Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Год. XVI.

-ХХХХ'ХХ.ХХ'ХХХХ'ХХ'ХХ.Х-ХХХ.'Ч к."

^'^Х'Х-»'ХХХХХХХХХХ'ХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ-'

НЕДЕМ 17. ШМЛ 1398.

Број 20.

.ХХХХХХУЛ.ХЖ^ЛЖ^ХЧЧ.Ч^'«.' ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-ПУТ 11111 А :

За Србпју на годину .... на лола године . За стране земље на годину

6 динара 3 „ 9 »

СХХ^ХХХХХ.ХХХХХ.Х.ХХХ.ХХ.Х.Х.Х.Х.ХЛ.Х.Х.ХХХХХХХ.ХХХХХ.ХХ.ХХХХХХХХХ.ХХХХХХХХ.Х.ХЛ 'ЖЖЖЖЖ. претплату ваља слати упутницом на општински суд а све коресподенције па уредника.

РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ. НЕПЛАТ. ЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈ7 СЕ.

ГРАБАНСТВУ ВАРОШИ БЕОГРАДА. На основу указа Његовог Величанства Краља Србнје, Александра I., од 17. Априла 1898. год. и на основу члана 25. изборног закона скуиштинског, суд оиштине беогЈ)адске извештава грађане београдске, да ће се НА ДАН 23. МАЈА 1898. ГОДИНЕ ОДРЖАТИ У ОПШТИНСКОМ СУДУ ИЗБОРНАСКУПШТИНА РАДИ ИЗБОРА ДВА ПОСЛАНИКА ЗА ВАРОШ БЕОГРАД ЗД ТРОГОДИШЊУ СКУПШТИНСКУ ПЕРИОДУ 1897., 1898. н 1899. ГОД.

На изборној скушнтини за избор народних посланика, према чл. 17. изборног закона скупштинског може бирати посланика за Народну, Скупштину сваки српски грађанин, био рођен или прирођен, који је пунолетан и који плаћа држави грађански данак. А грађански данак сматра се да плаћа онај, који по закону о непосредном порезу плаћа преко 15 динара годишње у име непосредне порезе. У састав непосредне порезе улазе пореза на земљиште, зграде, капитал (имање) рад (приход) иличност (чл. 46. устава, чл. 123. зак. о депосредном порезу и распис господина Министра унутрашњих дела од 30. Децембра 1896. год. ПБр. 21937.) По члану 18. изборног закона скупштинског, не могу бирати посланике : 1. Скитајућн се Цигани; 2. Они који стоје код других у служби, под платом или издржањем, као слуге, кал<1>е, шегрти и који плаћају испод 15 динара годишње непосредне порезе; 3. Који су осуђени због злочинства, за време док се не поврате у права;

4. Који су осуђени због преступа, који доноси губитка граћанске части, за време док траје губитак права; 5. Који се налазе у затвору или притвору судском због злочинства или преступа, споменутог у тач. 3. и 4; 6. Они, који су судском пресудом осуђени да су злоупотребом своје власти, претњом, поклоном или обећањем поклона за себе или за другога радил и, да за посланика или поверенике изабран буде, или о којима се докаже, да су свој глас продали, за време докле је пресуда одредила; 7. Они, над којима је стециште отворено, до свршетка; 8. Они, који су под старатељством; 9. Они, којима устав (последња тачка48. члана) забрањује бирати. Сваки пак бирач може бити изабран за народног посланика, живео у ово.ј вароши или ма где у Србији, акоимајош и ових погодаба (чл. 22. зак.. изборног): 1. Да је навршио 30 година; 2. Да плаћа годишње преко 30 дин. у име непосредне порезе; и 3. Да не спада у изузете чл. 48. устава земаљског.

зак.

изборног)

Сваки бирач може дати глас лично, и само једанпут п то онај, који је у азбучном списку записат (чл. 20. и 31.

Бирачи, чим се изборна скупштина састане, ако их има двадесет, ако нема, а оно чим их се толико накупи изабраће четири лица, за бирачки одбор, који ће водити бригу о целој радњи скупштине. (чл. 28. зак. изборног.)

Гласање ће отпочети у 8 часова пре подне и трајати непрекидно до заласка сунца (чл. 27. и 33. изб. зак.); и тада ће бирачки одбор, ма да сви бирачи нису дошли и гласали, решити и огласити, да је изборна скупштина свршена.

Од суда општине београдске 2. Маја 1898. год. у Београду, АБр. 2896.

Деловођ, Урош КузмгвновиЂ с. р.

Председник суда општине београдске, Н. Д. Стевановигћ с. р.