Beogradske opštinske novine

издази недељно један пут цена за србију: на годину 6 дин. на пола године 3 дин. за стране земље на годину .... 9 дип. """"1Ц||11||||Чј|||1'"

Неделва 14. Ју«ла 1891.

>■

Цена је оглаеима 6 дии. нара од врсте Претнлату ваља слати упутнидом на општински суд а све коресподеиције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ деплаћена нисма не примају с е.

општннски послови Надззр над грађењем калдрме у Београду Како се сада у више улица гради калдрма и тротоар, го је одбор опшпшски, да би грађење ишло нрема условима и као што треба, изабрао грађане из улица, у којима се гради калдриа, да они поред општинских оргаиа, воде надзор над предузимачима За поверинике изабрати су : 1. 1 У душановој улици. Риста Петровић, Радоје Ћирковић, Гргур Мгдленковић и Никола Кики. 2. У которској улицч норед горње четворице још и Владислав Ђорђевић, грг. 3. На теразиј ма поред одборсвог повереништва, раније изабратог још и Јова Јелкић, Ннкола Јовановић пензионар и Радовап Миленковић столар 4. У Вук-КараџаИевој улици. Др. Марво Л.еко, Стеван Максимовић. Јања Пашона, Драгомир Радуловић и Петар Радосавл.евић трговац. ■5. Па тоаличином вснцу. Илија Рајковић, Сима Наумовић, Нивола Поиовић сајџија, Павле Цветковић, Петар Апастасијевић и Никола Стаменковић, проФесор вел. школе. Овим' ће се новереницима досгавнти услови па писмено како би иогли тачније радове вонтролисати а ми не сумњамо, да ће ови грађани ову дужност радо на себе примити, пошто се калдрма и гротоар пред њиховим имањима меће и пошто ће они исту у своје време онттини надокнадити. Калимегдан За улепшавање Калимегданског парва и парка на Вел. пијаци, одбор је оншгински у једпој од својих прошлих седница одобрио навнадни кредит од 10.000 дин. пошто је одређепи вредит за овај посао исцрпљен. Према овоме радови на Калимегдапу и парву неће се овог лета превидати и надамо се, да ће грађани београдски идућег нролећа амати на расположењу и Калимегдан и парк на Великој пијаци погпуио европсви уврашен. Да би се коливо толико трошвови ово улепшавања варошвих паркова умалили, општински је суд решио, да на Св. Илију или у други који празник приреди у во-

рист истих парвова вонцерт. Програм овог I концерта и дан, кадћеисги бити, објавиће се особеним плавагима у своје време. Не сумњамо да ће се граћани београдсви овом приликом досто.јно одазвати и својим прилогом потпомоћи општипу у улепшавању паркова. бору 20 вомада својих вњижица „Босиљав" да се о овогодишн.им испитима раздаду одличним и врло добрнм ђацима београдсвих основпих швола. Потписани му, у име главног школског одбора, топло благодаре на овоме поклопу.

ИЗВЕШТАЈ О ностигнутом успеху у неделло-прааничкој трговачкој школи другатва Веоградске трговачке Омладнне. У друштвеној школи, воја се састоји из приправног, првог и другог разреда, годишњи резултаг похађања и испи га овај је: У приправни разред уписало је се почетаом шволског течаја 1890,-91. 107 ученика а у току године исписао се 31 ученив. Редовно су похађали шволу 76, од којих је нолагало испите 50 ученива. Испите је положило са врло добрим успехом 18 са добрим 17, накнадно полажу 5, а 10 ученива попављају исти разред. У први разред уписало је се 195 ученива, а у тову годиие исписало се због I војене обавезе и других узрова 99, а 1 ; ученик искључен је због хрђавог владања. I Редовно је похађало шволу 95, а испите ; полагало 70 ученива. Са врло добрим успе| хом положили су 11, са добрим 22, навнадI по полажу 31, а 6 ученика понављају исги | разред У други разред уписало је се 38 ученика. од којих се исписало због војне обавезе и других узрова 8; због хрђавог владања исвљученје 1; а умро 1 ученик. Редовно је иохођало 28, а исните нолагало 24 ученика. Са одличним успехом положио јд 1; са врло добрим 5; са добрим 7; а навнадно полажу 11 ученива. На испитима успех је био врло повољан, но слабије оцене нрево године ослабиле су добре и врло добре испитне оцене, те је то и узров, да већи број ученива има из појединог нредмета да полаже павнадне испите.

Деловођа Ст Ј. Николи^

Председпик главног школског одбора Мил. Р. Маринкови&

О овогодишњим испитима послали су палилулсвој основној шволи и то : 1. „Друштво Св. Саве" 45 разпих књига; Г. Сава Богдановић, грг. 30 књига; и Г. Јовап X. Мавсимовић поштар, 10 вњига, да се раздаду одличним и врло добрим ђацима ове шкоде. Потписати им у име наставника и ђака ове школе, срдачно благодари на овим лепим повлонима. Управитељ палид. осн. шкоде Ст. Ј. Николиб

ЈАВНЕ БЛАГ0ДА Р Н0СТИ

Г. Јова Миодраговић, проФесор учитељске школе послао је главном шволском од-

Општипа београдска послала је и ове године 1055 разних књига и дечијих листова, да се, о овогодишњим испитима, раздаду одличним и врло добрим ђацима београдсвих оновпих швола. Књиге и лисгови ово су : 1. „Невен" за 1890. 60 вом., Мала Србадија за 1890. г. 50 к., Голуб за 1890 г. 68. вом., Српче година II. 4 вом. Збирва народних умотворина 135 ком., Босиљак 80 ком., Из дегињства 180 вом., Родољуб 153 вом., Путовање ђава 145 вом., Цвети 45 ком., г Бачки забавник 135 вом. Потписати, у име свију наставника и ђака беогр. осн. швола, срдачно благодаре општини на овом родољубивом и обилатом повлону, желећи да и остале опшгине у Краљевини Србији следују овом лепом примеру општине београдске. УПрАВПТЕЉИ БВОГР. ОСН. ШКОЛА Никола Р. Поповић, Драгутин Топлица, Урош Благојеви^, Милош Взлицки, Станоје Ј. Николи&, Јован Д ЈовановиБ.