Beogradske opštinske novine

Б рој 17

— 126 —

Год. XXI

29. При израчунавању количине нечисте воде, рачунати за сваки поједнни кр ај према густини насељености с обзиром на прираштај становника за будућих 60 година. 30. Минималне падове удешавати према пресеку канала тако, да брзина нормалне количине нечисте воде не буде ман>а од 50 см. Тако би се могло усвојити да за деви од 500 м.м. пречника не буде пад мањи од 1: 300; за цеви од 400 м. м. да је пад најмање 1: 250; од 350 м. м. најмање 1: 200; од 300 м.м. најмање 1: 150; од 250 м. м. најмање 1:100. Где није могуће добити толике падове зидати канале од 60Ј110. 31. Минимална дубина темена испод површине улице да је за главне канале 2,30 м. изузетно 1,0 и 1,50 м. и то поглавито у ниским крајевима. Просечна дубина темена испод површине улице 2,70 до 3,20 м. Свакојако пак дубина канала испод површине мора бити толика, да се вода из кућа може одвести са довољним падом без штетног успора. 32. Она количина нечисте и метеорске воде, која ће одилазити каналима без садејства испуста, да се узме за савски слив 4 пута већа од количине нечисте воде, за дунавски слив .3 три пута већа од количине нечисте воде. Вишак да одилази кроз испусте са пољана и утрина, дакле где нема нити ће бити насеобине, рачунати за редовно одвођење нечисте и метеорске воде (без садејства испуста) по 2 §есМ|ћа као редовно отицање воде. 33. За све врсте канала израдити детаљисане типове, а тако исто и за све нарочите конструкције. 34. Саставити тачан детаљисан предрачун са опширним описом и правдањем свега, што се предлаже у пројекту и предрачуну. 35. За све зграде потребне за каналску или машинску инсталацију, израдити иројекте са предрачунима и описом. 36. Израдити три типа за распоред канала по зградама и то: а, за приземну зграду; б, за вишеспратну згрчду и в, за зграду у улици, где су ллацеви са нагибом од улице. 37. Предрачуни и прорачун маса за све послове да буду такови, да се по њима могу вршити поруџбине или расписивати лицитације; или да се поједини радови и набавке могу одвојено у израду давати. 38. Израдити генералну диспозицију радова за извршење. 39. Размер за израду пројекта и детаља да буде такав, да се можејасновидети намера пројектантова и да исти цртежи могу послужити за извршење. Да не буде мањи размер од 1: 4000 за генералну диспозицију и 1: 2500 за детаљну диспозицију и за уздужне проФИле. За здраде да не буде мањи размер од 1: 100; за машинске пројекте 1: 50; за грађевинске детаље 1: 20: за машинске детаље 1: 10 ; и 1: 5. 40. Израда пројекта да се повери општинском грађевинском одељењу за канализацију с тим, да се у року од два месеца има израдити генерални пројекат са диспозицијом свију канала тако, да се из истог може видети решење свију питања од веће важности. Кад тај пројекат усвоји грађевински савет и одобри министар грађевина, онда да се приступи изради детал>а и поступном извођењу појединих канала.

Израда детаљног пројекта за насељенији део Београда да не траје дуже од три месеца. Веће гаранције ради могу се позвати и два страна експерта да оцене пројект. 41. Одступање од утврђеног програма допуштено је пројектанту само по одобрењу суда општинског и министра грађевина. Свако одступање дужан је пројектант да образложи.

0 Б Ј А В А Управи Државне Статистике, потребни еу подаци о гајењу свило-буба у овд. вароши. Како су суду општине београдске непозната имена таквих одгајивача — то се овим позивају сви одгајивачи свило-буба, да се пријаве општинској статистици, најдаље до краја маја ове године и даду потребан одговор на сва питања стављена у бланкету, којије за тај посао нарочито штампан. Од суда општине београдске, 21 априла 1903 године, АБр. 3674, у Београду.

0 Б Ј А В А На основу чл. 14., 15. и 17. закона 0 народним школама, уписивање ђака, за 1 разред основне школе у Београду, отпочеће од 1 ; маја, а завршиће се 15. маја ове године. Уписиваће их управитељи основних школа у својим канцеларијама, сваког радног дана, после школских часова. Изводи из књига рођених и крштених, свију вероисповести, прибавио је школски одбор и находе се код деловође школског одбора у школи на Зап. Врачару, који ће упутнице издавати сем одређеног времена за управитеље, још и недељом и празницима од 10—11 часова пре подне. Ближа извешћа даваће управитељи школа сваки у своме реону. Из канцеларије шволског одбора за град Београд, 15. априла 1903. године, у Београду, КБр. 106.

Н А Р Е Д Б А Решењем општинског одбора од 10 јануара т. год. АБр. 266, концесија за чишћење нужника и помијара за годину 1903-ћу, 1904-ту и 1905-ту уступљена је Димитрију Стојановићу, под условима, у којима су прописане санитетске-нолицијске мере. Ово решење одобрио је г. министар унутр. дела у смислу чл. 152. зак. о општипама, и исто је постало извршно и према осталим концесионарима. Према томе, нико други нема права обављати овај посао сем поменутог концесионара. С тога суд општине београдске у интересу здравља београдског становништва, а на основу чл. 89, 92 и 93 тач. 1-ве зак. о општинама и §. 326 крив. закона са допуном од 13 маја 1902 год. наређује:

Да у реону и атару општине београдске, нико несме износити нужничку нечистоћу, сем концесионара Димитрија Стојановића. Ко противу ове наредбе буде поступио, биће кажњен са 50 до 150 динара новчане казне, у корист општинске касе. Од суда општине београдске 18 Фебруара 1903 год. АБр. 1721, Београд.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС

Изашда је нова књига ДОМАЋЕ ВАСПИТАЊЕ ПВДАГОШКА ПИСМА ЈЕДНОЈ МАТЕРИ од Е. Б е N1 е-а

3а српске матере приредио Д-р Стев. М. Окановић прОФесор више женске школе Краљице Драге

— Ново, укупно издање Садржина је књиге ова: I. Задатак и значај матера у васпитању. II. Развитак дечјих чула. Прве навике. III. Дете и дадиља. Прва дечја занимања. IV. Упознавање с опасностима. Самопоуздање. V. Дечја саморадња. Играчке. Књига за децу са сликама. VI. Послушност. Зановести. VII. Размажено, самовољно дете. VIII. Дечја сујета; саиољубље и себичност Захвалност и молитва. IX. Болесно дете. X. Самоодрицање и владање собом код деце. Дечје збирке. XI. Принрема за школу. XII. Домаћи задаци. Домаћи учитељи. XIII. Кућа и Школа. XIV. Дечје погрешке. XV. Лагање код деце. XVI. Страх и лагање. XVII. Развијање лагања. Разни облици дечјег лагања. XVIII. Сузбијање лажи. XIX. Уживање и злочин Пресићеност и досада. XX. Лакомост и уздржљивост. XXI. Поклон и зарада. Употреба новца. XXII. Духовна уживања. Слушање прича и читањекао страст. Разумно читање. Учење Позориште. XXIII. Религијско васпитање XXIV. Избор позива за живот. Завршетак. Цена 2 дин. и 50 пр. дин. Књиге шаљемо поштом о нашем трошку. Ко пошље новац за 5 књига добиће једну бесплатно. Београд, марта 1903. Књижара Велимира Валозкића За Ауетро-Угарску цена је књизи 2'Д круне. Поузећем — Иасћпате — не можемо слати.