Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

ЛХЧХХЛХЧЛ'

лххххч.хххххххххххххххххххххххх-

Год. XVI. кХХХХХХХ* ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-ПУТ

ЛХХХХХХХХХХХХХХХХХ"

п.ххххххххх-

111:11 А :

За Србију на годину .... на нола годино . За стране земље на годину

НЕДЕЛА-15. ШЛРТА 1898.

Број 11.

6 динара 3 9

.ХХХ«.ХХХХХХХХХХХХХХХ\ХХ' ПРЕТПЛАТУ ВАЉА ОЛАТИ .УПУТНИЦОМ НА ОППЈ'1 ИНСКИ ОУД А ОВВ КОРЕОПОДБНЦИЈЕ ПА УРЕДНИКА. РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. НЕПЛАЂ.ЕНА ПИОМА НЕ ПРЕМАЈУ ОЕ.

0 Б Ј А В А По закону о општинској мерини и по правидима г. Министра народне привреде о извршивању тога закона, има продавац купцу робе предати и уверење оне општине, у којој је куповина и продаја први пут извршена, да је тамо роба мерена и мерина наплаћена. Кад та роба приспе у Београд и то се уверење покаже, мерина се неће у Београду наплатити на њу. У противном, мерина ће се наплатити. Како се многи грађани не управљају по тим правилима и на захтев кантарџије оиштинског нити оће да покажу уверење нити оке да плате мерину, наводећи, да је плаћена мерина тамо, где је и купљена роба, то суд општински објављује, да ће се само она роба пропуштати без наплате мерине, за коју се поднесе уверење да је већ мерена и мсрина плаћена. На сваку д ругу робу, ме])нна ће сс без икаква обзира наилаћивати. Од суда Општине београдске, 13 Марта 189 8. АБр. 1705.

II По ирочитању акта управе вароши Београда и њених одељака АБр. 1289, 1295, 1251, 1^69, 1308 и 1295, којима се траже уверења о владању и имовиом стању извесних лица, — одбор јс- изјавио, да је Ђорђе Радосављевић каФеџија доброг владања и доброг имовног стања; да је Жввојин Цокић месар доброг владања и средњег имовног стања; да су Андрија II. Јоакимовић практикант и Младен Младеновић глумац доброг владања и сиротног имовног стања; да су му непознати Никола Јовановић бивши трговачки момак и Димитрије Лазаревић „Циганче" скитница овд. Ш Председник износи одбору намишљење молбе, којима се траже уворења о породичном односу. По нрочитању тих молби СТВр. 594 и 602, одбор је изјавио мишљиње, да се молиоцу Кости Томићу и Добрнвоју Р. Попадићу може дати тражено уверење о породичном односу.

0 Б Ј А В А Државној власти потребно је да има списак свију оних лица, која су служила у српској војсци као гардисте, од како је гарда усгановљена (од 1838 године) па до закључно 1894 године. а Да би суд могао овом захтеву одговорити, позивају се сви они грађани, који су служили у гардн у овом времену, да пред стану суду ошитине београдске, војном одељењу,' најдаље до 20. тек. месеца ради увоЈ)ења у списак. Од суда општине града Београда 6. Марта 1898 године 0. в. Бр. 516 у Београду.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ ВАНРЕДНИ САСТАНАК 25. Фебруара 1898. Ирсдседавао председник општние г. Пик. Д. Стевановић. Присуствозали чланови с-уда г. г. Бран Ј. Рзјић и Јован Антонијсви 11 ; били одборници: г.г. Н. И. Стамен ковић, К. С. Караџић, Трајко Стојковић, Стев1н Максимови1,, Д. Ћирковић, Мамко С. Петронијевић, М. 0 Петровић, Глиша Стојановић, Др. Ла8аревић, Милован Миленковић, Мијаило Ђ. Илић, Ђ Р. Од^вић, М. Савчић, Стеван Миљковић, К)ста Д Ризнић, С. Ј. Азријел, Голуб С. Јанић, Дамјан Стојковић, Милутин Ј.Марковић, Васа Николић, Коста Д. Главинић, Стев. Ивковић, Ђ. Димитријевић, М. Канетановић, Р. Драговић, Тодор Ј. Мијаиловмћ, Др Леко, Свет. Х^вовдић, Дим. Гавриловић, ЈБуб. Живковић, К. Н. Лавлревић, Д. М. Ђорђевић, Ђ. Пантелић, Гаирло Вркић, М. П. Тодоровић, Влад, Чортановић, Коота М. Ђурић, Ј. М. Јанковић, Др. Стеван Марковић, Евг М. Чоловић. I Прочиган је записник одборских одлука седнице држане 19. Фебруара 1898. годиие и примљен је без измена.

IV Председник извештава одбор, да је Уирава вар. Београда решењем евојим АБр. 1331 задржале од извршиња решење одборско од 19. ®ебруара ове годнне АБр. 1248 односно одређене цене лебу и наредила је, да цена беломе лебу буде 31 пара динарска, а цена црноме 30 нара дин. по килограму. Одбор је примио к знању ово решење. V Приступљено је решавању о понуди Леона Косу и В. Марпновића о зајму и о извршењу јавних радова општине београдске. Председник општине, прочитао је понуду, мишљење г.г. Д-ра Мих. В. Вујића министра на расположењу, Бранка Бошковнћа днректора Народне Банке и Драгугина ВеличковиКа заступника управника државних дугова о овој понуди: за тим је прочитао извештај воћине одборског повереништва, коме је поверена ова понуда на проучавање, а одборнпк г. Никола Стаменковић нрочигао је извештај мањине повереништва. Члап повереништва одборник г. Светозар Гвоздић, по извршеном читању, изјавио је, да се придружује мишљењу већине новереништва, пошто због болести у породици није могао долазитп на састанке повереништва и учествовати у саставу извештаја После свега овога, одбор је, на предлог одборпика г. ЈБуб. Живковића, а због важности саме ствари одлучио, да се како понуда тако и сва мишљења и извештаји о њој, штампају и раздаду одборницима, како би могли боље проучити ј овај предмет, па да се за тим сазове сед! ница ради решавања. Трогаак за ово штам-

пање, да падне на терет зајма и да се исплати из прихода трошаринских. Да се стенограФске белегпке седница, у којима ће се о овоме предмету решавати, објаве у целости у оигат. новинама.

РЕДОВНИ САСТАНАК $6. Фебрупра 1898. Председавао председник г. Н. Д. Стевановић, ирисуствовали члинови суда г.г. Б. Ј. Рајић и Јов. Дитонијевић, од одборника били: г.г. М. С. Петронијевић, Стеван Мил>ковић, Мих. Ђ Илић, Свет. Гвоздић, М. Ј. Марковић, Др. Стеван Марковић, М. 0. Петровић, Гол)б С. Јањић, Д Стојковић, Глиша Стојановић, Коств Чунић, С. Ј. Азријел, Ј. М. Јанковић, Милов. Миленковић, Др. Леко, Н. И. Стаменковић, Р. Драговић, Д 'Кирковић, Ст. Максимовић, Гаврило Бркаћ. К. II. Мнхајловић, Д. М. Ђорђевић, Влад. Чортановић. I Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 25. ®ебр 1898. год. и примљен је без измена. II По прочитању акта кварта врачарског АБр. 1379, одбор је изјавио, да му је Сретен Ђорђевић радник опанчарски непознат. Ш По прочитању протокола лицитације АБр. 1321 држане заповоз књига онштински одбор је решио, да се повез књига општински у 1898. 1899 и 1900. год. уступи Стеви Поповићу, књиговесцу овд. но прописаним погодбама и по ценама, изложеним у овом извештају. IV По прочитању понуде АБр. 558, да општина откупи уметнички вајарски рад вајара Рендића за украс јавне чесме, одбор је ценећи уметиост и вештину вајара Рендића решио, да за сада, због новчане оскудице, не може на оваке ствари никакве издатке чинити, нити има за то буџетске могућности. V По прочитању молбе Мих. Д. Банковића овд. шпедитера АБр. 5931 и 7039^97 даму се врати 1211'5б дин. наплаћене мерине у 1894 год. и по прочитању извештаја трошаринске управе АБр. 5982 97 и нриложених докумената, одбор је решио, да се ова молба одбаци. ^1 Председник износи одбору на решење предлог Управе општинске трошарине, да од сада винарски трговци, који имају вина и ракије на слободном руковању буду дужни давати у залогу за безбедност неплаћене трошаринске таксе, артије од вредности у место личног јемства,