Beogradske opštinske novine

БРОЈ 7

ГСМ. X«

ИЗЛДЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ДЕНА ЗА СРБИЈУ: на годину 6 дин. нола године 3 дин. за стране земље на годину .... 9 дин.

Суд општиие вар. Београда, позван чд. 36. т. 6. зак. о општ. да се стара о здрављу људи, а по препоруци Управе вар. Београда н а р е ђ у ј е: Пошто се употребом сгаре хартије (новина и нисане) за завијање јестива, нарочито оних, што се пресна једу, најбоље може да шири заразна болест, то, у интересу народнога здравља забрањује се употреба старе хартије за ову цељ и сви нродавци без разлике морају од сада упогребљавати еову још неупотребљену хартију. Забрањује се и алваџијама и другим сличним продавцима, да алву и друго у отвореним таблама носе и продају. Ко противу ове наредбе поступи, биће кажњен по § 326. врив. зак. Осим овога суд општине вар. Београда обраћа нажњу грађанству да се и само у интересу свога здравља, чува и не прима од продаваца јестива завијена у употребљеној хартији, но с правом захтева чисту и неупотребљену харгију. Од суда општине вар. Београда 5."фебруара 1392. год, ЛБр. 139,

Неде^а 9. Фебруара 1892

Цена је огласима 6 дин. пара од врсте Претилату ваља слати упутнидом на општински суд а све коресподенције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ цеплаћена п и с м а н е н р и м а ј у с е.

А """"'ГИ »"ДОЈ ■

II. Поверепиштво изабрато у седнпцп од борскоод 9. Јен. 1892. год. АБр. 338 ради присуствовања при предаји и пријему благајничке дуж ности, подноси свој извештај с тим да је ори, јем и предаја свршена. 11о прочитаау тога извештаја АБр- 888 одI бор је примио исти к знању. III.

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА IV. РЕДОВНИ САСТАНА^ 16. Јануара 1892. године. » Предеедавао нредседник г. Милов. Р. Марииковић; од чланова суда били су г.г. Јов. Антонијевић и Дим. Вељковић, од кметовских помоћника Кост Чупић, од одборника били: г. г. Капетан-Снасић, Ј. Ђуровић, С. Вељановић, Љ. Јовановић, М. М. Ђорић. М. М. ЂорКевић, И. Ђорђевић, Мића Петровић, М. Д. Банковић, С. Азриел, Р. Драговнћ, М. Јанковић, К. Б. Михајиловић, Ј. Х;1истић, А.Ј. Одапић, С. Боторић, Н. Вулковић, Др. М. Т. Деко, Милан 0. Петровић, М. Ј. Марковић, Н. Р. Поповић, Н. X. Поповић, М Јовановић, Гавра Вркић. М. П. Бончић, В. Тодоровић. М. Капетановић I. Прочитан је записпик одборских одлука седпице држане 13. Јаиуара 1892 год. и у одлуци број 39 учпњена је измена, да нпје решено питање с изашиљану лица на страну да цроучи установу снротињскнх домова, но је само усвојен пзвештај повереништва, а што се тпче изашиљања повереника остављено је за идућу седнпцу. II. Одборник г. Андра Одавић, поводом иитерпелације одборника г. Косте Б. Мијајловића у прошлој седници, предлаже да се изабере комнсија, која ће пзвидети, да ли је марвени лекар Франц Гец несавестан у својој дужностк и

да лп има злоупотреба, па да се ако је крШ отпусти а ако није задржи и даље у служби. По саслушању овог предлога одборје после поименичног гласања са 22 гласа против б решио, да ствар о марвеном лекару Францу Гецу регулише председник општине како за најбоље нађе па о учињеном извести одбор. Ш. Председник извештава одбор, да се је, на основу решења одборског, да се општина може 'ј Поводом читања извештаја о предајиЕпријош са једном прпвременом нозајмицом до ми- | јему дужности благајничке, одборник г. Ник. лијун динара, а на рачун сталног зајма од 10 ми- ј X. Поповић предлаже да се ствар о деФпциту лијуна дип. задужптп код ког од овд. новчаних | Борђа X. Живковића, која се водп као прпврезавода — обратио питањем београдској задру- | мени издатак у касн општинској, као и свиосзи за међусобно помагање н штедњу, не би ли ј тали принремени издатцп, — што пре регуона била у стању, да иослужи општаи у беог" • лишу. По саслушању овога нредлога председништво је одговорило, да ће предузети -нужне ко раке, да се сви привремени издатци у ред доведу. IV. Одборник г. Свет. Ристић нолаже проппсану заклетву коју до сад због нрепрека ипје положио. Одбор је примио к зању ово полагање заклетве. V. . По прочитању акта истражног судије за варош Београд, којим се траже уверења о владању п имовном стању извесннх лица, АБр. 440 377, 379, 378, 443, 441, 318, — одбор је изјавио, да су му Илија Јовановпћ ђак, Васа Новаковић, Јоца ЦветкЈВић непозиати; да је Коста Вујатовић винар, доброг владања и доброг имовног стања, да су Јоваи Станковнћ, Моша Медина н Петар Стамеиковић доброг владања а сиротног пмоваог стања. VI. По нрочптању молбе Јелнсавете Т. Димнтријевић СБр. 969, којом тражи уверење о сродству и о реду наслеђа — одбор је изјавио, да се молатељнци може дати уверење само о сродству. VII. Председник износи одбору на решење молбу Лазара В. Ристића, бившег благаЈНика Смедеревске кредитне банке, АБр. 226, којом моли •за место млађег благајнпка општинског п нзјаву његову, АБр. 890, којом нуди онштпнп за кауцију своје непокретно нмање, изјавив уједпо да је и повереништво одборско дало своје мишдење, да се ово лице за млађег благајнпка општинског узме. По саслушању овога ц по прочптању поменутих актова одбор је решпо да се за млађег благајника општине београдске узме г. Лазар В. Ристић, бивши благајник Смедеревске кредитне банке са годишњом платом од две хиљаде динара и годишњом наградом гробљанског благајникд од хиљаду динара. Суд општинскп да закључи с њиме о овоме уговор на трн године.

радску са још једним креднтом од ш да милнјуна, пошто преговори код прив. н*„ одне бапке Краљевине Србије о позајмнца од једног милијупа још нису нидо каквог резу.гтата дошли да је на ово питање добно одгово > од београдске задруге да може кредитирати општину са још иола мдлшуна а под погодбама нзложеним у њеном одговору. По прочитању тога одговора АБр. 401 одбор је решио, да се онштина београдска може задужити са још нола Лилнјуна динара код београдске задруге за међусобпо номагање п штедњу премапогодбама, изложенпм у иисму задруге, с том пзменом да општина буде дужна у времепу ог три месеци предати задрузи трошаринског прпхода најмање сто и двадес ет хиљада динара. IV. Председник моли одбор да реши питање о изашиљању изаславпка у иностранство, радп проучавања установе сиротињских домова. По саслушању овога одбор је после поименичног гласања са 13 гласова протпву 8 (6 ни! су гласалн) решио, да се изашље једно лице у она места, која је повереништво у свом изизвештају нредложило, да проучп установу сиротињскпх домова у сваком погледу.

Лице и хонорар нстоме да одреди суд штински у споразуму са повереништвом.

оп г

V. ВАНРЕДНИ САСТАНа^ држан 20. Јануара 1892. год. у Веограду. Председавао председник Милован Р. Марипковић, присуствовали чланови суда г.г. Јован Иилић, Дим. Вељковић, од кметовски помоћвика били су г.г. А. Надеждић. и К. Чупић, од одборника билн|су г.г. Љ. Јовановић Др. П, Поповић, Т. Капетан Спасић. Ф. Васиљевић, ШХ. Поповић, М. Трпковић, К. Петровић, Ј. Ђуровић, С. Вељановић, Л. Радоњић, Др. Алкалај, Н. Вулковић. М. М. ТЗорђевић, К. Б. Мијајловић, ЗМата Јовановић, С. Азријел, Мића цетровић, Р. Драговић, И. Ђорђе ић, А. Ј. Одавић, М. 0 Петровић, Др. М. Т._Деко, В. Тодоровић М. Бончић, Г. Бркић, Свет, Ристић. I. Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 16 Јан. 1892 год. и примљен је без икаквих измена.