Beogradske opštinske novine

388

би да оде школскн одбор са још некодико одборника и да се оиласте да сврше са тпм а може бити да ће моћи још нешто да одкину. Никола Вулковић. Што се тиче оправке то мислим да би иајбоље било да му се оиредели једна сума иа име оиравке јер ће иначе много да кошта. Председник. Зашто да му дајемо на име онравке када му се кнрија добро нлати. (Чује се да му се нлати само кириЈе 200 дииара месечио). М. Маркови^. То је вј)ло добро што рече г. Никола Вулковић, јер мислим да је та кућа са свим добро плаћена ако му се плати 200 динара, а и боље је за онштнну, јер кад изађе рок човек оће да прнмн кућу као што је дао а то је немогуће оправити пошто ће натролџије до рока становати. Дакле боље је да оиштнна не вргаи оправку, а ако другаче не може бити, онда да му се да нека сума у накнаду. Живан Бутарчи&. Колнко је до сада плаћапо? Председник. Плаћано је 15 дуката н на Дорћолу једна кућа 6 дуката. Светозар Боторић. Ја кад сам предложио комиспју, пмао сам у виду да ће комнснја, кад иа лице места изађе, расмотрити изнова, колико има оделења и колико људп може стати; н ако она није удесна за касарну онда дасе њему каже да је нреиравн за касарну, и да уговоримо с њим, да н њему тако исто касариу иредамо,јер пама треба касарна а не тапетпране с.обе. (Чује се: он тражи да му се после само окречи). Милутин Маркови^. Он само танете не тражн а пначе све друго тражи, и кад би такву кућу мн оправљали коштало бн пас много. Председник. Ја мислим да је најбоље послати кмета па нека ионова пзвнди све. Милутин Марковић. Можемо са кметом послатн н неколпцнну одбориика. Председник Мо.шм вас господо јесмо ли готовп с тим? (Чује се: да се нзбере комнспја). Раденко Драгојеви&. Нека уђе у комнсију г. Мнлутнн Марковнћ (чује се: не могу), јер нама треба н један нравник који ће даобјасни и да каже какав уговор треба. Милутин Маркови^. То може и онштинскп ад окат учинитн, ајанемогујер пмам носла. Св. Ботори!. Нека уђу у комисију: Мплош Обркиежевпћ, Илпја Цветаиовић, Раденко Драгојевпћ н Никола Вулкоиић, а нокрај њпх још ту долазе и општинскн адпокат, иижињер и кмет. (Усваја се). VII Председник. Сада чујте господо модбу Косте Гннића каФеџнје који моли за каа-анско нраво у бднзини н. гробља. Унрава вароиш тражн мпшљење може лн се, дати тамо механско право.

Никола Милишиб, Ја мислим да молиоц нема места да отвара каФану близу гробља, зато што нема смисла да иеки у гробљу кукају а други код гробља у каФани да невају н да се веселе, јер доста има их који нду изван варошн да се у сред дана веселе и пијанче. Зато од каФане ни говора нема. Ако ово нолиција пе може да забрани то да гдедамо ми Раденко ДрагојевиЈз. Ја ннсам за то да тамо каФана буде, јер ће се тамо сви лопови и кесароши крити и жнвети. Илија Цветанови^. Што се тиче заклона, може онштнна да начннн једну каиелу алн за каФану нисам никако. Леио је казао г. Милушић: зар једнн тамо да кукају и нлачу а други да невају н да се смеју? После тога додазиће, у ту каФану саме скитнпце н кесароши као што је један н казао. За то нисам да каФана будеснро!|у гробља. Димитрије | Бор^еви&. Ја мисднм дп тамо има општнна неку зграду за склоншпте, а ако нема то је прека потреба да се начинн п онда неће каФана ни аотребовати. Инжињер Смедеревац. Има у гробљу тамо једна повећа соба, која је сдређена само за склониште и која је велика да се може доета људи склонити, а општнна је направнла п 4—5 клуна н неколико столова. Димитрије ЂорЗјевић. Према томе да се ова модба одбацн. Никола Булкови!. Ми можемо одговорптп да песме бити бдизу гробља не само каФана него ни кућа. А ако ко одобри то чннп на своју одговорност. Председник. Санитетски закон каже да тамо не сме бнти нн кућа у близинн од хиљаду метара. Но ја впдим да има тамо и кућа ближе од 1000 метара. Нас кошта госиодо гробље блнзу пола мндиоиа дпнара, н за то пе смемо доиустиги да се после неколико годнна онег седимо п новац трошимо. Св. Ботори$. Ја мнсдим да одбор каже : да се не може дозволити по самом саш,тетскоме закону ни друге куће да се иодижу у близнни од хпл>аде метара а камо ли каФане Зато одбор ннје мнења да му се дозволи. Димитрије ЂорђевиЋ. Овако је најбоље учинити као што г. нредседник каже, јер ако се онде у околинн наираве куће опда ће иам сапитет казатн да се н оданде селимо. Предсздник. Дакле ми ћемо казатп да ово пе одобравамо а са себе одбацујеме одговорност што су у блнзнни неке куће направљене као што смо то у своје време и раније чннили. (Врло добро, ирима се). VIII Председник. Чујте госиодо још нешто важно. Два чдана т одбора које сте ви изабрали за чланове бнрачких одбора и то једаи је члан а други замењиник, дошла су н јавила ми да не могу доћп 14-ог да раде. Онај што је изабран за замењеннка

у дорћолском кварту казао је да не може доћп с тога што је Мојсијеве вере и тадгс има велнкн нразник па не може да радн, а други к >ји је чдан у варошком кварту с тога што ће бити на путу. Ја нредлажем да пзберемо другу двојицу (чује се: за варошки кварт Настаса Крстића а за дорћолски за заменпка Николу Поиовића учитеља на место Хаима Азријела којн је био сиречен. (Прима се). IX. Председник. На реду је пигање о регулацији Вншњичке н Милегине улице Св. Боторић, Ја мислим да мп треба да остаиемо при плану који нам је дао мпнистар грађевнна а одобрио министар унутрашњих дела т. ј. да се улица просече и да осгане 19 метара. А што због једног мадог нарчета земљишта долазе у спор само ,лва човека, то пека остаие да се доцније изврши код њиховога имања док се они измире и споразуму. Остало да пресечемо н начпнпмо калдрму да други људи не пате. Инживер Смедеревац. Ово је прло добро што каже г. Боторић. Ми улицу да иресечемо иа накнаду но мишљењу раније комнсије у земљишту аа дамо онима који су присталн. Што се тнче оног нарчета које помену г. предговорник то да оставимо нека стоји док се пе сноразуму соиственици : а ваљда ће дотле нзаћи н грађевински закон о регулацпји и онда ће се то решити. (Чује се: врло добро). Само молим вас да ли ће ова улчца ,да буде широка 14 или 19 метара. Свет Ботори^. Као што је у плану иазначено, што .је министар одобрио. Инжињер Смедеревац. А нгго се тпче вишњичке улице да и она остане но мннпстровом одобрењу 12 мет. шнрока. (Добро). Предоедник. Дакле да остане вишњичка удица 12 метара а Мнлетнна 19 метара, (Тако је). —• Ја мпслим господо да ће најбоље бити да ми радпмо по закону иа да нико неможе да тера каприц свој. Живојин Бугарчи^. Ја би био господо мишљења да се изашље још једна комиспја која ће процеиити колнко би се морало пдатити Кочп што ће му се лице затворитн, и да се нита да лн он иристаје на гу суму а не трескакатн пут. На ако је за нас новољније да платимо оно дпце пего земљнште које бп одкунпли, онда је нама у ннтересу да дозволимо човеку да заузме онај пут а да нама не тражи накнаде као што је и обећао. А ако је скупље, онда да дозводнмо оно што је повољније. Председник. Ја држим да је већина тот мишљења да се по преддогу г. Боторића поступп. Комисија је ранпје ностпгла то, да оншгину не кошта ништа у новцу, ако пресече улнцу онако као што је минпстар одобрио. Дакле кад немамо штете новчане ја сам мишљења да се нрими предлог г.