Beogradske opštinske novine

БРОЈ 41.

ГОД. XII.

ИЗЛАЗИ НЕДЕЈБНО ЈЕДАН ПУТ

Цена за Србију: 3А ГОДИИУ НА ПОЛА ГОДИНЕ НА СТРАНЕ 8ЕМЛ.Е НА ГОДИНУ

6 ДИН. 3 » 9 „

НЕДЕЉА 9. ОКТОБРА 1894.

ГТТТТТТТТ7ТТТ7ТТТТТТТТГТТТТТ7ГТТТТГГТТТГТТТТТТТТТТТТТГТТТТТТТТГТТГГТТТТТТТГТ7ТТТТУТЈТТТ1ГТ7ТТТуТТТ7ТЈТЈТТТ7ЈГТ7ТТТГТТТТТГТТТТТТ7ТГГТ7ТЈТЈЧТГ]1111 АААААААЛ1ЛАЛЖЖАААА.АХАЛ1Ј1ЛАА±ААААААААААААААААЛААААААЛАЖААА1ААААААААААААААААХААЛАААХАААА1ААА1АААААААЖАААААААААААААХАЛХЖХАХАААААЛАА1ЛААААААЛАААА1АА.

ЦЕНА ЈЕ ОГЛАСИМА 6 ПР. ДИН. ОД ВРСТЕ ПРЕТП1АТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИИОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕИЦИ.1Е НА УРЕДНИКА Рукописи не враЋају се НЕПДАЋЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ.

ГРАЂАНИМА БЕОГРАДСКИМ

Нознато је свима коликој оиасности могу изложени бити грађани и деда њихова од заражених слугу и слушкиња. С тога суд општине београдске, старајући се вазда о здрављу овдагањих грађана, одредно је једног Лекара, који ће сваког дана пре подне у ошптинској згради бесплатно прегледатп дојкиње, слуге и слушкиње и о здрављу њиховом лекарско уверење издавати. Тиме ће се не само имућнији грађани и деца њихова сачувати од многих заразних болести (венерије, сифилиса, шуге, туберкулозе и т. д.) но и слуге и слушкиње ако су болесни на лечење упутити и од даљег пропадања спасавати. Да би се ова наредба строго вршила, опомиње се сваки који послугу тражи: да никаквог слугу, слушкињу или дојкињу не прима, док му лекарско уверење уз буквицу не поднесе. Родитељи, који своју децу на занат давати желе треба сами да их на преглед у општину доводе. Ту ће поред уверења и лекарски савет добити, да ли може изабрани занат каквих рђавих последица детињем здрављу донети. Кавеџије и механџије опомињу се нарочито да своје келнере и осталу послугу редовно у општину на лекарски нреглед упућују. Од суда општине београдске, 6. октобра 1894. год. АБр. 7088.

0 Б Ј А В А

На основу чл. 70. закона о непосредном порезу, порески одбор за варош Београд позива све грађане и грађанке града Београда, да од данас па до 15 ов. месеца закључно, поднесу своје попуњене пореске пријаве за разрез порсза 1895. године, које ће на реверс нредавати општинском суду, а не иопуњене пријаве добиће сваки у своме кварту. Иријаву су дужни учинити: а). За малолетнике, душевно болесне, распикуће и масе у опште, — њихов старалац, заступник и бранилац;

б). За оне који нису у месту, њихове деловоће, помоћници или њихови природни или законити заступници; но ако који соиственик ових нема, а сам не учини пријаву, онда ће пријаву учиниги закупац на позив пореског одбора, а ако ни закунпа нема, општина ће га пријавити и уписати. в). За све правне личности, друштва, еснафе, фондове и т. д. — уПравници тих завода или њихови заступници; г). За жену или децу—муж односно отац; д). За млађе, њихове газде који их плаћају (види чл. 61. поменутог закона). У иријави мора бити тачно забележено: 1) Кварт, улица и све зграде; 2) На шта се зграда уиотребљава; Годишња кирија, а вредност ове ако сопственик сам седи у њој, или за ма који део стана у коме сопственик станује, кирију за сваки стан треба носебице ставити а не укуино, а сопственици да за своје станове назначе да су за личну употребу; 4) Године старости, које је вере и чији је поданик, али ово еа доказом; 5) Године и имена (цело име и презиме) свију чланова фирме. Сви који мисле да се користе чл. 22. 37, 56 и 68. закона о непосредном порезу, нека тачно и с доказима поткрепе своје наводе. Сваки који је личног пореза ослобођен већ раније, нека то неизоставно у пријави назначи. Ко по овој објави не поступи, прсма томе ће се применити чл. 96. поменута закона, јер се неће рок продужавати за поднашање пријава. У Београду 1. окт. 1894. г. ПОБр. 1. Из к.анцеларије пореског Одбора за варош Београд. ОПШТИНСКИ ПОСЛОВИ

грађанима. А уверени смо да ни остали имућнији грађани неће проиустити, да и овом приликом покажу, колико им је стало до здравља нсвине српчади. Повереништво за нреглед и оцену молби за службу у општини решило .је и суд општински одобрио, да нико не може бити: примљен у службу општинску, ко није стални грађанин ове вароши, док год буде молилаца београђана, способних за службу општинску. Ово се јавља свима молиоцима ради знања и управљања. Руов серум против диФтерије. Као што> је многим читаоцима иознато пронашли су Беринг у Халу и Ру у Паризу у исто време лек против дифтерије. Оба су лека врло скупа, тако да је за сада само имућним родитељима могуће да се овим драгоценнм ироналаском користе. Суд општине Београдске, старајући се да помогне својим грађанима, поручио је из пастеровог завода у Паризу повећу количину Руовог серума. Тиме ће дати прилике свима, без разлике имовног стања, да своју оболелу децу спасавају од ове опасне болести, која је толико невиних жртава однела и несрећне родитеље у црно завила. Чим стигне поручени серум, раздаће се одмах општинским лекарима за лечење.

Примерни грађани. У данашњем броју доносимо јавну захвалност општине г. г. Михајлу Иавловићу, његовом брату Ђорђу и сину Милораду на учињеном поклону за најплеменитије намере. Ово није првина да ови примерни грађани својом имовином драговољно притичу у помоћ сиромашним су-

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК држан 20. септ. 1894. г.

Председавао предеедник г. Мих М Богићевић присуствовали; чланови суда, г. Мих. П. Живадиновић и Јован Антонијевић, од одборника били: г. г. С'1еван ЈосиФовић. М. Милашиноновић, Со*роније Јовановић, Благоје Милошевић, Горчаков Миловановић, Живко Кузмановић, Љ. Каљевић, Михајло Мнхајловић, Јарослав Бевуха, Ђорђе Димитријевић, Љуб. Марковић, Јанаћ Ковстантнновић. Стеван Ђ. Јорговић, Н. Д- Стевановић, Мил. Марковић, Ф. Розелт, Др Ц. Николић Јеротије А. Мшивојевић, Стевав П. Поповић, Ђорђе Николајевић Хаџи, Јован Ристић. I. Прочитан је записник одборских одлука, седнице држане 10. Сентембра о. г. и примљеи је без измена. И. Председник нзвештава одбор, да је Алекса Борисављеви!], про®. Вел. Школе, дао оставку на одборничку дужност и да је суд на основу чл. 59»