Beogradske opštinske novine

крој 40

7 БЕ0ГРАД7 НБДЕЉА 11 (ЖТОМБРА 1887 Г0ДИ5Е.

год -vi!

БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНСКЕ 101011

ИЗЛАЗВ НЕДЕЉЕО ЈЕДДНПУТ НА ТАВДК7 цена за србију : НД ГОДПНУ 6 ДИН. НА ПОЛА ГОДВНЕ 3 „ 8А СТГАНЕ 8ЕМЉК НД ГОДИНУ . . 9 ДИП.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПТПТИНСКОГ СУДА

Цена је огдаснма 6 днн. пара од врсте. Претплату еаља слати уаутницом на оаштин ски суд а све коресиоиденцпје на уредника. РУКОПИСИ НЕ ВЈРАЋАЈУ СК. Неплаћвна писма не примају се

По што иеке жалбе и I римедбе иа оиттииску радњу и уираву долазе општииској власти до знања тек путем штамне, то ес зарад иравилног поступка, као и у иптересу саме јавности, умољава свако кога се тиче: да своје жалбе, захтеве или примедбе на општапу адресује иредходно надлежнима. Штампа би остала и даље, оно што треба да је : јавна контрола и апелата за све, па дакле, и за оне случајеве, где ошнтинска управа, представвиштво или поједини органи не би чинили своју дужност. Председништво оаштине.

СЛУЖБЕНИ ДЕО РЕД08НИ СДСТДНАК одбора спестеес беогрвдске 3 окхобра 1887 годино (ао стеиографскг/м белешкама) почетак у 6'Д часова по подне. Били: Председник општине г. Ж. Карабиберовић, члан СЈ-да г. Јанаћ М. Јанковић, одборници и заменици г. г. В. Дучић, Св. Јанковић, М. Степановић, Др. М. Т. Леко, Илија Антоновић, Јов. Дилбер, Ф. Розелт, Мил. Ј. Марковић, М. Д. Клидчс, Ст. Добривојевив, Јанаћ X. Фичо и Н. Ђорђевић. Г. Пфедседник. Да почнемо господо. На реду је питање о цубоку. По вашем решењу ја сам одредио иову лицитацију, али на ту нову лицитацију није ниједан лицитант дошао. Да би сачували интереее општине ја вас молим да кажете, како мисл» те у овој ствари да постуиимо ? (Чује се^; „нексама општина узме у своје руке".) Усвајате ли ца буде овако : Пошто нико није дошао на лицитацију, то општина решава да сама рукује продавницом цубока ; но на случај ако би се ко јавио на нонудио повољну ци®ру онда ее председништву или суду оставл,а, да оно понуди и кога другог испод руке па оно што постигне да изнесе одбору на н. во рсшење ; а ако не постигне ништа онда да остане цубок у општинскј м рукама. (Чује се : врло добро. Усваја се), Сад је господо на дневпом реду једно врло важно цитање, То је односцо нивелацијоних планова које је г.

Чађевић израдио. Ствар је врло хитна и не трпи одлагања. Нланови еу ту и за њих је толико већ новаца издато. Грађани који су у оним улицама гди се што има одкопавати, не знају шта да раде. Сад јејесење и кишно време, па треба што пре дати људима нивелацију како би према истој могли своје улице одкопати или допунити. Жалост је видети, нпр. на дорћолу, кад падне киша, како ти људи страдају и штету трпе само због тога. Из акта по овоме делу, ја сам видеио, да је г. Чађевић тражио да му се даду још два стручна лица поред оних што их има и као што сам видио и закључак остало је се на томе : да се одреди дијурна за те људе. И пошто та дијурна није одређена, није ни ствар свршена. 0 томе треба сад донети закључак. Сад ако би ви то одлучили, ја би најпре наредио, да се посвршавају оне улице, гди је највића опасност за наше грађане нпр. на дорћолу савамали и врачару; па после — даље редом. Г. Јован Дилбер. Ја би хтео прво да г. председник изнесе овде погодбу г. Чађевића са општином, па да предходно видимо, шта је он дужан био да изврши и је ли извршио ? Г. Председник. Ја мислим господо, кад овде није и г. Чађевић, да ту ствар засад одвојимо. Г. Никола ЂорђевиК. Мени је питање г. председника врло нејасно. Одбор кад је ту ствар решавао, и кад је предао г. Чађевићу да изврши нивелацију Београда он је с' њим утврдио погодбу, После тога г. Чађевић је тражио неку помоћ и дата му је. Сад поново г. председник изпос.1 ствар и тражи два инжиаера да му се даду у помоћ ; међутим ми не знамо, шта је било са првом погодбом. Ја мислим, кад се већ тражи нешто ново, онда треба да нам се изнесе тачан извештај шта је г. Чађе вић урадио и колико му је издато аконто рада као и како је исту израдио ? Мислим да би требало пре но што .се и једна нара из касе изда поднети тачан рачун о његовој ствари, јер иначе ће нас коштати трипут више него што Т ј сба. Г. МаноЈло Клидис. Г. Чађевићу је, колико јс менп познато дато, да изради потпуно нивелисање вароши. Таква нивелација шаље се г. министру на одобрење и па томе се ствар свршава Ово што се сад тражи, ја мислим да је то, да комисија нроучи његове планове и да види. да ли су добри или нису ? Ако се сад тражи наново да се нивелише, онда сам томе противан. Г. Предсвдник Тражи се да повуче нивелете. Ствар је ова била пред вама пре мога доласка и позната вам је, Ја сад само знам да треба да одредите дијурну.