Beogradske opštinske novine

Год. XXI

— 200 —

Број 34

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ ПоложиЂе заклетву. — Господин Министар Унутрашњих дела актом својим од 31 јула ов. год. ЛМ 19021 наредио је суду београд. општине, да новоизабране кметове уведе у дужност, а за увођење у дужносг председника општине, да ће следовати засебна наредба. Председник општине г. Стаменковић писмом позвао је за понедељак 4 ов. мес. новоизабрате кметове, да пред одбором положе заклегву на кметовску дужност и исту приме. Поднео оставку. — Новоизабрати кмет-правник г. Сима Поповић, адвокат, поднео је оставку на кметску дужност. Његова ће оставка бити изнета на решење првој одборској седници. НоЂни стражари. — Управа града Београда нзвестила је општински суд, да ће 15 ов. мес. командант жандармерије преобратити ноћне стражаре у жандарме, који ће се употребити искључно на службу сигурности у Београду.

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗИ Нова Искра. — Свеска за јули тек. године: Садрлсај : С иролеЛа, приповетка, напнсао Милош 11. Ћирковић, (наставак). Химна Зетгс, песма -ј- Вл. Јовановића. Једна љубав, козерија из астрономског света (по туђој идеји) ; написао Т. Цветковић. Одговор, песма Јакова Шантића. Генералова кГм, роман, написао И. Н. Потапенко (наставак). У сумрачју летње поГм .. . песма Милутина Јовановића. Аштогауби, бре?С. А. Тодоровић. Моји јади, песма Авда Карабеговића. Ђрачне фотографије, написала Неера. Превод с итал. Што ли.... (А. В. Кољцов), песма, превео Р. Манастир Давидовца, путопис -ј- Тан. Ј. Пејатовића. ЛистиЛи: (песме у прози, причице, импресије). 1. Слобода, од Велимира Ј. Рајића; 2. 0 старом звонару од Вд. Ђоровића. Уз наше слике. Хроника (Наука, Кљижевност, Разно). Библиографија. Слике: Марија Ђуровића-Марковићка, сриска добротворка. — Краљ Менелеј (вајао ненознат антички уметник. — Прерано! (гибс -рељеФ Ј. Гринхута). — Учитељски курс Скопске Црне Горе. — Пазарни дан у Ужицу. — Типови српских сеоских грађевиаа (11 слика). „Нова Искра" излази сваког месеца. — Цена: на год. 16 , на по год. 8., четвт год. 4. дин.; ван Србије 10 Фор. или 20 дин. у злату. Претплата и све што се тиче администације шаље се Р. Ј. Одавићу, власнику Капетан Мишина 8.

ОБЗНАНА ЛИЦПТАЦИЈЕ По одобрењу г. министра грађевина од 4 маја 1902 год. № 2052 и решењу управе нишке град. трошарине од 25 јула ове год. ТБр. 1347, управа нишке градске трошарине држаће на дан 18 августа ове год. од 9—12 часова пре подне, у своме грађевинском одсеку трећу ОФерталну лицитацију, за давањс у иараду грађевинских радова у св. Петци (Сићевачка клисура) за електрично осветлење града Ниша, пошто и на другој лицитацнји није било довољно понуда.

Предрачунска сума за ове грађевине износи: 202137.47 динара. Кауцнја полаже се унапред у сумн од 30.000 динара у готовом новцу, или важећим државним папирима. Планови, предрачун и услови за ове грађевине могу се видети сваког радног дана у грађевинском одељку ове управе. Лицитираће само они предузимачи, који поднели буду уверу: да су за ову годину пријавнли предузимачку радњу надлежном пореском оделењу. ТБр: 1347. од управе нишке град. трошарине 27 јула 1903 год. у Нишу.

0 Б Ј А В А Општина београдска набавиће захрану и простикру коња непосредном куповином за готов новац и то : 130.000 кила сена и 51.000 кила сламе. Комисија ће сено и сламу примати на пијаци марвеног трга на „Трканншту 1 ', а по пријему се продавцпма одмах исплаћ УЈеЦене су за сада према квалитету и то: За сено по 4 до 5 пара дин. кило. „ сламу „ \\ 3 „ „ „ Ово се јавља интересованима ради знања. АБр. 5419, Од суда општине београдоке, 25 јула 1903 год. Београд.

0 Б Ј А В А У канцеларији економског оделења општине држаће се јавна усмена лицитација за набавку одела за пожарнике, фигуранте и гробаре. и то: 27 пари одела од чоје за пожарнике 27 „ „ „ платна „ „ 12 блуза и 12 капа за Фигуранте 10 пара одела од чоје за гробаре. Одело мора бити израђено по утврђеној мустри и постојећем пропису. Лицитација ће се држати на дан 5-ог овог месеца од 3 сата по подне. Позивају се лицитанти да у означено време дођу на лицитацију. Кауција се полаже у 100 дннара. Ближа извешћа и услови могу се видети у економском оделењу општине. АБр. 4857. Од суда општ. београдске 25 Јула 1903 године, Београд.

0 Б Ј А В А Општина београдска набавиће 2.800 кубних метара дрва и то пола букових а пола граничевих прве класе, за наступајућу зиму. Ово се даје јавности и позивају лиФеранти да пошаљу суду писмене понуде најдаље до 7-ог овог месеца. Понуде ваља слати економском оделењу општине. АБр. 4899. Од суда општине београд25 јула 1093 год. Београд.

0 Б Ј А В А Суд београдске општине овим објављује, да је решењем својим од данашњега АБр. 4990 онределио следеће: Дрварски трговцн из Београда могу своје лађе са дрвима иетоваривати на обали три дана а по том их дизати; у противном т.ј. ако их после три дана не дигну плаћа ће дуплу кирију прописану за запремање земљишта. Дрварски трговци са стране могу своје лађе са дрвима истоваривати на савску обалу од купатила Нестора Димитријевића ка жељезничком мосту, ту их метрити и држати пет дана и по истеку пет дана дизати; у противном т.ј. ако их после пет дана не дигну нлаћа ће дуплу кирију прописану за запремање земљишта. Од суда београдеке општине 28 маја 1903 год. АБр. 4990, Београд.

Н А Р Е Д Б А Решењем опшгинског одбора од 10 јануара т. год. АБр. 266, концесија за чишћење нужника и номијара за годину 1903-ћу, 1904-ту и 1905 ту уступљенајеДимитрију Сгојановићу, под усжовима, у којима су прописане санитетско-полицијске мере. Ово решење одобрио је г. минисгар унутр. дела у смислу чл. 152. зак. о општинама, и исто је постало извршно и према осгалим концесионарима. Према томе, нико други нема права обављати овај посао сем поменутог концесионара. С тога суд општине београдске у ин тересу здравља београдског становништва а на основу чл. 89, 92 и 93 тач. 1-ве зак. о општинама и §. 326 крив. закона са допуном од 13 маја 1902 год. наређује: Да у реону и атару општине београдске, нико не сме износиги нужничку нечистоћу, сем концесионара Димитрија Стојановића. Ко противу ове наредбе буде поступио биће кажњен са 50 до 150 дннара новчане казне, у корист општинске касе. Од суда опшгине београдске 18 Фебруара 1903 год. АБр. 1721, Београд.

0 Б Ј А В А Решењем г. министра војног од 28 јуна тек. године ЕГ№ 3609, а на предлог команданта места одобрено је грађанству„ да може ђубре из овдашњих команада као и са самог ђубришта код топовске шупе вући бесплатно, само да то лице вуче на, својим колима и да имају канате, да се не би исто по улицама просипало. На захтев управе гарнизона београдског од 6. ов. м. № 2982, суд београдске општине објављује предње решење г. министра београдском грађанству ради знаша. Од суда београдске ошнтине 8. јула. 1903 год. АБр. 6114, Београд.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОИШТПНА БЕОГРАДСКА

Одговорни уредник МИХ. МАРЈАНОВИЂ, секретар општине Делиградека бр. 22. Штамнарија Д. Димитријевика, Иван-бегова ул. бр. .1