Beogradske opštinske novine

Број 38

— 155 -

Год. ХУТ

продужи још за једну годину дана од првог Новембра ове 1898. године под истим погодбама и по истој цени од седам стотина и двадесет динара годишње, које ће се исплаћивати по истеку свакога месеца. УШ По прочитању извештаја економског оделења АБр. 7434, одбор је решио, да се кућа општинска у абаџијској улици бр. 20 изда под закуп досадањем закупцу Филипу Бранковићу за шест месеци од првог Новембра о. г. за цену од четири стотине и осам динара за свих шест месеци и под прописаним погодбама. IX По прочитању извештаја економског оделења АБр. 7435, одбор је решио, да се леденица Пивни извор у дубровачкој улици изда под двогодишњи закуп од првог Новембра ове године Пери М. Јовановићу овд. каФеџији за годишњу цену од шест стотина педесет динара и педесет пара под прописаним погодбама. Да се о овоме закупу уговор закључи. X По прочитању извештаја економског одедења АБр. 7436, одбор је решио, да се леденица код „Текије" изда под двогодишњи закуп од првог Новембра ове године Пери М. Јовановићу овд. каФеџији за годишњу цену од три стотине шесдесетдинара и пет параподпрописанимпогодбама. Да се о овоме закупу уговор закључи. XI Председник износи одбору на решење извештај комисије о захтеву К. Скендеровића, да ~Шу општина оправи кућу, коју је држала под закуи за стан ноћних стражара. По прочитању тога извештаја АБр. 7480, одбор је решио, да се овај извештај у свему усвоји и да суд по њему поступи. XII По прочитању молбе Миливоја Петровића ђакона овд. АБр. 7096, да се ослободи интереса

јеног права. Изгледа да је само назначивање наследника потпуно зависило од индивидуалног расположеља и увиђавности. Немања означује себи за наследника млађег али врснијег сила Стевана; краљ Урош 1 узурпира преето српски и на њему се, као на основу неког начела сениората, тако безбедно осећа, да он одиста мисли, да ће његови синови бити потпуно легитимни наследници; доцније ћемо видети да краљ Драгутин, при силаску своме са престола врховног краљевства, тражи, на основу начела сениората, да српски лресто после Милутинове смрти наследи његов син Владислав; он брани права свога сина; после Милутинове смрти Владислав је најозбиљнији претенденат на српски краљевски престо. Требало је да прођу неколике деценије XIV века, па да у старом-српском правном животу потпуну победу однесе начело мајората индивидуалне еукцесије над начелом сениората. 1 ) Као што смо видели, Пахимер износи, да је Уропт намеравао оставити престо млађем а врснијем сину Милутину. Урош је, нема сумње, увиђао да је Милутин способнији и згоднији за владу него ли сањалица Драгутин. — Можда је Урош имао разлога и можда би неки воровали у оправданост Урошеве намере; али, свакако, Урош је грешио и не помипшајући на Фаталне последице: Да створи у земљи странку која ће бити одсудно противна његовим

!) По аутограФисаним предавањима из Словенеког Права од г. ироФ. Сг-а Драг. Т. МиЈушковића.

на дуг онштини за саграђену калдрму, пошто није његовом кривицом овај дуг остао ненаплаћен, одбор је решио, да се молилац ослободи плаћања интереса на овај дуг али да суд општински исти наплати од онога судског органа, који је пропустио да изврши наплату овог примања из забрањене кирије. ХШ Председник извештава одбор, да има неколико молби грађана, да им се, због промењеног имовног стаља смањи терет давања војене коморе; исто тако има неколико достава војених власти, да би требало извесне приновљене грађане накнадно оптеретити комором. По саслушању овога одбор ]е решио, да одборници г.г. Соломон Ј. Азријел, Т. Ј. Михајловић, Голуб С. Јанић, М. Ј. Марковић, Стев. Миљковић, К. Н. Лазаревић, Коста Чупић, Ј. М. Јанковић, Ђ. Димитријевић, Милован Миленковић, Дим. Ћирковић и Васа Николић, изврше ревизију целокупног разреза коморе. Овој комисији предати на оцену и призрење све представке власти и приватних односно разреза коморе. (свршиће се)

0 Б Ј А В А Оппхтина београдска држаће у канцеларији економског оделења следеће лицитације, и то: На дан 17. Новембра тек. год. и по трећи пут лицитацију за давање п'од закуп право узимања и продаје цубока са општинске кланице за 1899. годину. Кауција се полаже у 3000 динара у новцу или државним хартијама од вредности. На дан 18. Новембра тек. год. лицитацију за давање под закуп права наплате таксе на Фијакерским постајама за' 1899. годину Кауција се полаже у 200 динара.

намерама; да изазове незадовољство и протест свога сина; да створи анархију; да изазовештетнеинтервенцијемаџарскогкраља. Сви знаци показују да је онда у Српској Држави постојала једна јака странка, која је била противна Урошевим намерама. Тој странци као да се придружио један део свештенства, који је био одсудно противан Урошеву мешању у црквене ствари. После смрти архијепископа Саве П (-ј- 1272) би постављен за српског архијепископа Данило I. Овај је Данило врло кратко време био српским архијепископом, јер дошав у сукоб због неког црквеног питања би збачен од краља Уроша. После Данила I на српски архијепископски престо неканоничним путем дође Јанићије, Урошева креатура. 1 ) Данило П за Данила I не прича како га је сабор изабрао, као што то прича за друге архијепископе. По њему је Данило I због „неких узрока " просто смењен. 2 ) Српско изборно свепггенство, које је имало право архијепископског избора, у Урошевој самовољној инвеститури, гледало је напад на њихова права утврђена црквеним Ј ) Види:'Ист. Срећк. П стр. 1(55—1464. — Нић. Дучића: Историју Српсже Православие Цркве е1с. стр. 128. 2 ) Даи. Жив. стр. 275—287. — Ив. Папж. Жит. стр. 168.

На дан 19. Новембра тек. год. лицитацију за давање под закуп права наплате таксе од продаје бозе за 1899. годину. Кауција се полаже у 200 дипара. На дан 20. Новембра тек. год. лицитацију за давање под закуц права чиш-ћења нужника и помијара, и права псетарине, за годину 1899, 1900 и 1891. Кауција се полаже у 1000 динара. Закуп почиње од 1. Јануара 1899. год. Све ове лицитације почињу од 2 сата по подне означеног дана. Ближа извешћа и услови могу се видети сваког дана у канцеларији економског оделења општине београдске. АБр. 6760. — Од Суда општине београдске, 30. октобра 1898. године. Београд. 0 Б Ј А В А Управа водовода држаће усмену лицитацију на дан 18. Новембра тек. год. за давање под закуп пренос угља и другог материјала за Беле воде, механ. радионицу и малу црпку. Услови за овај закуп могу се видети сваког дана у канцеларији Управе водовода. Из канцеларије Управе водовода, 2. Нов. 1898. год. — Београд. — ВБр. 2430.

0 Б Ј А В А Општина београдска издаје под закуп подрум под школом код Саборне цркве. Ко жели узети исти, нека се јави економном оделењу општине београдске.

0 Б Ј А В А Опгптина београдска има за издавање под закуп један дуЋан у улици „Краља Александра", где су телалнице, под бр. 4. Ко жели узети овај дућан, нека се јави економном оделењу општине београд.

канонима и оно је имало права на негодовагве и протест. Данило I., ако није био удаљен од сваког утицаја, нема сумње, био је на челу оног свегатенсгва, које је бпло противно сваком мешању световне властеле у црквене ствари. А када се има на уму и то, што Данило I долази на архијенископски престо по Урошеву збачењу, може се претпоставити, да је архијехшскоп Данило I био велики поборник оправданости Драгутинових права и претеизија.. Да је одиста било људи у Српској Држави, који су бранили права Драгутинова, пружају нам доказе Данило и Троношац. Тако Данило вели да је Драгутин, пошто Урош није показивао никакве воље за мирним споразумом, отишао тасту своме маџарском краљу: „и тдкокии ммслн прншкдкшн кк оумк НЈМО^, кистдкк Ск ИЋКОрмнмн СКОНХК 1еМ01/" КЂрКИМНХК Н НД6 кк тксто\^ скошмоу* КрЛЛК) ОХ/ТРКСКОМО!/'-.-.". 1 ) Готово то исто вели и Троношац. 2 ) (Наставиће се)

!) Даи. Жив. сгр. 16—17. — Ив. Павл. Жит. 170. 2 ) В. Гласн. V. стр. 60—61. —