav A n o u, fzgubto j-e srebrni dižepni sat. Pošteni nalazač neka ga uz odgovarajuću nagradu preda u vojm>policijskom koinesarijatu, soba br. 29. Nadjeno. U vrememi ocl 1. do 15. aprrla nadjeni su ovi prednieti: novčanica od K 10, bajonet bez korica, uovčanik sa sadržinom od K 10.25, dvije mindjuše. srećka razredna (klasne) lutrije, bajonet !>ez korica, novčanik sa 6 helera I raznim ceduljama, sat Sa narukvioom, paket ostavljen u jednom fijakeru, bilježnica sa K 7, svežanj ključeva, cm novčanik sa K 83-90 i jeđan par zagasitoisivih skoro novih ženskih rukavica. Otil, koji su ove predmete izgubilt, inogu ove dobitl u vojtio-policijskom komesarijatu, soba br. 29.

Vijesti iz unutrašnjosti Posljedlce grješne llubavl. 26 godina stara udova Anica J ovičić iz Oojnagore ljubila je u isto virijeme više mušfcaraca. ziaklinjući se svakome pojedinome od njih, da „sarno njega ljtvbi“. Razumije se, kod takve ,,ljubavi“ nije 'ostalo bez grijeha, čije su se pCisUediioe uskoro i>:>kazale. l te ovo pred svijetom sakrije, Auica se obratiia poznatoj vračarioi Marl Stepanovlč iz istoga miesta, koja toj jc za clobre pare potnogla, da pobaci plod. Mecljutim prenta onoj „zaklela se zemija raju, da se tajne sve saznaju“, izbllo je na svjetlo dana i ovo necljelo raskalašene mlade udovice. Ljudi p'očell ovu tajnu javno šaputati, pa je ona takb došla do znanja I oružnicima, koji su !na to povcli fetragu i uvjerivši se o istinitosti o\'e javne tajne zatvorili i Anicu i njenu pomagačicti Utoplo se. Javljaju nam iz Užlca: 7-godišnji dječak Miodrag N o v i t o v i ć lz Dobrače igrao se u biiami nabujaiog potoka Pnnjice. Igrajučl se padbe itesrećno dijote iz vlastlte neopreznostl u potofc 1 udavi se. Istorijski kalendar Na jučerašnji dan, 15- aprila 1797, godine rodjen je u Marsellle-u francuski istoričar i državnik! Adolphe Thier* (izg. fTjer), kojl je bio prvt

predsjednik francuske republike (od 8. II. 1871. do 23. V. 1873. godine) po padu drugoga carstva. O Thiersovotn životu i radu već je bilo govora na ovom mjestu. — 15. aprila 1857. godine rodjen je u Wambeeku belgijskj pjesnik P o 1 d e M on t. — 15. apriIa 1911. godine uinro je u Baden-Badenu ugledni pravnik Eduard H 61 d c r, Na današnji dan, 16. apriia 1788. godtne umro ja u Parisu znameniiti prirodnjak Louis Leclerc grof B u f f o n. — 16. aprila 1844. godine 'rodjen je u Parisu francuski pjesnik A n a t o 1 e F r a n c e (pravo mu je ime A. T h ib a u 11). Već njegov otac, antikvar, bio je promijenio svoje prezime u ,,France“. Svršivši giinnaziju, odao se Anatole Frauce potpuno ktijiževnosti. Prvo mu je djcio biografska studija I „Alfred de Vigny“, 1873. godine poja{ više se njcgovi „Poemes dores“. DocJ nije je dobio iyjesto bibliotekara I stupio je kao saradnik u ureduištvo ,,Temps“-a. Anatole France je čuven kao humoristični pripO'Vjedač, odlikuje se jasiiim i niansirainim stiloin. Naipoznatija feu mu djela ,,Le crime de Sylvestre Bounard“ („Zločin Sylveistrea Bonnarda 11 , prevedeno u Srp. Knjiž, Glasnilcu), ,,La buche de noel“, „Les desirs de Jeam Servien 11 , ,,Le lcvre 4® mon ami“, ,.Baltliazar'“, ,,La rotisserie de la reine Pedauque“. ,,Le lys rouge“ („Crveni krin“, pravedeno 1913. godine), satirična „Historie contempO'rame“ (pO'dljeljena na četiri romana). 1896. godine izabran je Anatole France za člana francuske akademije. Svoje kritičke studije skiipio je u fcnjigu ,,La vie litbeiraire", političke članke u knjigu „Opinions sociales", a istorijske 'radove u 'fcnjlgu ,,C!io“. Velifcog uspjeha postigao je 1903. godine njegov pozorišni koinad Sz parisfcog života „Crainquebii!e“. Zvanične objave. OBJAVA. i li vezi sa nurealboiu o. i k. okružnotr j isapovjedništva Beograd V. A. br. 466$ j 1918. gtede uaredjenog popisa svjju po. [ rcsfcih olijckala — izvještavaju še svf | porcski obveznici grada Beograda, da ća se popis {x>reskih objekata 11 niže nsu ! veđenim ulieama šlijedčćili dana 'dibariti': 16. aprila: Donja Palilulska, Giušiua, Mala, Karabtirma, Careva TC.uk’ancaj. 16., 17. i 18. apjrila: Trojanska, Go. spodar Jovajiova, Hadži Rurimova, Užačka, Hajduk Veljfcova, Singjelićeva •— 1 > produžcnje, Botaničfca. 17. aprila: Avalsfca, Starinc Novafca, Miiočka, Vidina, Vojvorte Dragoniira, Voj« vođo Pi'otića, Vojislava Ilića, Solunska, Hajduk Veljkova (Cukarica), Knez ilihat-. lov V< nac (Cukarica). 17., 18., 19. i 20. aprila: Laudanovu* Kncza AGiiaila, Car UroŠa. 17., 18. i 19. aprila: Vodovodna, Cvetna. 17. i 18. aprila: Novo Pazaraka, Voj* vodo Mihnka, Kamenička, Katanićeva. 18. aprila: Jasenička, Trkalište, Tai* majdan. Gnižanska, MajdansiM (Cukari, I ca), Miletićeva. 15., 19. i 20. aprila: Radnička, VI« ! solti Stevan, Dunnvska, Bifoijska, GirrV, nazijska, Kralja Aleksandra. 19. apriia: TTajđuk Veljkov Veuac, 'Zička, Zirka Poljaiui, Saborna (CiiknricaT19. i 20. aprila: Gospodar Jevre« rnova, Kosmajska, ATutapova, Skopljansfca, PriŠtinska. i 19., 20. i 22. aprila: Smiljauićeva* Neir.anjiua. 20. aprila: Ivfaovićeva, Sindjelića (Cu. karića), Grčić Mitenka,.SenJska, Krajinska. Red popisivauja ostaiih ulića hiće' blagovremeno objavljen. Svakom poreskom obvesniku, stavij.i so u dužnost da na dan nonisa svoje uJi« co budo U svome stanu, ili đa tamo svog zastupnika ostavi fcoji bi mouao svo potrebne podatke popisaim or«nnima dati. C. i k. ofcružub zapOi?jednišLvo Bcograd,

EKSPOZiTURA PESTAdSKE-UGARSKE KOMERCIALNE BANKE a Beosradu - Knez Hliiojiova br. 50. Sp«<1Iagiiio odjelenjfe ta šHjatije novaca ratnim larobljenld« ma I Interniranima. Osnovna glavnica i pričuve 232,000.000 kruna n «