Beogradske opštinske novine

Год. XII.

узима у обзир, с тога што смо тим били доводили у незгодаи положај људе који су редовно долазили на лицнтацију. Дакле. ношто је свима дозвол.ено да дођу кад се држи лицитацпја, то ако не буде дошао нека тсу се нонуда одбаци, и некасене узима у обзир. С' тога пошто ни ова ионуда није на основу закона ја нредлажем да се одбаци. (Чује с-е: ако ноложи кауцију да је иримимо). 11а ја вас питам да ли је обвезан онај лицитант, накомејс осгала лицитација, да се не нрими, или није? (Јестеобвезан). Па онда како ми смемода примамо једну приватну нонуду, јер ако је он налазио да има рачуна да ее прими но тој цсни, зашто није дошао на лицитацију"? Тиме се госиодо изигравају и државни приходи, јер кад он дође на лпцитацију он мора да плати таксу, а овако иснод руке не плаћа. Нредседник. — Ла вас молнм да ову ствар раснравите. Једни су да се узме ова ионудау озбир а други нису. стогавас молим да решите на коме ће остати. Андра Одавић. — Вама је иознато да је одбору до сада долазнло вшпе таквих нонуда, и да је одбор нреко њих нрелазио на дневни ред, т. ј. да се оне не узимају у обзир. Том је приликом одбор решио да суд објави нреко новина да с.е накнадне понуде нс^с узимати у обзнр, Ја бих молио да ми се каже да ли је суд објављивао то? Председник. — Јесте, п то пма у онштинским новинама. Молим вас дакле дарешите ово. (Чује се: иећемо да узимамо у обзир ту ионуду). Онда одобраватс ли лицитацијуУ (Одобрава, се). Др. Алкалај. — II да се објави у онштинским новинама да се накнадне понуде неће иримати. (Усваја се). Председник. — Сад Пу да вам саонштим односно избора онштинског у БеограД^. На избор доЈнла је Жалба, и ја сам ту жалбу данас спровоо Државном Савету да он но њој донесе своје решење Дошле су две жалбе и ја сам обадвепослао Државном Савету. Према томе а на оенову чл. 50. зак. о ошнтинама а нарочито тач. 8. на елучај да се имају бирати сви кметови и кметовски помоКници, па се на њнхов избор поднесе жалба, онда ће њих заступатиу дужности чланови одбора, које одредн онштински одбор. Према томе сад стављам на дневнп ред, да одбор изврши овс законскс одредбе. Никола X. Ноповић. — Ја молим да се предедиик удали са седнице.

Љуба Јовановић. — Ми ваљда нисмо некаква гомила људи. него смо конституисан одбор, и без главе ми не можемо радити на седннци; и док се год не избере глава, ми не можемо бити без ње. Ако ко мисли да може, онда је то друга ствар. Ник. Вулковик — Из члана онштннског закона, што намје прочитао г. нредседник,ја мислим да он неће имаги значај, који му је дао г. Никола X. Поновић, јер нредеедник и кметови који су бирани пре две године, они су изабрани до 1. Јануара. Бцрање пак које је извршено 17. о.м. и против кога је бирањаизјављена жалба. ононастаје тек од 1. Јануара. Према томс ја мислим да нема сад места, ннти треба сад да са председник смењује, него кад је већ ноднета жалба, то нека се но њој постунп тек од 1. јануара, ношто и тај избор важи тек од 1. јануара, а еад не. Председник. — Молим вас господо ево како гласи цео члан 50 зак. о опигг. (чита). Дадкле из тога сс види да смисао говора г. Вулковића отпада, и да морају сад да се изберу заменици. Мића Петровић. — Ја бих вас молно да ми пречитате чл. 78. т >г закона. Председник. — Тај члан гласи (чита). МиКа Петровић. — Е, иа то је захтев г. Ник. X. Поиовића. Ник, X. Поиовић. — Није томој захгев. Мој је захтев односно ове тач. 8. Филип Ваеиљевић. — Ја мислим да овде треба правници да кажу своје мишлење. Милутин Марковић — Овдејејасио да треба да се изберу.' Ћ. Новаковић. Прсдседнпк има правосамоод избора до избора, и према томе ја се не могу сложити са г. Ник. Вулкови1>ем. Јер ево шта стоји овде : (чита). Дакле чим сс иојави жадба на избор, онда мора одбор да рсиш и одредп лиие које ће да вршн држноет прсдседника. Милан Петровић. — Па случај даје нзабрано друго лице,. а не I-. МаринкоВЈр1, којп је данас нредседник, оНда по себп се разуме, кад би се против тога избора појавила жалба, онда бп овај председник био разрешен од дужности, и ако он има ирава и до нове године. Гака Филиповић. — Ја мпс.лим да је ово иитање чисто и јасио. Што госп. Вулковић каже да би могао г. иредссднпк да отнравља дужност до избора његбвог заменика држим дато не стрји. Њега буни то што је кандидат г. Маринковић

нонова Нзабран за нредседника. Али иитам ,јада ли би он могао да врши ту дужност да је која други изабран за председника ? Не би. Дакле у закону је јасно казано да чим иостоји жалба на избор он не може даље да дејствује, него треба му одредити заменика на његово место. То јс чиста ствар. Председник. — Молим вас онда иредложиге кога хоћете за иредседника, (Чује се: Вељу Тодоровића). Гака Филиновић. — Ја мислим да треба да изберемо човека, који је вичан у кчзнцеларији. п ја држим да би г. Веља Тодоровић као адаокат и слободан човек најбоље могаода врши ту дужност (чује се: прима се). Андра Одавић. — У колико је мени нознато ја сам са овим одбором радио две године, и ја иисам никада видсо дајеовоме председнику било озбиљнс опозиције. Цео овај одбор који је овде вечерас, свакад је био еолидараи с њим и да му јс увек ноклањао новерење свс до всчерас. П кад смо му ми поклањали нашс повсрење све до данас, ја нредлажем да, он одреди сам себи застунника, на онда да ми говоримо о том његовом заступнику. (Жагор). ■ Мика Банковић. — Кад дођсмо до гласања, ми ћемо тражити да се удали г. нредседник и рнај други који је, аенириран за то мссто. "Један од господе нредложио је г. Вељу Тодоровића, други онет траже да сам г. председник одреди заменика, и т. д. Ова ствар треба да се извсде на чисто. Овдс су заинтересоване иангажоване двс етвари и сад је нитање како треба избор у општини београдској да се свршн на начин како захтева п]»авда и иравичност: или како захтева већина нравнпх гласача и грађана. Ја дакле нпсам за то да узмемо и једног човека који је пресудно на једиој или на другој странн и предлажем да се сложимо на једног неутралног граћанштс у кога ће мо имати свн новсрења. Ја нредлажем г. Николу Вулковића за заступника нредседнику, општинском. Никола Вулковић."*^ Ја сс не' могу прнмити те дужносгн. Филип Васиљевић. — Ја мпслнм да требада избсрсмо г. Андру Одавића као стручно лице. Апдра Одавић. — Ја ие могу да се примим и молим вас да ме не бпрате. ПреДседник. — Овде су псгакнута два кандидата п го г. Веља Тодоровић п г. Никола Вулковић.,(Чује се: п г. Андра Одавић). Јесге, и г. Одавић је трећи каидидаг, с тога вас молнм да

ЕраЈБа међу тим још није стигла никаква СРПСКИ УСШИЦИ ПРОШУ ТУ РАКЛ , помоћ, те су градови срнски н хрватски и јдаље остављени на милост Турцима. Зато | су се Турци чешће залетали понова на Хрватеку. у намери Да се дочепају — важ-

у в е з и М, НАРОДНИ! СЕОША1ТУБИНУ од 1459—1814. год. ИСТОРИЈСКА РАСПРАВА У ДВА ДЕЛА написали Р. АГАТОНОВИЂ и П. М СПАСИЋ.

(Академијски ОаЧет ВеЛ. ЈИколе паград/ш ирвом вџдовданском наградом оишт. београдске).

^ид; I . ЈШВ);

Мото: — „ појш ш-«е1тестат бит улшимИ чужим умом и славними чужоју сланоју" (Време је да нрестанемо мудровати туђом памећу, и славити се туЈ^ом славом). Карамзин.

(наставак) (штотајсарбрати аа иомоћ Склечанима^Снарочнтас^шарскомкнезу, алиму одговоре, да су Мдвтке уг миру са Турс-ком, и да за сада шсрдв^веожварити то нријатељство.^) Од .. Н ј| .-,Гч iii. ,[»10 г1 ,1. ' (') Ка(Ј југоел. авад. кџ. XXII. стр. (>2.

нога града кнеза крбавскога, Јов. Торквата Острвице. оа безбедност далматинских предела, овај град беше од велике важности. И Турци га заиста г. 1523., децембра меХДНЦ1 освоје, користећи се издајом некога ДамЈчнп. кога бсху најмили за своју служ,бу.( 2 ) Крбавски кнез већ виде, да му нема слободна станка, на понуди Млечанима своје обдаети, али му ови одбију нонуду , обећавши му своје номоћи; јер судшагПт, да Кс они бити мање у стај&у-итггнти далматинске градове о,г-натГала туроких.

13анИЈе смо (стр...) сиоменули, како је у Јшчетку 1524. г. кружио Ј .тас но Евроии, ' да се сам Султан Снрема на Угарску. Разуме се, да би му Јајце или Клие били друге оиеративне тачке, на које би султанова војска из 1»осне нападала у исто доба.

( 2 ) Еа, источ месту етр. 7.4. ВтШИав Т.: роу . ћгу. 41. 1. стр- 709. — Лагпгаег (Оевсћ. а. овш. Вс!сћев, В. 1Ј. (5., 47.) мисди, да је пад Острввде био 1522. год

када се њетова главна труиа креће на Вудим. Фердинанд аустриј ски, 'Као заштитник крајишских градова још од 1522. г. носла одмах ове године на Крајину 200 лаких крњаника н 600 иетиака, ономигвуКи и краља Дудвика, да сврје градовс боље утврди.(!) оаповедници пак пог[)аничних градора на Крајини, извештсни о таким иамерама Турака, д()гов<)])С се ме^у собом, да на глас тоиа и.ти кумбаре. којс Ве оглас.ити оп асност, нолетс један другом у помоК. Гу рн,н овог иута сами нагласе пут свој. Децембра месет;а 1523. ннсао ,је херцегованшт санцакбег млетачким кнезовима у Трогнру, да је су.ттан одлучио да заузме Клис , е тога нека они Млечани — не помЦку Клшнанима. него нека и оне, који би у њих тражллн уточишта, гоне од сврјих граница. Знајући, ј да су зидине Клиса неосвојиме малом силом, Турци се стараху подиЈш испредкаинја н.егових другу твр|аву, која би град н око.тнну у тнаху држала. И кад јс већ све било спремно за успешну дугу оисаду, до|е 5.,фебруара 1524. г. иод Клис сам Мустафа-бег војвода ј турски са неколико хиљада врјннка. Град ' '■ ,' ,' 'Г (') Ка4 југосл. акад. књ. XXII, стр. 82.