Beogradske opštinske novine

Број 31

— 184 —

Год. XXI

Поред напред изложеног, а да би се ла овоме другом збору могли гласачи брже изналазити по азбучном гласачком списку, моле се исти да имају доброту и узму број под којим су уведени у азбучном списку. , Азбучни спискови изложени су на углед свакоме у канцеларији статистичког одељења овога суда у згради општ. суда Узун-Миркова улица бр. 1. на доњем спрату прва врата десно од уласка у исту. Од суда београдске општине 12 јуна 1903 АБр. 6274.

0 Б Ј А В А Решењем г. министра војног од 28. јуна тек. године ЕГ№ 3609, а на предлог команданта места одобрено је грађанству, да може ђубре из овдашњих команада као и са самог ђубришта код топовске шупе вући бесплатно, само да то лице вуче на својим колима и да имају канате, да се не би исто по улицама просипало. На захтев управе гарнизона београдског од 6. ов. м. № 2982, суд београдеке општине објављује предње решење г. министра београдском грађанству ради знања. Од суда београдске општине 8. јула 1903 год. АБр. 6114, Београд.

О Б Ј А В А За набаву 100 куб. метара колубарског песка за стазе на Вел. Калимегдану држаће се у економном одељењу општине усмена лицитација на дан 14-ог овог месеца у 4 сата по подне. Песак се има предати најдаље у року од 10 дана од дана одобрене лицитације. Ово се даје јавности и позивају лицитанти да дођу на лицитацију. Од суда општине београдске 10 јуна 1903 године АБр. 6257, Београд.

0 Г Л А С Према одобрењу Госп. Министра Грађевина од 4. јула т. г. Бр. 5002, држаће Управа града јавну усмену лицитацију у свом грађевинском одељењу на дан 18. јула у 10 часова пре подне за оправку зграда Више Женске Школе у Београду. Предрачунска је цена овога посла 4911 динара и 20 пр. дин., а кауција у 700 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења Управе града Београда, 8. јула 1903 год. у Београду, ГБр. 882.

0 Г Л А С Према одобрењу Госп. Министра Грађевина од 8. јула т. г. Бр. 5271, држаће Управа града јавну усмену лицитацију у свом грађевинском одељењу на дан 18. јула у 11 часова пре подне за оправку зграде Апелацијоног Суда, у Београду.

Предрачунска је цена овог посла 690 динара и 42 пр. дин., а кауција у 100 динара полаже се у готовом новцу, вредећим папирима или интабулацији према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења Управе града Београда, 9. јула 1903 год. у Београду, Г№ 892.

0 Г Л А С Према одобрењу Господина Министра Грађавина од 30 јуна т. г. Бр. 3456 држаће Управа града јавну усмену лицитацију у свом грађевинском одељењу на дан 14. јула у 10 часова пре подне за оправку зграде осуђеничке болнице у Топчидеру. Предрачунска је цена овога посла 1488 динара и 21 пр. дин., а кауција у 200 динараполаже се у готовомновцу, вредећим папирима или интабулицији према закону. Позивају се предузимачи да дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског одељења Управе града Београда 1. јула 1903 год. у Београду Г№ 856.

0 Б Ј А В А Наредбом Управе града Београда Л № 1096 од 22 априла 1903 год. отпочеће каламљење грађанства у граду Веограду 8 јуна, а завршиће се 24 августа т. г. Суд београдске општине позива грађанство, да сваке недеље од 3 до 6 часова по подне, доноси своју децу која нису никако каламљена, у зграду „Црвеног Крста" или у локал кварта врачарског (где је коме ближе) ради каламљења деце. Тако исго позивају се и сви одрасли грађани који нису за седам и више година никако каламљени, да у одређено време дођу ради каламљења. По свршеном каламљењу, сваки онај ко се не одазове овом позиву биће строго кажњен. Од суда општине града Београда Л Ј\2 568, 24 априла 1903. год.

0 Г Л А С Као сваке, тако и ове године о „Светоме Илији" 20, 21, 22, 23 и 24. јула држаће се петодневни марвени панађур у Књажевцу, на коме ће се, поред сваковрсне стоке и земаљских производа, продавати и све остало, што је чл. 3. закона о панађурима дозвољено. Поштанско-телеграФСка станица „Књажевац", а најближа жељезничка станица је „Ниш". Држање овога панађура даје се јавности и позивају се трговци, занатлије и привредници, да га трговине ради посете, Од суда општине града Књажевца. 20. јуна 1903 г. Бр. 4101, у Књажевцу.

0 Б Ј А В А Као сваке, тако и ове године, држаће се 2, В и 4 августа текуће год. тро-дневни гла.рвени панађур у варошици Лапову,

среза Лепеничког, на коме ће се поред марве, и ово земаљских производа продавати и све друго, предвиђено у чл. 3. закона о панађурима. Панађур овај, чувен је са сваковрсном стоком, јер је Лапово, и околина му, чувена и богата са добром стоком. За извоз стоке постоји у Лапову, железничка станица, жељезчичка постоја, и поштанеко-телеграФска станица. Ово се јавља трговачко-занатлијском и приватном сталежу, и свима осталим, којих се тиче ради знања и управљања. Од суда општине лаповске, Бр. 1986, 22. јуна 1903. год. Лапово.

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗИ Изашда је Нова Искра Вр 6. за месец Јуни са овим садржајем: С иролеИа, приповетка, написао Милош П. Ђирковић, (наставак). Са Боденскога језера, песма Влад. Р. Петковића. Једна стогодишњица, написао Мил. Вукићевић. Генералова кИи, роман, наиисао И. Н. Потапенко (наставак).— ■ Из Хајнеова „ Лшрског интермеца ", превеоР. Ј. Одавић. — Фати-Султан, приповетка, написала Јелена Јов. Димитријевића (наставак). — Под сурим небом, песме Ст. М. Луковића. Брачне фотографије, написала Неера, превод с италијанског. — Уз наше слике. — Хроника. (Књижевност. Уметност, Разно). — Ђиблиографија. Слике: ј- Глигорије С. Шчербина, руски консул у Митровици. — Династија Карађорђева. — У цркву и из цркве (Фотогр. снимио М. Стојановаћ). — Деца Њ. В. Краља Петра I. — Изасланици Народнога Представништва Краљевине Србије. — Престолонаследник Ђорђе, Краљевић Александар и Павле А. Карађорђевић. — Њ. В. Краљ Петар I. — Петар Мркоњић. — Њ. Височанство -ј- Кнегиња Зорка. — Њ. В. Краљ Петар I. на Бањичком Брду. — Виолиниста, (сликао РаФаело Санцио), Спомеиик -ј- Митрополиту Михаилу. —

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС

Изашао је из штампе путопис: НА КОСОВУ СА ШАРА ПО КОСОВУ НА ЗВЕЧАН ИЗ ПУТНИХ БЕЛЕЖАКА ИВАНА ИВАНИЋА Путопнс има ове одељке: I. од Качаника ка Ситници. — II. Феризовић и околина. — III. Из Феризовића норед Ситнице у Липљане. — IV. Липљане. Сгара Улпијана. — V. По косовским селима у околини Липљана. — VI. У Грачаници и окодини јој. — VII. Приштина, околина и Лаб. VIII. На косовском бојишту. — IX. У Самодрежу и у Вучитрн. — X. Митровица, Звечан, Колашин и Сокодица. XI. Додатак (народно песништво и језик); -т- Статистика становника и школа на Косову). Књига износи 12 штампаних табака, посвећена је сени пок. Митрополита рашко-призренског Дионисија Петровића, чија је слика у књизи. Цена је 1'50 динар. Књижарима је рабат ЗЗ^/з %• Добија се у свима књижарама у Србији и у Београду, Кијосцима и код продаваца (колпортера). Издавачи и главни продавци Милан АрсенијевиЂ и Комп. Београд

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Вдасник ОИШТИНА ВКОГРАДСКА

Одговорни уредник МИХ. МАРЈАНОВИЂ, секретар општине Делшрадска бр. 22. Штампарија Д. Димитријевића, Иван-бегова ул. бр. .1