Beogradske opštinske novine

БРОЈ 30.

ГОД. XII.

ИЗЛАЗИ НВДВЉНО ЈЕДАН ПУТ

Цена за Србију: НА ГОДИНУ НА ПОЈГА ГОДИНЕ ЗА СТРАПЕ 8ЕМЉЕ НА ГОДИНУ

6 ДИН. 3 „ 9 „

НЕДЕЉА 17. ЈУЛА 1894.

ЦЕНА ЈЕ 0Г/1АСИМА 6 ПР. ДИН. 0Д ВРСТЕ ПРЕТПТАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукописи не враЂају се НЕПЛАЋКПА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ.

0 Б Ј А В А

Услед тога, што у Русији и Галицији колера отима маха, суд општине београдске по преиоруци Управе вар. Београда од 11. јула о. г. ЛБр. 1012 наредио је својим лекарима, да сваког путника из Русије и Галиције за пет дана лекарски посматрају у стану, где нутник буде одсео. Према овоме објављује се грађанству, да је сваки дужан кварту у ком стинује пријавити одмах путника, који би му из Русије или Галиције у стан дошао, а путник ће битн дужан сачекати лекара, да га за пет дана редовно лекарски посматра, да ли је здрав или сумњив. Домаћин пак, ако приметн, да му допутовалп путник из Русије и Галиције бл>ује и пролива, дужан је о томе одмах известити општ. лекара тог кварта. Који од грађана не би постутшо по овој наредби, казниће се по тачци 2. члан 33. закона саните/гског са 30 дана затвора односно 150 дин. како је то претписом својим наредио г. Министар унутрашњих дела СБр. 5519 од 12. Јула 1894. год. Од суда ошнтине Београдске, 1С. Јула 1894 год. АБр. 4237—4271.

0 Д К А 3

Пошто се одељци ово општинског суда имају укинути као више непотребни, то је суд општине Београдске решио; да се од 1. Новембра ове године одкаже даљи закуп узетих зграда за канцеларије одељава: врачарског, палилулског и теразиско-савског. 0 ономе се извештавају и соиственици зграда г. г. Анастас Јовановић бив. двороуправитељ (за кога се незна где станује). Дим. Г Б. Миловановић члан касације у пенсији и Крста Поповић трговац овд. АБр. 4054. Од суда општине града Београда, 7. Јула 1894 год. у Београду. 0 В Ј А В А

По решењу г, Министра војног од 8. тек. месеца ЕПБр. 3982, набављаће се куповином од народа сено и слама за војени сењак у Веограду. Примање сена вршиће у сењаку комисија почевшн од 25. тек. месеца иа сваког дана од 7 до 12 пре и од 2 до 7 сати по подне и то у дане када не буде кише.

За сада је одређсна цена и то: сену ио (4'50) четири и по динара 100 кила а слами ио (2) два динара сто кила. Примљено сено од стране комисије плаћаће се одмах продавцима у сењаку. Уједно се јавља да ће се сено примати и за старе дугујуће иорезе и аграрни зајам. Из команде дунав. дивизијске области 14. Јуна 1894 г. ЕБр. 5158.

0 Б 3 Н А Н А

Своја четири велика сена — око 38 до 40 хиљада килограма — лањске косидбе, зденуто на водоводском имању код Белих Вода, Управа водовода продаће нутем јавне усмене лицитацнје на дан 17. Јула ов. год. Лнцитација држаће се у Жаркову пред механом Михајла Атанацковића, и трајаће од 4 до 6 часона ио подне. Услови су веома новољни, како за сенаре — преиродавце, — тако и за краваре. — Кауција је 120 динара у готову пре лицитације, а по свршоној лицитацији ова се доиуњује на четвртину излицитиране цене од стране понуђача, на кога лицитација остане.

СРПСКИ УСТШЦИ ПРОТИВУ ТУРЛКА У В Е 3 И СИ НАРОДШ СЕОБШ У ТУБИНУ од 1459—1814. год. ИСТОРИЈ СКА РАСПРАВА У ДВА ДЕЛА НАПИСАЛИ Р. АГАТОНОВИЂ и П. М СПАСИЋ.

(Академијсжи Савет Бел. Школе наградио арвом видовданском шпрадом отит. београдскеЈ. Мото: — „Пора нам перестат бит умними чужим умом и славними чужоју славоју" (Време је да престанемо мудровати туђом памећу, и славити се туђом славом). Карамзин.

(НАОТАВАК) А углед турске царевине у Европи потпуно зависи од тога, хоћемо ли у нашој иласти задржати Босну или не Јер ако изгубимо ову племениту земљу, онда губимо и јунаке који би победе наших иредака и у напредак настављали. Од ове земље зависи снага наше

војске, и из ње смо ми добивали најхрабрије војсковође наше".('ј Уз то Синан стаде иодбадати н светину цариградску, и војску султанову, да захтевају освету. А кад сестра султанова плачући тражаше освету свога погинулога сина, онда султан Мурат II. 14. авг. 1593 год. огласи рат аустријскоме двору. Рудолф се није томе надао, иа је баш у то исто време послао посланика свога да султану носи дужни данак, и да му изјави мирољубиве поздраве цареве. Под јесен исте године ето ти овамо самога везира Синана на челу војске 25 - 30 000. Путујући правце Београду, беше му нут онај исти цариградски друм, којим су дотле већ небројено нута султанове војсие путовале. Тада, он заповеди, да се на средини друма близу .Јагодине подигне нова паланка — Ваточина, ради обезбећавања друма од не малих чета хајдучких, које су се, као што смо раније наноменули, баш прикрају XVI етолећа врзле у овим крајевима у великом броју. Присневши крајем авг. у Београд, пробави ту девет дана, па носле код Осека пређе Драву 27. септ. и упути се царској војсци, која (') Годишњица М. Чупића књ. I. стр. 62.

га је очекивала код Весарима градића Палоте( Ј ) Како се види, главно поириште овог рата отвара се на угарским паванама, а овамо на Крајини вршили еу Синанове заповести његови млађи зановеднпци. Да би смо ово ратовање довели у везу са оним догађајима на Крајини, да исиричамо, шта се за ово време тамо збило после сисачке победе. Престрављени турци погибијом на Куни почели су нагло узмицати из свију оближ њих градова. Из саме Бањалуке све је побегло, надајући се поуздано, да ће Хришћани сада право на њу навалити. „Али немачка помоћна војска волела је сада пити и лепо се веселити," и тек после крену се на Петрињу и друI е градове турске на Купи, иа је 10. авг. оиколе, али кад чуше, да турској посади долази у помоћ Синанова војска под водством Хасан-паше, беглер-бега грчкога и трачког, сина пок. Соколовића онда се немачка војска под Рупрехтом врати натраг, предвиђајући да ће то бити велика војека, кад је сам наша води, те тако на тера и бана да дигне посаду Петриње. Руи-

( 8 ) Нашшег V. Ј.: (Јевсћ. (1 озш. Ке1сћеа, В. II 8. 458