Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

ХХХХХХХХХХХ^ЛХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ'

ХХХХХХ\ХХХХУХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ<

Год. XVII.

НЕДЕМ 25. ДЕДЕМБРЛ 1839.

Број 45.

ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖА

иГЈГЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖ* ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-П7Т

I 1. I; I I V :

ГЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖл'ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖл

За Србију на годину .... на пола године . За стране земље на годину

6 динара 3 »

претплату ваља слати упутницом на општински суд А све коресподенције на уредника

РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈ.У СЕ

НЕПЛАИЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈ7 ОЕ

Београд, 20. децембра 1899. Његово Величанство Краљ, наш премилостиви Госнодар, вратио се синоћ у најновољнијемздрављу у Своју Престоницу. На станици железничкој дочекали су Господара: Његово Величанство Краљ Милан, Командант Активне Војске; Председник Министарског Савета, Г. Д-р Владан Ђорђевић, са Г.Г. Министрима; Отправник Послова цар. и кр. аустро-угарског Посланства Г. де Гапгаарди; Његово Високопреосвештенство Г. Митрополит Инокентије, са Епископом нишким, Г. Никанором и вишим свештенством; Председник и сви чланови Државног Савета; Ђенералитет с ОФицирским кором; Председник и чланови Главне Контроле ; Преседници и чланови Касационог и Апелационог Суда; Начелници Министарстава и шеФОви свију самосталних надлештава; Управник Града Београда; Председник Општине Београдске са целим одбором и мноштво грађана. Поздрављен од свију присутних громким „Живео" а од војне музике Народном Химном, Господар се најпре поздравио са Његовим Величанством Краљем Миланом и Председником Министарства, затим је примио рапорт почасне чете и поздравио је са „Помози Бог, јунаци", на што се захорило громко „Бог Ти помагао, Господару!" Вративши се од почасне чете Његово Величанство Краљ благоволео је са некодико најмилостивијих речи изјавити Г. Г. Министрима Своје Највише задовољство са начином како су за време Његовог одсуства вршили Краљевску власт и како су отправљали све државне послове, поновивши им и овом приликом изразе Свога потпуног поверења. Овом приликом Господар је својој Влади поново и лично изјавио Своје саучешће што је изгубила свог одличног члана покојног пуковника Драгомира Вучковића. За тим се Његово Величанство Краљ лоздравио са члановима Своје војничке и цивилне Дворске службе и са Председником

ми АЛЕКСАНДАР I П0 МИЛОСТИ БОЖЈОЈ И ВОЉИ НАРОДНОЈ КРАЉ СРБИЈЕ На предлог Председника Нашега Министарскога Савета, Нашега Министра Иностраних Дела, постављамо: За Нашега Министра Војног ђенерала г. Јована Атанацковића, Нашега Министра Грађевина; а за Нашега Министра Грађевина инжињерског потпуковника, Нашег почасног ађутанта, г. Боривоја Нешића, задржавајући му чин и ранг у војсци.

Општине Београдске, г. А. Пантовићем и осталом господом, која су била на перону. У Дворском салону Господар је најпре ноздравио аустро-угарског Отправника Послова г. де Гашпарди, коме је благоволео исказати колико је био тронут дочеком који је нашао на Двору Његовог Царског и Краљевског Величанства у Бечу. Затим је Господар држао серкл са свима Великодостојницима, искупљеним у Дворском салону, па се онда опростио са свима и са Његовим Величанством Краљем Миланом одвезао у Свој Двор. За време серкла Његово Величанство Краљ дао је чешће израза Својим осећањима захвалности према Цару и Краљу суседне нам Монархије за сјајан и пријатељски дочек који је нашао на Царскоме Двору. И одиста Његово Царско и Краљевско Апостолско Величанство дочекало је Нашег Господара и Краља тако срдачно и тако Царски, да смо ми уверени, да ће цео српски народ у томе дочеку видети само нов доказ онога трајног пријатељства, које је Цар Франц ЈозеФ I. увек гајио за Србију и за њену Народну Династију. Српски народ умео је и умеће ценити такве доказе високог Пријатељства, које му је тако драгоцено." „Српске Новине"

Председник Нашега Министарскога Савета, Наш Министар Иностраних дела, нека изврши овај указ. 20. децембра 1899. год. у Београду. ддЕКСнНдаР с. р. Председник Министарског Савета, Министар Иностраних Дела, Д-р Владан Ђорђевић с. р.

МИ АЛЕКСАНДАР I П0 МИЛОСТИ БОЖЈОЈ И ВОЉИ НАРОДНОЈ КРАЉ СРБИЈЕ Разрешавамо од дужности Нашега ађутанта инжињерског потпуковника Боривоја Нешића, и постављамо га за Нашега почасног ађутанта. Заетупник Нашег Војног Министра, Наш Министар Грађевина, нека изврши овај указ. 20. децембра 1899. год. у Београду. НДЕКСДНДДР с. р. Заступник Министра Војног, Министар Грађевина, Ђенерал, Јов. АтанацковиЂ с. р.

„Његово Величанство Краљ, Врховни Командант Војске, изволео је одобрити 10-то дневно осуство Команданту Активне Војске, с тим, да га за ово време у дужности заступа начелник Његовог штаба ђенерал г. Димитрије Ц. Марковић. Његово Величанство Краљ Милан, Командант Активне Војске данас је отпутовао на одсуство у иностранство, на коме ће остати до краја овог месеца." Српске Новине од 21 ов. м.