Beogradske opštinske novine

БРОЈ 40.

ГОДИНА X

ју : (Вељу Тодоровића, Ст. Чађевића. Гдавинића Идију ЂорђеЕића и М. Бончића.) Усваја ли одбор ? (Усваја). Молии вас сад имамо једап иредлог грађевипсаог оделења. Срнско -Фрапцуско друш тво, које ноставља грамвај ночело је да насипа спомепичку улицу и нодпело један акт у коме тражи да му се одобри, да може градити и калдрму са дотераним каменом из мајдапа Рипањског. Опо то тражи с тога што је паређено, да се један део те улице калдрмише камепом нрве класе, а други дотераним. На овај пачин калдрма ће јевтиније коштати, Опо тамо има да нрави трамвајску пругу ио нивелац. плапу и моле да ту калдрму поставе но 740 дип. као што је одобреио да буде од камена из Рзков:'це и наших мајдана. Грађевинско одељење спровело је овај предмет са оваким мишљењем. (Чита). Од нашег камена кошта метар калдрме од 7 до 8 диаара. Ћока НемиК. Ја иисам противан томе. Само сам противан цени и предлажем, да буде као она у Марковој улициј Председник. Молим вас да избришете калдрму од ломљеног камепа. Та калдрма не вреди ништа. Калдрма од дотераног камена показала се као врло добра. Што се тиче цене сад незнам јели више или мање али ако би била ова друштвепа цена већа онда да им нонудим но цепи за коју се говори. Милутин Марковић Ја имам само да допуним говор г. Нешића у томе, што се зна одстојање споменичке улице, а зна се и одстојање Фишекџијске улице и Маркове. Ту не мора далеко да носи. Мата ЈованавиК. Ја немам ништа против предлога али само то не може да буде на пролеће всћ сад, пошто би иначе значило прекинути саобраћај на жељезницв. Ја сам за то да се овоме уступи, јер у колико сам ја примегио заиста не жали неска ни у другим улицама. Рипањски је камен бољи. Илија Ђорђевип. Ја се слажем с тим да се одобри грађење те калдрме и ако може јевтиније нека тако и буде. Председник. Треба зпаги, да је овај камеп два пут бољи од топчидерског, С тога вас молим да одобриге ово што предлаже грађ. оделење. Одобрава ли одбор ? (одобрава) дапашњу с^дницу закључујем.

Држав 14. Авг. 1892. године.

Почетак у 6 часова по подпе. Председавао председник опшгина М. Р. Маринковић. — Прелседник саопштавајући да је присутап довољан број одборника, нозва секретара да прочита записник последњег саставка. — Секретар прочита и после исправке г. Др. Марка Л.ека, да је рекао да се сазове цела Финансиска комисија, записпик је примљен. За тим секретар ирочита молбу друштва за сиромашну децу. — Председник мисли да одбор треба да се одазове молби овога друштва тим пре што друштво има новаца да зида зграду и што општина троши на тај дом 8 хиљада динара. За гим објашњује, како је дом до-

био нлац, на коме сад постоји друштвена зграда — Веља ТодоровиК предлаже да се нодигне зграда, где би ишла сва сиротна деца из Београда, а не само из завода. —- М. ВелизариК придружује се мишљењу предговорника и палази да је нужпо сазидати дом за сву децу. — Милутин М арковиК пе примећује начелно ништа, али опомиње да је министарство тражило плац у том крају за болницу, па одбор пије дао, на ако би се друштву дао, изгледа му недоследно. — Председник објашњује да је добио акт од министра, упућен по жељи одбора и за друго место и да се јави министру. Министар је одговорио да пристаје да одкупи попуђено место. — Веља Тодорови\х остаје при свом ранијем тражењу, да се да плац и 15 000 динара, али тако да то буде и болница за сву сиротну децу из вароши. — Др. Павле 11оаови\\ слажући се с тим да општина подигпе болпицу не само за децу из сиротног дома, него и из целе вароши и буде искључиво у оиштинским рукама, предлаже да се ово питање, нречишћено у начелу, упути једној комисији, која ће да да своје мишљење : на који би начин болпицу најбоље уредили в шта би то коштало, и од куда би се трошкови подмирили? Што се тиче самога меета мисли, да је пајзгодније место, које је тражио г. минисгар уп. дела. — Иредседник моли одбор да усвоји тражење друштва а за оно шире да се образује комисија. — Мата Јованови\х пита: били се могао постићи споразум између једне изабрапе комисије и управе дома. — Др. М. Јеко мисли да ваља ставити у дужност комисији да размисли: како да се подигпе поред болнице за инФекциозне болести и болпица за децу. — Председник нонова доказује, да је потребпо ово да се начелно одобри. — Веља То&оровић усвајајући мишљење г. Љ Јовановића, да се пита ипжињер, шта ће да кошта боишца, није за спајање опште државне болнице с дечијом. — Н. X. ПоаовиК налази да греба дати плац и за државу, а и за друштво. — Председник мисли да ништа пе смета да се доцпије присгупи мисли г. Др. М. Леке и др., али сад ово да одобримо. — А. ОдавиК нема шта да примеги на ову мисао у начелу, али му је дужност, да наговести да ово питање треба решавати у свези са свима осталим изнесеним у току дебате. — Ваденко ДрагојевиК је за то да се ово тражење друштва одобри. — - Председник мисли да ће бити најбоље да се њима уступи плац по с тим да болница коју подигну буде и за сиротну децу која нису у дому. — Др. Павао ПоиовиК сматра да морамо давати и срества, чим стављамо у дужност дому да и децу ван њега чува у болници. — Др. Марко Леко мисли да чим је одобрено оно место за болнииу сирогне деце, онда је тиме одобрено да у том месту и држава нодигне болницу.

— Председни/с пита, пристаје ли одбор, да је и опо друго земљиште добро за употребу болнице ? Одбор аристаје. — Председник вели, да су неки од кредига исцрпљени па тражи пакнадне. (Побројава). Одбор одобрава. — А. Одавић сматра да је некорекган рар, јер кад се дође у такав положај, да се неко мора узети, шго се не тражи претходно одобрење. — Г1 редседник предвиђа да ће се утрошити, па и гражи одобрење. Онај што је био сам са 100 динара месечно, нримао је ' ту плату у Јапуару. Фебруару и Марту, на је отпуштен, те узета двојица. — А. Одавић је за то, да се постављања чине без одобрења одбора. 1 I — Љ. Јованови\х надази да су ова пи! гања ситнице и да то треба оставиги предј седниковом поверењу а пе цепидлачити. I . I — Председник чита још и даље пакнадне | кредите. ј Одбор усваја. ; Састанак закључен у 9 сати.

Т АКСЕ 3А ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА.

заквартове: Савамалски, Теразијски, Врачарски и Варошки. 1. Од собе и кухиње влн мањег дућана са собом 0 25 п. д. 2. Од две или трн собе, са кухињом или већег дућава са магазом . . . 0-70 и. д. 3. Од четири пли више соба са кухињом, од каФане са кухпњом, од гостпоппце са кухињом бсз штале 1 "50 п- д. За квартове: Дор!олски и Палилулски. 1. Од собе п кухпње, или мањег дућапа са собом 0'20 п. д. 2. Од две илп три собе са кухнњом или већег ду^апа са магазом . . 0 60 п. д. 3. Од четари илп впше соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионпце са кухињом, без штале 1 дин. Од суда општине београдске 22 Августа 1392 год АБр- 9449.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈН У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА.

Власник Оплггина Београдска

Иарна штампарија Народно Радикалне Странке.

Уредник Урош Кузманови^