Beogradske opštinske novine

1

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

ГОД XV.

НЕДЕЈБА, 27 АПРИЛА 1897.

БРОЈ 18

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАНПУТ

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА

ЦЕНА: За Србију на годину — — — — — — — — _ _ _ о д ин ара на пола године — — — — — — — - — — 3 „ За стране земље на годину — — — — — — — — — 9 „

РУКОПИСИ^НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. НЕПЛАЋЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ

Н А Р Е Д Б А Према наредби г. Министра Унутр. Дела СБр 1819 од 18-ог Фебруара тек. год. има се каламити крављим богињама све становништво београдско које није никад каламљено, или које није за последњих 10 год. каламљено са успехом. То опште каламљење, вршиће се од 15-ог Априла до 30-ог Маја ове године сваког четвртка недеље и празничног дана у целој вароши после подне од 3 сата п то : У кварту варошком — у гостиониди „Уједињење" У кварту теразијском — у локалу „Душан Силни" У кварту палилулском — у каФани „Официрска Касина*' У кварту врачарском — у „Сали Мира" У кварту савамалском - у гостионици „Златна ЈГађа" У кварту дорћолском — у згради „Црвеног Крста". Ко не би донео — довео дете на каламљење као и одрасли, који не дођу да се каламе, биће први пут кажњени са 5—10 дин. а опет ће се морати каламити, други пут са 10 — 20 дин; а ако који постане узроком заразе, са 100 дин. у корист касе општинске (види распис г. Министра Унутр. Дела СБр 3749 од 19Марта прошле год) Допуштено је свакоме да се калами приватно од неког лекара, но то мора доказати уверењем од лекара који га је каламио. Ученици и ученице свију без разлике школа, каламиће се у школама, у данима који ће се касније одредити споразумно са старешинама школа. АБр. 656. Из канцеларије лекарског оделења управе града Београда 10:Аирила 1897. год Веоград.

обнове за ову годину најдаље до краја овог месеца априла, јер ће се после тога | рока издаватисамо новеболесничке карте Из санитетског оделења оаштине београдске, 16. аарила 1897. год ЛБр. 684.

0 Б Ј А В А Сви они сиротни становници у оп штини београдекој који имају болесничке карте за бесплатне лекове и лекара, позивају со да карте из прошле године

0 Б Ј А В А Општина београдска има разног ма теријала непотребног, а на име : Шалона дрвених за прозоре мањих и већих Ерила прозорских разне величине ; Рагастова за прозоре; и Рагастова за врата. Сав овај материјал ио реШењу одбора опшнинског, суд ће распродати укупно или по наособ Коме ма штаодовога материјалатреба, нека се обрати економном одељењу, где ће сззнати цену а и моћи видети материјал. АБр. 7165. Од суда општине града Београда, 16- априла 1897 године у Београду. ГРАЂЕВИНСКИ ПРАВИЛНИК ЗА ВАРОШ ВЕОГРАД Од 1. марта 1897. год.

I. Општи прописи. Члан 1. Уз пријаву, Еоја се подноси ради поди зања вакве зграде (члан 3.), треба да се приложе: 1., програм и оиис грађевине; 2., ситуациони вотирани плап плаца у размсри 1:500, са тачеим назначеаем висине постојећег земљишта и одобрене нивелације, вао и граница суседних плацева и зграда; 3, осповни планови подрума, сутерена и свију епратова, са потребпим прессцима грађевине у размери 1:100. У основама ће се означити чему је који простор намењен. 4., изглед грађевине — Фасада — у размери 1:100; 5., детдљи и статички прорачун за све важније конструктивне делове. Све ово подносиће се у два примерка, од којих се, по одобрењу, један задржава за опгагинску архиву, а други,оверен, враћа се подносиоцу.

Чиап 2. Није иогребна пријава власти, кад се услед оправке не мења основа и облив зграде. Члан 3. Грађевински одбор има право, а општински инжињер дужност, да извршење какве грлђевине у свако време контролише, те да се увери, да се ве ради иротивно датим дозволама и прописима грађевинског закона и овог грађеввнског правилника. Како дозвола за грађење, тако и одобрен план зграде, морају се на месту грађевине у свако доба показати на увиђај техничким члаповима грађевипског одбора или општинском инжињеру. Члан 4. Општински инжињер дужан је, да о свакој датој регулацаоној линији и ниво-у састави прогокол за давање линије по под I приложеном обрасцу. Једну верну копију овога протокола предаје инжињер истога дана, када је линију обележио, господару грађевине, а оригинал се чува у општинској архиви. Давање линије за грађевине може се извршити тек пошто се предходно обележи и утврди оса улице; и о овоме раду мора се саставити прогокол по под II приложеном обрасцу. Дату линију и нивелацију вонтролисаће општински инжињер најдаље за два дапа, пошто је сопствевик зграде известио општински суд, да су темељи изидани. Члан 5. У висини до 2 50 метра над тротоаром не смеју се никакви стални делови грађевине, нити икакви други предмети, исвушштати ван регулационе липије, као на пример: прозори, надстрешице, стубови, степепа, фирме, лампе и други слични предмети. Изузимају се од овог правила: 1 , венци (гезимзови), који се могу испустити до 10 сантиметара; 2., сокли, портали и ризалити, који се могу иепустити до 30 сантиметара. За свако веће испуштање мора се тражити дозвола грађевинског одбора, но ризалити непосредно поред суседне зграде ни у којем случају ве могу се више испустити од 15 сантиметара. На тротоару, а ван регулационе линије, не сме бити више од једног степена, а у ризалатима то може бити само по одобрењу грађевинског одбора.