Beogradske opštinske novine

Број 13

— 60 -

Год. XIX

Државна и дворека жалост услед смрти Његовог Величанства Краља Милана, Узвишеног Родитеља Његовог Величанства Краља, обуставља се за дан 6. Априла. Бр. 86. Из канцеларије Маршала Двора Његовог Величанства Краља, 4. Априла, 1904 год. „Срп. Новине"

редовни састанак 20. марта 1901 год. Председавао председник општине г. Ант. Пантовнћ. Присуствовали чланови суда : г. г. Стеван ИвковиК и ВладиЈ .ир Лацковаћ. Од одборника били : г. г. Т>ока Тошић, Дамњан Стојковић, Дим. Миленковић, Мжлутин Степановић, Богоје Јовановић, Н. Спасић, Мих. Михаиловић, Стојан Пајкић, Ив. Ивковић, Сима Николић, Атанасије Петровић, Пера 'Борђевић, Младен Николић, Д. Тадић, Р. Драговић, Коста Ризнић, Јанаћ Јанковић, М. Клидис, Сп. Илић, М. Штрбић ж С. М. Веселиновић. Деловођ, Мих. М. Марјановић. ( Свршетдк) XXI По прочитању акта грађевинског одељења АБр. 2425, којим спроводи суду извешће одборске комисије, изабрате у седници одбора од 19. јануара тек. год. за састав нрограма онштинских радова, који се имају извршити у овој години као и по прочитању програма који је комисија саставила, — одбор је решио, да се усвоји овај извештај и програм комисије ио коме се у овој години имају извршити следећи општински послови: I. Претрес полукоцкасте обичне калдрме у улицама и то: 1. Кнез Михаиловој; 2. Немањнној од станице до нове калдрме; 3. Испред железничке станице; 4. Савској од ђумрука до Гођевца; 5. Југ Богдановој од Зеленог Венца до поп Лукине; 6. Сарајевској; 7. Ловћенској; 8. Кнез Лазаревој; 9. Сремској од Космајске до Теразија; 10. Хрељиној од Космајске до Зеленог Венца; и II. Ратарској ; 11. Израда нове иолукоцкасте и обичне калдрме у улицама и то:

1.

Савској од Гођевца до Мале

Пијаце;

2.

Црногорској;

3.

Далматинској од Таковске до Ви-

динске;

4.

Дринчићевој;

5

Дрварским плацевима на Трка-

лишту ;

6.

Простор око Кнежевог Споменика;

7.

Мирочкој од Светогорске до Ра-

тарске;

8.

Делиградској;

9.

Војводе Миленка од Краљ Милу-

тинове до Шумадијске; 10. Студеничкој; 11. Кнез Милетиној; 12. Око двора, у улицама Краљице Драге и Добрињској; III. Израда нових канала у Ломиној улици. IV. Израда нових зграда и то: 1. Стакларе у општинској башти; 2. Савске основне школе; 3. Основне школе код Саб. Цркве; 4. Дозиђивање зграде Управе града Београда:

5. Пијачне зграде на житном тргу; 6. Трошаринске зграде на железничкој станици. V. Разни радови: 1. Регулисање Кнез Михаиловог венца, подизање антрпота трошаринских и уређење степеница; 2. Израда степеница и потпорног зида на Малом Калимегдану; 3. Насипање баре за дрварске плацеве на Сави; 4. Регулисање и калдрмисање Житног трга; 5. Ограђивање општинских плацева; 6. Уређење (планирање) Малог Калимегдана; 7. Реконструкција топчидер. друма; 8. Израда доњег дела топчидерскога пута преко брда; 9. Израда шупа на Тркалишту. Да ошптински суд у своје време за сваки од ових радова тражи одобрење кредита од одбора, чим се у грађевинском одељењу за који од ових радова учини шта је потребно за приступање извршењу дотичног посла. Грађевинском пак одељењу, да препоручи, да са претходним радом за извршење ових радова ускори. XXII За остале предмете стављене на дневии ред за данашњу седницу и то : саопштење процене имања г. Владимира Лацковића, члана општин. суда; молба Франца Рипке ниљара, да му се изда под закуп извесно пиљарско место на Цветном Тргу; одобрење кредита за куповину једне слике Њеног Величанства Краљице Драге у природној величини; молба грађана Расинске и Захумске улице за извесну количину крупног шљунка из Ташмајдана за насипање поменутих улица; извешће грађевинског одељења по тражењу А. Новаковића, адвоката, регулационе линијеза подизање зграде на његовом плацу између Босанске и Моравске улице; молба Спасоја Полића, сопственика панораме на Теразијама, за смањење таксе за приказивање исте; молбе: Јована Благојевића, предузимача, Доменика Д'Андреја, сликара и Анаетаса Павлови1\а, трговца, због експропријација; саопштење акта госп. Министра грађевина по нредмету ревизије регулације код великих степепица и саонштење извешћа надзорне комисије за електрично осветлење и трамвај о њеном раду, — одбор је решио, да се ставе на дневни ред за идућу седницу.

редовни састанак 23. марта 1901 год. Пррдседавао председник општине г. Антоније Пантовић Присуствовали чланови суда г. г. Стеван Ивковић и Владимир Лацковић. Од одборника били: г. г. Љубомир Дојчиновић, Дим. Миленковић, Милутин Степановић, К. Н. Лазаревић, Мих. Михаиловић, Ђока Тошић, Д. Стојковић, Васа Николић, Мих. Штрбић, Петар Новаковић, М. Клидис, Младен Николић, В. М. Тодоровић. Деловођ Мих. М. Марјановић. I Прочитан је записник одлука седнице, држане 20 марта тек. године и примљен без измена. II v По прочитању процене АБр. 2519 извесног дела земљишта г. Владимира Лацковића, члана општ. суда, постојећег у Сремској —■ стари телеграФ — улици које мери 31,54т-, а којемује одузето за регулацију исте улице, — одбор је решио:

Да се усвоји ова процена и да се према истој исплати из регулационог Фонда г. Владимиру Лацковићу за заузетих му ових тридесет и један квадратни метара и педесет и четири квадратна десиметра по шесет динара од квадратног метра, свега хиљаду осамстотина деведесет и два динара и четрдесет пара дин., пошто поднесе доказ да на истом земљишту нема никаквих терета и оргиналну тапију ради назначења на истој да је означено земљиште одузето и исплаћено. Примедба. Кад је одбор донео предњу своју одлуку члан суда г. Лацковић као интересован није присуствовао одборској седници. III По прочитању одлуке одбора од 20 марта тек. год. АБр. 2871, — одбор је решио: Да се на дан петнаестог априла тек. године одржи општински збор за избор једног кмеговског помоћника на место кметовског помоћника г. Косте Арсенијевића, коме рок службовања истиче концем овога месеца. Председнику збора придају се одборници г. г. Раденко Драговић и Стојан Пајкић, а њама за заменика заменик г. Пера Новаковић. Да опшг. суд даље надлежно поступи. IV По прочигању молбе Франца Рипке, овд. лончара, АБр. 2593 којом моли, да му се изда под закуп пиљарско место са тезгом под бр. V у великој згради на Цветном тргу за време од 1. априла тек. год. по месечну закупну цену од 10,05 динара а под прописаним условима и кауцијом, као и но прочитању извешћа економног одељења АБр. 2641 по исгом нредмету, — одбор је решио: Да се пиљарско место са тезгом под бр. V у великој "згради на Цветном тргу изда под закуп Францу Рипки, овд. лончару, за време од првог априла тек. год. па до првог јануара 1902 год. по месечну закупну цену од десет динара и пет пара дин., а под пропасаним погодбама и са прописаном кауцијом. V По прочитању молбе грађана Расинске и Захумске улице АБр. 2250, којом моле, да им се допусти, да могу узети из ташмајдана потребну количину крупног шљунка за насииање Расинске улице; као и по прочитању извешћа и мишљења грађевинског одељења но истом предмету АБр. 2426, одбор је решио : Да се допусти молиоцима да могу бесплатно извадити сами и однети потребну им количину крупног шљунка из ташмајдана за насипање Расинске улице. VI По прочитању молбе Спасоја Полића, сонственика панораме, АБр. 2607 којом за себе и друга Јову Пешута, са разлога у истој молби изнесених, моли, да се ослободе плаћања онштинске таксе за ириказивање њиховог Фотопластикума (панораме) коју су до сада плаћали у но 6 дин. дневно, — одбор је решио: Да се Јови Пешуту и другу са разлога у овој њиховој молби изнесених смањи такса коју су за приказивање њиховог фо топластикума (панораме) до сада плаћали општини од шест на четири динара дневно.