Beogradske opštinske novine

Год. XIII.

- 168 —

Б рој . 39.

5., Који дугују држави порезе више од оног иолгођа у коме се збор држи (члан 16. закона). Официри и војници стајаће војске не учествују у саветовању ошнтинског збора. (Члан 15. закона). Збор -ће се држати у здању општинског суда. Збор за бирање почиње у 8 сати из јутра а бирачи тогу долазити на збор до 5 сати по подне, у које ће време престати пуштање бирача на биралиште, али се притити глас од свију оних, који на збор до 5 сати буду дошли Од !2 часова до 2 по подне гласање ^е бити прекинуто. Чим председник збора каже да је збор започет, бирачи ђе (њих двадесет најмање) изабрати из своје средине два лица за чланове бирачког одбора. Од одбора придодати су у помоћ председнику збора одборници г.г. Сергије Станковић и Никола Бошковић. Извештавајући о овоме грађане београдске суд их општински иозива, да на збор дођу и испуне своју грађанску дужност. АБр. 5608. 12. Септембра 1895. год. Београд. секретар, председник београдске општцне. Урош Крмановић с. р ПИијаило II Боги^еви!« с. р.

РАД ОПШТННСКОГ ОДБОРА ВАНРЕДНИ САСТАНАК 6. Септембра 1895 год

Нредседавао председник г. Михаило М. Богићевић, ирисуствовао члан суда г. Мих П. Живадиновић од одбориика били: г. г. Сергије Сганковић Љуб. Марковић, Софроније Јовановић, Сп. X. Р. Шокорац, Коста Иетровић, Горчаков Миловановић, Благоје Милошевић, Стеван П. Поповић, Јанаћ Константиновић, Ђ. Николајевић Хаџи, Јеротије А. Миливојевић, Никола Бошковић, Јован Ристић, Дим. Милојевић, М. Михаиловић, С. Ђ. Јорговић, Вел. Антић, Мил Ж. Маринковић, Дим. Гавриловић, Јосиф С. Јовановић. I. Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 25. Августа 1895 год. и примљен је без измена.

II, По прочитању акта управе вар. Београда и њених одељака АБр. 5457, 5455, 5492, 5275, 5344, 5274, 5276, 5082, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, Одбор је изјавио : да су му непознати Видоје Вуковић подкивач. Тома Стојановић служитељ, Марко Петровић, слуга; да је Душан Рајковић лимар, доброг владања и средњег имовног стања; да су доброг владања и доброг имовног стања Секула Крстић бурекџија, Терезија Биро проститутка, Лалар Јовановић, проститут, Тодор Чорбић проститут, Иван Гадовановић опанчар. Ш. Председник износи одбору на мишљење молбе, којима се траже уверења о сиротном стању ii породичном односу. По прочитању тих молбд СБр. 14043, Одбор је изјавио мишљење : да се Јовану П. Зрнићу, техничару и Јелени Ћирић удовој може дати тражено уверење. IV. По прочитању молбе Јакова Јелисавчића секретара судског АБр. 5271, Одбор је решио : одобрава се молиоцу још један месец дана осуства ради лечења под истим погодбама, под којима му је раније осуство било одобрено.

По прочитању извештаја економног одељења АБр. 5445 о набавци куће под закуп за смештај канцеларија кв. варошког, Одбор је одлучио :

да се за набавку куће за ову потребу по нова распише стечај са роком до 1. октобра о. г. VI. По прочитању протокола лицитације АБр. 5508, држане за набавку мекиња, за исхрану волова рабаџијских возова општииских одбор је с обзиром на своје решење од 25 авгус. 1895 год. по коме се имају волови и воловски возови коњима и коњским возовима замонути, решио : да се више не набављају мекиње, јер нису потребне. VII. По прочитању протокола лицитације АБр. 5507, држане за набавку зоба и јечма, Одбор је решио : да се ова лицитација одбаци и друга распише. VIII. Председник извештава одбор, да главни одбор пожаревачке изложбс актом АБр. 5140, позива грађане београдске, да у што већем броју посете изложбу, Одбор је примио к знању *.

овај позив.

IX.

По прочитању акта еспа®а месарског, којим тражи од општине новчане помоћи, да би могли чланови еснаФа отићи на ирашку изложбу, Одбор је решио : да се преко ове молбе пређе на дневни ред. X. По прочитању извештаја старешине извршног одељења АБр. 5185, Одбор је решио:

да се и даље кољу без наплате касапске аренде оне трговачке свиње, за које државни одбор за подизање кланица и клање свиња јави, да треба да се ослободе касапске аренде. За све друге свиње има се наплатити касапска аренда. Ово решење да вреди од седмог Септембра о. г. XII. Председник извештава одбор, да је Лепосава М. Обрадовић по нова поднела молбу, да се изврши нросецање улице од палилулског трга ка улици два бела голуба, што је регулационим планом предвиђено, наводећи у молби какве велико штете трни због одлагања ово регулације. По прочитању те молбе одбор је решио: да се регулационнм планом предвиђена улица од палилулског трга ка улици два бела голуба просече и да се за ово просецање потребно земљиште експроприше. ХШ. По Прочитању молбе Г. С. Крикнера овд. агента одбор је решио: уступа се бесплатно молиоцу Крикнеру искључиво за култивисање пиринџа све општинско земљшпте на Белим Водама за пет година (до митровдана 1900 год.) под погодбама, да исто земљиште врати општини и пре рока ако би општини затребало. Х1УПредседник износи одбору на одобрење решења судска АБр. 5035 и 5450, по којима треба да се изда из благајнице онштинске привремено 590 дин. Љубомиру Деспотовићу кочијашу, што је ишао са својим колима на веџбање у место Илије Стевановића, проститута и Алексе Обрадовића, овд. агента који своју комору нпсу ставили војсци на расположење, и од којих ће се ова сума наплатити. По прочитању тих решења, Одбор је решио:

да се за извршивање пресуда и решења општинског суда узму у службу још два извршитеља, поред оног броја, што је буџетом цредвиђен и да се плате из уштеда на осталим буџетским партијама. XI. Председник извештава одбор, да су све тешке свиње, спремљене за нзвоз па не извезене, поклате, да је у вароши осталојош неколико стотнна дебелих свиња трговачких и касапских, што би требало ноклати, па иита одбор, да ли се могу и ове свиње клати без нанлате касанске аренде. По саслушању овога, Одбор је решпо :

Одобравају се у свему ова решења судска с тим, да се издатак ових сума привремено учини из партије за непредвиђене трошкове и нанлаћене суме од обвезника унесу у исту партију као њено олакшање. XV. На предлог суда општинског АВр. 5298, Одбор је одобрио : да се сума у три хиљаде три стотине и десет динара. утрошених по одобрењу одбора на друге ствари из партије одређене на школске потребе за 1894. год. расходује из партије на непредвиђене трошкове за 1895. год