Beogradske opštinske novine

БРОЈ 17.

ГОД. II.

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН П-УТ ЦЕНА 3А СРБИЈУ НА ГОДИНУ 6 ДНН. НА ПОЛА ГОДИНЕ 3 „ ЗА СТГАНЕ ЗЕМЉЕ НА ГОДИНУ ..... 9 „

ЦЕНД ЈЕ ОГЛКСИМа б ПР. ДИН. ОД ВРСТЕ ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОНШТИНСКИ СУД А СПЕ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА Рувописи не враћају се Неплаћена писма не примају се.

Грађанству вароши Београда

Збор грађана београдеких, еавван 21. Новембра 1892. год. зарешење нитања о поверењу или неповерењу онштинеком предетавннштву иије ее могао одржати правилно, због чега ј'е Државни Савет, а на жалбу иредетавништва општинеког, решењем евојим од 30. Новембра 1892 год. Бр. 3913 поништио радњу тога збора. Ието је тако Државни Савет, решењем евојим од 1. Децембра 1892 год. Вр. 3933. понигатио и наредбу Уираве вар. Београда од 22. Новембра иете године, којом јетадање оигатинеко предетавништво емењено са дужности и уведена нривремена Уирава. Оба та решења Државног Савета извршена су тек 6. Априла 1893 год. када је наредбом Уираве вар. Београда од 6. Анрила 1893 год. Бр. 5148. уведена у дужност законита општинска унрава, По гато ј'е према овоме изјава грађана београдских о неповерењу опгатинском представнигатву остала не регаена, то је одбор онштински у седници овојој од 19. Априла 1893 год. на основу члана 13. закона о опгатинама

РЕШИО, ДА СЕ СА30ВЕ1

општи

ЗБОР

НА ДН 2. ЖШ 1893. ГОД.

НА КОМЕ СЕ ИМА РЕШИТИ ШГГАЊЕ 0 ИОВЕРЕЊУ ИЛИ ИЕИОВЕРЕЊУ САДАЊОЈ ОИШТИНСКОЈ УПРАВИ, II ТО: НРЕДСЕДНИКУ, ЧЛАНОВИМА СУДА, КМЕТОВСКИ*М ПОМОЋНИЦНМА, ОДВОРНИЦИМА И ОДБОРСКИМ ЗАМЕЊЕНИЦИМА. Ко од глаеача буде за поверење општинској управи, гласаће за } а ко буде за неповерење гласаће иротив«

ТТраво гласања на општинском збору, према чл. 14. закона о општинама имају сви пунолетни чланови оиштине, који илаћају 15 дин. годишње непосредне порезе, а који нису иод старател^ством или који по прописима чл. 16. и 17. овог закона, право гласања немају или су га изгубили. У задрузи имају право гласања на збору сви задругари, ма сви скупа не плаћали 15. дин. непосредне порезе, ако нису чланом 16. и 17. изузети. Тако исто имају право гласања и она лица, која су ослобођена од плаћања пореза по члану 61. тачке в. и г. закона о непосредноме порезу) што су постала неспособна за рад, или су инвалиди, или они, који примају милостињу из државне касе. Немају право гласа на општинском збору:

1., они који су осуђени због злочинства, докле своја права не поврате, или који су лишени грађанске части за време иресудом одређено, као и они који су осуђени због преступа, који ббзчасте и јавни морал вређају, док не прође година дана од дана издржане казне; 2., који се налазе под судским ислеђењем за дела под 1 наведена; 3., који су пали под стециште за време док стециште траје; 4., који су под полициским надзором; 5., који ма колико дугују у име порезе осим текућег полгођа.