Beogradske opštinske novine

БРОЈ 49.

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА 92. РЕДОВНИ САСТАМАК 28. Октобра 1891 годнне. Председавао председвик г. Милов. Р. Маривковић сд одборника били: г.г. Ф. Васиљевић ЈМ. Ј. Марковић, Ј. Сханковић, И. Цветановић, А. ОД ави ^> Јовановић Н. Р. Поповић, Р. Петровић Р. Ђирковић, К. П. Михајдовић, В. Виторовић, В. ЈЈ. Новаковић, С. Азријел. М. Велизарић,Р. Драговић, К. Д. Главинић, Д. Најдановић, Д. Дашковић, Г. Бркић, М. Капетановић I. Прочитаи је записаив одборскнх одлука седиице држаие 21 Окт. 1891 год. и иримљен без икаквих нзмена II По прочитању иротокола лицитације ГБр. 1941 држане 25 Окт. 1891. за грађење трошаринскога магацина, одбор је, после поименпчног гласања са 14 гласова против 1 (2 пису гласали) одлучио, да се ова лпцитац. одбаци п друга кратка расппше с тим, да се зидање врши са хидрауличним кречом. Прим. Г. Коста Д. Главинић одборник, нротиван је, да се зидање овог магациеа сада отпочпње, мо да се оставц за пролеће. III. По прочитању протокола лицитације СБр. 16514, држане 15. Окт. 1891. за тестерпсање дрва за оиштинску потребу и протокол саслушања Павла Црвенчевцћа СБр. 17060, одборје решио, да се тестерисање дрва уступп Иавлу ЦрвенчевиНу по цеви и то: на 1 рез по осамдесет и пет нара, на 2 реза по динар и седамдесет и на три реза по два динара и шесдесет пара. IV. По прочитању протокола дицитацпје СБр. 16923. држане 21. Окт. 1891 год. за давање цод закуп општинског земљишта у бари венепијц, ишеђу Краљеве баште, железничксг пута реке Саве на до шапца код нојевог магацина, које земљиште износи 74360 квадр. мет. одбор је решио, да се ово земљиште устуии К. Ј. Бајлону за сто дпнара годишње а закуп да

траје од 1. Јан, 1892. год. до 31. Децебра 1894. год. V. По прочитању акта истражнога судије за вар Београд АБр. 3829, 2842, 2805, 2806, 2803 2800 и акга начелника среза посавског АБр .2828 којим се траже уверења о владању извесннх лпца, одбор је изјавио да је Баса Мијатовпћ, каФ. доброг владања и доброг имовног стања; да је Прока Раденковић доброг владања а сиротног пмовног стања; да су му Сава Поповић Недељко Недељковнћ, Љубомпр Кокотовић, и Драгољуб Милосављевић, Аврам Мнленнознћ, Вељко Момировић, Мата Божин п Јован Чавић непознати. VI. Председништво износи одбору на мишлење молбе којим се траже уверења о пмовноме стању По прочнтању тих молби АБр. 2778, 2815, СБр. 16976, 16970,17028, 17127,17152, 16736, 16977, 16953, 16807, АБр. 2756. одбор је пзјавио, да се молиоцима Љубомиру Цветковићу, Авраму Фарки, Карлу Сиђу, Даринки Антоновић, Нешп Јовановићу, Александри Нинковићу и Косари В. Илић (после поименичног гласања са 9 гласова против 8 — 3 пису гласали) може датн тражево уверење ; да се суд предходно увери о имовноме стању молилаца, Ђорђа Стеваиовића, Војислава Поновића, Живка Потурића, Катарине Крајз и Богдана Ј. Јовановића, па тек онда да им изда тражено уверење VII. Одборско повереништво, изабрато у седници одборској од 21. Окт. 1891. год. ББр. 4626, ради прегледа нзвода рачуна за треће тромесечје ове године, — подносп извештај о своме раду. По нрочитању тога нзвештаја ББр. 4742, одбор је усвојио у свему исти с тим да се по њему од сада има радвти. VIII. Председништво пзвештава одбор, да је одборско новереништво изабрато у седници одборској од 16 Септ 1891. год. АБр. 2402 ради састава пројекта буџета општинског за лД ј ћу 1892 год. довршпла свој посао и подносн одбору пројект буцета на одобрење.

По саслушању овога и по прочитању пројекта буџетског АБр. 2852 одбор је одлучио, да се пројект буцета прими у начелу, да се исти штампа и разда одборницима на проучавање па да се идућој одборској седници иоднесе одбору на поједннични претрес и решење.

општински послови Одборска седница. Данас у девет часова пре иодне држаће се вапредна одборсва седница у којој ће се претрес буџета за идућу годипу по свој прилици довршити. У овој ће се седници образовати и бирачки квартовни одбори за предстојеће изборе управе општинске и одбора. Пове^ање броја ноћних стражара. Одбор је општинсви приликом прегреса буџега за идићу годину решио, да се број ноћних стражара повећа са двадесет, те ће ддкле од нове године бити свега сто двадесет. Избори. Према закону о општинама избор председника општине, три члана суда и четири кметовска помоћпика биће у прву недељу по св. Николи (8. дец. 1891 год.) а избор тридесет и два одборника и шеснаест замнника — у другу недељу ио светом Николи (15. дец. 1891 год.) У данашњем броју доносимо позив за први збор. Гласање ће бити, као обичио, по квартовима. Адресни биро. Многи грађапи пропустили су да у остављеном року (20. нов.) пријаве своје укућане општииском статистичпом оделењу за адресни биро. Ово је знак велике немарности од стране нашега грађапства кад се овакој једној установи неће својски да одазову. Пријавне ће листе пакнадно примати сам статистички одељак с тога се моле грађани да листе што пре пре, аду.

РАЗВАЛННЕ ВИЛДЕНФЕЈ1СА

ПРИП0ВЕТКА Ф ГЕРП1ТЕКЕРА Превод с немачког (Наставак 14) Номишљала је и на то, да јој је отац можда дознао, да је овамо дошла, пајезањом пошао, али се је брзо те миели отресла. Та зар није из уста свога оца чула, да је ов ту већ од девет сати и да у залуд чека на сина и оног мрског странца ? Зашто то ? Шта су радили они овде у мраку, и да ли су ови што добро радили ? Слутпла је хрђаво, јер је овога стравца држала за способног за свако злочинство, које би он исто тако хладнокрвао и смешећи се извршио, као што њу мучи својим удварањем. Али шта су могли радити овде ? Она није могла да појми. Та кад би само могла да иде за њима и да их прислушкује! На срећу имала је загаситу хаљину, а кринолини још нису били у моди, те се је моглалако у сваки ћошак, у сваки мрачни буџак завући; но

да ли су они још у развалииама ? Спгурно су је р беше само једног уласка и пзласка; она бар није знала за други, а они су још тамо код зида несталп. Кад би тамо отишла, можда би им наишла на траг. Али ако јс осете ? Па шгв би јој било од њеног оца и брата, она то чини само за то, што се за та два мила човека бриве. Није се дуго иремишљала • но прво се побрииула за звак, који јој је на домашају био; витак прут осече, али га није смела са собом носити, јер би је шуштање његовога лишћа издало. Зато се врати до узаног уласка, остави га наиочгу и врати се на прстима на место, са кога су мало ире она три лица нестала Како је овде мрачно и како Је на влагу и буђ ударало, као да ваздух из дубоког подрума долази ! Па зар није било тако ? Зар се није сећала из раније, да је овде неку дубоку јаму виђала и од које се је увек плашила ? Да нешто сад погреши и сурва се у ту грозпу дубину ! Уплаши се и стаде. Учини )ој се, као да је одоздо чула глас ; нпје могла да разазна ни један глас, али се ииак тамо доле говорило, и мора бити да има начина, да до оног места АоЏ. Пажљнво и што м оже више нечујно пузила је даље, држећн сасвим несвесно нож у руци као да треба да се од нечега брани.

На један пут наиђе на рупу, клекне и руком напипа мало дубље један широк камен. Да није ово басамак? Пажљиво сиђе и пипајући салазила је степен по степен, док се ппје у хладном подрумском ваздуху сва најежила. Сиђе до дна стененица и узан влажан ходник што се пред њом пружао, чињаше се, да још дубље иде Пође дрхћући ходнпком, али није смела далеко, ]ер је ходник бивао све стрмеиитији и клизааији тако, да се је морала с десна и с лева рукама држати за мокре зидове, да не склизне. Ходнику не беше краја. Даље није смела. Кад се сад не би умела. вратити и кад би сад морала за помоћ викати ! У тим мислима учини јој се, као да је спазила један танак зрак на зиду. То место иије било ни три корака далеко, донде је морала отићи, али даље не; срце јој се стегло, да Је једва дисала. Како је овде стрмо и страшно, и колико је дубоко она већ морала бити под земљом! (НАСТАВИЂЕ СЕ)