Beogradske opštinske novine

БРОЈ 39

ГОД. XII.

ИЗЛДЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ

Цена за Србију: зд годину 6 дии. н а пола године 3 . „ на стране 8емље на годину . . 9 „

НЕДЕЉД 25. СЕПТЕЕДБРА 1894.

ЦЕНА ЈЕ ОГЛАСИМА 6 ПР. ДИН. ОД ВРСТЕ ПРЕТШАТУ ВАЛ.А СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОНШТИПСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИ.1Е НЛ УРЕДНИКА Рукописи не враЂају се НВНЛАЋ.ЕНА ПИСМА НЕ ПРИМЛ.ГЛ' СЕ.

Н А Р Е Д Б А за продаЈу дневних наиирница за храну овд. грађанства ва трговима (ш1јацама) у београду

Ради угледа арестоннце, зд-равља овд. грађанстаа и гито бољег реда на овдашњим иијацамп, Уарава варогии Веограда наређује следепе : I. На пијацаша дозвољено је продавати: 1. Разну зедсн (поврће) и туцану иаприку коју сељани доносе. 2. Суву храну, као: пасуљ, кромпир, сочиво, грашак, лукове и кукурузно брашно.

Млеко, масло (путср), милерам, кајмак, јаја, мед, сир качкаваљ и обичан; но обичаи мора се доносити и продавати само у чистим дрвеним судовима са заклонцем. Свежи сир има се вадити чистим дрвеним кашикама или лопагицама а не рукама. 4. Прасад до 5 кила, разну пернату живину и дивљач, но иста се ие сме носити везана и на обрамицама, већ само у кошевима и сандуцима. 5. Свежу речну рибу само на одређеном рибном тргу лети а од 1 Септембра па до 15. Априла у улици војничкој. 6. По дућанима (будама) пијачног круга, дозвол>ено је продавати само месо: говеђе, јагљеће, свињско и т. д., но ови морају бити саграђени по нарочитом пропису и продавци -— секачи — морају чисто и проиисно обучени бити. Све врсте свежа и сува меса, маст, све врсте кобасица, шунке, чварци, сланине, сме се држати у дућанима на иијацама од 15. Априла до 1. Октобра, само за време док пијаца траје или у апаратима за лед. Забрањено је: месо, сланину, кобасице и т. д. вешати с поља на дућанима.

Кифле, земичке, квасац и т. д. само у корпама или на малпм покретни асталима. 8. Жито, јечам и кукуруз, за храњење живине, само у мањим количинама — до 60 кила. 9. Разно свеже воће и цвеће природно. 10. Сви артикли, који су овом наредбом дозвољени продавати на нијацама, морају се д])жати само на тезгама или корпама, подигнутим од земље бар 25 сантиметара и које се у подне са пијаце имају уклонити. 11. Забрањено је завијање намирница за људску храну у старим исписаним и штампаним хартијама. 11. На пмјацама забрањеио је продавати: 12. Суво гроигђе, лимунове, поморанџе, смокве, урме, кестење, рокчиће, маслине, суву рибу, цигур кафу, пшенично брашно, хлеб, чешљеве, обућу, корис, све сапуне без разлике, викс за ципеле, грнчарију, стакларију. дрвенарију и гвожђарнју израђену и неизра1 )Сну, метле, четке, лопате, виле, грабуље. разну стареж и посуђе, старе и нове књиге, разне еспапе, као: мануфактурне, ситничарске а тако исто и колонијално-бакалске артикле и све друге рукотворине. 13. Печење. ћевапчиће, пржену рибу, разна јела, бурека. разна теста, печене и куване кукурузе, шербета, лимунаде, салеа, белу и прну кафу и чај. III. ЗаЗрањено је у опште: 14. Препродавцима и пиљарима, куповати до 9 1 !, сати пре подне, а тако исто и торбарења на пијацама и улицама. 15. Лармање, неуљудно понашање и принуђавање публике на куповину.

16. Задржавање кола на пијацама и продавање (крчмење са истих. Истуиници ове наредбе, ако казна за њих није нредвиђена кривичним законом, казниће се по § 326. крив. закона а шкодљиви и неисправни предметн одузеће се и уништити. ЛБр. 1207. Из канцеларије Управе вароши Београда, 7. Септембра 1894. г.

0 Б Ј А В А На основу решења Г. Миннстра војног од 31. Августа ове год. ФЂБр. 5908, и наређења команданта дунавске дивизијске области од 5. т. мес. Бр. 4838 и наредбе команданта VII. пуковског округа Бр. 8447 г од 18. т. м. позивају се сви обвезници коњаници, ордонанси, коњоводци, возари, коњовбДци и комбродавци редовне војске и оба. позива народне војске, да дођу на дан 1. октобра т. г. у 6 сати у јутру на врачар са својим прописним коњима и прнбором 'а они који дају товарне коње и комору, 'да ову доведу такође у ироиисном стању ! са припадајућим прибором по ради издржавања смотре коју ће извршити командант дунавске дивизијске коњице, коњички мајор г. Сима Мичин. Они обвезници коњаници редовне, и оба иозива народне војске, који немају коње, имају собом понети уверење потврђено полицијском влашћу да су сијзотног стања, да немају и не могу држати коња, а они који имају младе коње, да поведу такође исте. Ко од обвезника не сљедује позиву и не до!)С на смотру биће кажњен. Снисак обвезника свију напред побројаних јединица, налази се у суду општинском у канцеларији бр. 4. на доњем спрату из кога се види где је ко уписат и шта ко од коморе даје. Из суда општине града Београда 21. Септембра 1894. год. АБр. 6565.