Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

ГОД. XIV.

НЕДЕЉА 14. Ј.УЛА 1896.

БРОЈ" 29.

ИЗЛАЗБ ЈЕ ДЛ.Н-11-3-Т Ц е н а : За Србију на годину 6 динара на иола године 3 „ За стране земље на годнну 9 „

ДЕНА ЈЕ ОГЛАСИМА 6 ПАРА ДИНАРСКИХ ОД ВРСТЕ ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТП УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКН СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. — НЕШГАЋЕНА НИСМА Нк ПРИМАЈУ СЕ

Н А Р Е Д Б А У § 128 гр. суд. иост. стоји овако на■ ређење: „Парничари, којима је рочиште за суђење одређено пре иодне, треба да буду код суда до 9 сахати, а оии, којима је одређено рочиште иосле подне, треба да буду код суда до 3 сахата. Који до тога времеиа не дође но доцније, а не оправда изостанак, илатиће од једног до три талира како коме суд досуди. Нарничари допхавши на време у суд, не смеју се удаљавати док се спор не пресуди." Овога законскога прописа многи се од парничара не придржавају, већ неуредним доласцима на суђење ометају суд те не може на време да пресуди одређена рочишта, а тиме се штете и интереси појединацааисами судски иослови трпе застој. Да би се суђења иа време могла почињати и свршавати а спорови правилније и потпуније извиђати, суд општине града Београда Наређује : Да се у будуће парничари строго иридржавају поменутог законског наређења, јер, у противноме, суд ће законом одређену казну примењивати на спрам сваког парничара који на одређено време не буде пред судом а изостанак не оправда. Од суда ошптине града Београда 8. Јула 1896. год. СБр. 7757. у Београду.

Примљено сено и сламу плаћаће комисија у сењаку одмах по иредаји. Сено и слама примаће се и за старе дугујуће иорезе и оружни зајам а и од оних лица или ошитнна, којимаје позајмица учињена ранијих година и овог нролећа. С тога суд општински наређује , да сви дужници неизоставно ове године врате све што држави дугују, како сено и сламу тако и пшеницу. Пшеница ће се иримати у граду код проФијантског слагалишта. Од суда оаштине београдске 8. Јула 1896. год. АВр. 6447.

0 Б Ј А В

Према решењу господина Министра војног од 26. Јуна о. г. ЕПЈУЈ 3403 и акту команданта дунавске дивизијске области од 6. Јула 1896. ЕМ 3835, ночеће ове године набава сена и сламе за војени сењак у Београду куповином од народа од 25. Јула о. г. Комисија ће сено и сламу примати еваког дана од 7 сати па до 12 пре подне и од 2 до 7 сати по подне и то само кад су лепи дани. Цена сену одређена је 5 а слами 2 динара од сто кграма.

0 Б Ј А В А * Према члану 18-том правила о водоводу, таксу за воду треба плаћати за сваки месец у напред, и то сваког првог дана у месецу. Ово се саошптава грађанству с тим да ће се противу сваког, који не буде ј према горњем правилу уредно плаћао таксу | за воду, употребити законске мере, а поред тога ; обуставиће се свакоме давање воде ; док се таксе за воду и трошкови не исплате. Из канцеларије водоводног одсека општине града Београда, ВБр. 2316, 6. Јуна 1896. год. у Београду.

РАД 0ПШТИНСН9Г ОДБОРА

РЕДОВНИ САСТАНАК 30. Маја 1896 год. ПредседаБао председник београдске општине г. Мијлјдо М. Богићевић, присуствовали чллнови суда г.г. Јован АнтонијевиК и Мих. П. Жив^дин вић, од одборника били: г.г. Д. С. Милутиновић, Стев.ш II. ПоновиК, Ђорђе Днмитријевић, Спаса Илић, С. Ђ. Јорговић, Сава Ковачевић, Љуб. Марковић, М. Штрбић, Вл;1д. М. Ђорђевић, С ш М. Џевајровић, Никола Бошковић, Голуб С. Јанић, Д мј .н Ст јковић, Н. С1гаси[], Н. Антоновић, Михамо Михаиловић, Дим. Гавриловић.

Прочитан је запионик одборских одлука седнице држане 23. Маја 1896. године и примљен је без измене. II По прочитању акта уираве вар. Београда и п.ених одељака АБр. 4298, 4070, 4013, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио

да су му непознати: Риста Поп Анђелков, бугарски емигрантПетар Пејић Фијакериста ; Петар Радојчић, бив. жандарм; Милан Травањ овд. скитница; Драгомир Гарић из К})агујевца скитиица и Драгутин Кочовић из Јагодине, скитница. Ш По прочптању молбе Јована Јовановића чиновннка трошаринског а по препоруци Управе општинске трошарине АБр. 4389, одбор јерешио: одобрава се молиоцу Јоваиу Јовановићу тридесет дана осуства од дужности ради лечења с тим, да му се исто има рачунати од дана кад га стане употребљавати. IV Председник износп одбору на решење молбе којима се траже уверења о породпчном односу. По ирочитању тих молби АБр. 4212 и 4478 одбор је изјавио мишљење, да се Макспму С. Савићу може дати тражено уверење; да се ЈБуби Ж. Јована Иуковића може дати уверење само о томе каква је она сродница са покојном Савком Денић.

Председник извештава одбор, да је кварт варошки тражпо актом АБр. 3011 уверење, да владислав син Ђорђа Илића трговца, нема ни покретног ни непокретног имања; да је Суд онштински решио, да се кварту изда уверење, да Бладислав заиста нема имања; да је против тога протествовао Павле Цветковић доказујући, да Владислав није сирома човек; да је Суд општински, пошто је саслушао и Владислава, решио, АБр. 4149, да се Павле Дветковић одбије од тражења и да издато уверсње АБр. 3011 остаје у важности. По саслушању окога и по прочитању дотичних акта, одбор је решио, да се издато уверење АБр. 3011 о немаштини Владислава Илића опозовеисматра као да не постоји, пошто Владислав није сиротнога стања. VI По прочитању протокола лпцитације АБр. 4322 држане за издавање под закуп онштинскога плаца у ратарској улици, одбор је решио, да се општински плац у ратарској ул. изда под једногодишњи закуп а по прописаним погодбама Живану Бугарчићу за две стотине педесет динара годишње кирије.