Beogradske opštinske novine

Год. XXII.

4 -

Врој 13.

браћај може пристаниште повећати сразмерно повећаном саобраћају. Проучавајући изложене локалне захтеве Београда, као и захтеве свеколике нагае трговине, комисија је нашла да се ти захтеви могу довести у потиуни склад тако да се и једни и други задовоље. Као најглавнији захтев и са чистог локалног гледишта и са гледишта опште трговине, истиче се усредсређење (концетрисање) саобраћаја оне робе која тражи и водени и сувоземни пут. Решењс тога питања зависи од избора места где да се поменути саобраћај усредсреди. У погледу избора тога места и то са савске стране има у главном ове три могућности; 1, да се сав саобраћај упути на обалу савску, пошав од тврђаве па на више до железничког моста преко Саве; 2, да се у близини железничке станице и то у бари Венецији, ископају заливи (басени) у које ће бродови улазити из Саве и цристајати уз озидану или довољно обезбеђену обалу; 3, Комбинација првог и другог начина т.ј. да се употреби један део савске обале и да се ископају заливи у бари. Коме ће се од та три начина дати превага зависи од тога, где се са најмањим издатцима новчаним може добити потребна дужина обале за пристајање бродова и потребна површина за стоваришта и зграде. Дужина потребне обале за пристајање бродова зависи од броја бродова и количине и врсте робе, која ће доспева-

ти у пристаниште, као и

од начина макад до обале

нипулисања том робом доспе. Свеколику робу која на обалу доспева, као и саобраћај који се на обали врши можемо у главном поделити на ове четири групе: 1, сировина која не потребујз магазе и антрпое, нити особене механичке справе за истоваривање и утоваривање; 2, роба која улази у магазе и антрпое и која се манипулише механичким средствима: 3, роба која пе улази у матазе и антрпое али која се служи механичким справама за претоваривање, утоваривање и истоваривање; 4, путнички саобаћај. За одредбу положаја и дужине озидане обале, као и за одредбу величине и броја зграда и механичких постројења има највећу важност саобраћај робе груие под 2. А за одредбу свеколике дужине обале за пристајање бродова од важности су све четири групе саобраћаја. Према извештају управе београдске царинарнице, износио је промет у прогалој години на тој царинарници око 151.212000 кгр. == 151212 тони. А према извештајима које смо могли прикупити о броју бродова који пристају уз обалу београдску, може се узети да уз обалу пристаје годишње око 400 шлепова и 300 бродова осталих врсти. То би у колико су податци поуздани, био годишњи број бродова за садањи саобраћај. — Међу тим за одредбу потребне дужине обале меродавно је колико

бродова највише пристаје једног дана уз обалу. У недостатку поузданих података за тај број бродова, ми смо покушали да до њега дођемо оваким рачуном: С обзиром на то да ће се промет на београдској царинарници повећавати из године у годину, — да ће дакле бити после извесног броја година већи него што је био прошле године ми смо место промета од 151,212.000 к.грама усвојили промет од 200,000.000 к.гр- или 200.000 тони. Од тога промета претпостазили смо да ће доспевати 50% у пристаниште, дакле око 100.000 тони. Као просечну величину товарења на једном броду можемо узети 150 тони. Према томе за укупан промет биће потребно бродова 100.000 ; — 66 I пуних. 150 Ј Ако томе додамо дова који ће пристајати

25.о/ 0

излази да ће годишње јати бродова. _1_

нразних уз обалу,

броонда просечно приста-

667

667 -ј- 167

834

Даље се може рачунати да ће сваки брод стајати уз обалу просечно 10 дана. (Наетавиће ее)

ОПШТИНСЕЕ ВЕСТИ Захвалност Руског Цара. На предлог општине београдске, да руској војсци стави на расноложење о свом трошку на Далеком Истоку г. Др. М. Петровића, санитетског мајора и хонорарног шефа хируршког оделења нишко болнице, Њ. Ц. Величанство руски цар изволео је, преко овд. руског посланства, известити управу беогр. општине, да: „за сада захваљује, са нааоменом, да са развитком војпих оиерација добре услуге и ионуде могу нам бити иотребне." Краљев дар сиротнњи. — Њ. В. Краљ Петар I. благоволео је послати суду општине београдеке 1500 дип., да се ноделе општинској сиротињи о УскрЈпњим празнипима. Суд беогр. општине у име 1вене си ротиње топло захваљује Њ В. Краљу на овом поклону, који ће о Христовом Васкрсе!ву многог сиромаха обрадовати.

Београдска Потрошачка Задруга. — Ова задруга имала је у недељу, 21. овог месеца, своју годишњу скупштину у згради класне лутрије. На збору је г. Хенрих Лилер, професор, врло умесно предложио, да управа беогр. потрошачке задруге све своје извештаје о раду, објаве и д-руго објављује иреко београдских оиштинских новина, које би за то најподесније биле, пошто оне износе рад београдске општине, који треба све грађане да интересује. Збор је изразио жељу, да се по предлогу и уради, и оставио је управи задруге, да о томе донес-е своју одлуку. Ми од своје стране налазимо, да је овај предлог врло умесан и да треба сва наша удружења да их прихвате и остваре, јер би се на тај начин сконцентриУРЕДНИШТВ0~И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У

сале у овим новинама све друштвене појаве наше општине, које грађани треба марљиво да прате. Тада би беогр. општ. новине могле допрети у сваку кућу и будити свест грађана за интересовање у јавним друштвеним пословима, а то је могућно у толико лакгае учинити, јер је њнхова годншња цена само в. динара.

ЗахвалнОСТ. Општина београдска у име своје сиротиње захваљује г. Соломону Азријелу, трг. овд. на прилогу од 2. дин. којим је помогао фонд сиротињске касе, не хтевЈии примити своју дангубу, као сведок по кривици Трајка Младеновића, трг. овд.

ЗВАНИЧНБ ОБЈАВЕ И НАРЕДБЕ

Објава. Општини београдској потребно је 3000 кубних метара дрва за своја оделења и за основне школе за идућу зиму и то прве класе пола букових а пола граничевих у цепаницама, које морају бити здраве и младе а не смеду бити труле ни водоплавне нити са јаким чворовима. Дрва се имају пренети и сложити по оделењима и школама, како се то по распореду означи. Ово се даје јавности и позивају се заинтересооана лица, да пошљу суду своје писмене понуде најдаље до 10 Априла тек. год. закључно. Понуде се ииају слати у ковертима економном оделењу општине београдске. Од суда опгатине београдске 24. Марта 1904 год. АБр. 2883. у Београду.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Суд опгатине београдске издаваће путем јавне усмене лицитације под закуп траву за кошење и попагау на својим земљигатима за време оволетње сезоне и то: I. На дан 7 Аирила тек. год. од 3 до 6 часова по подне, траву код бив. „батал џамије." П. На дан 8. Лприла тек. год. од 3 до 6 часова по нодне, траву на старом гробљу. Ш. На дан 9. Алрила тек. год. од 3 до 6 часова по подне, траву у новом сењаку. IV. На дан 10 Аирила тек. год. од 3 до 6 часова по подне, траву код 7 кућа и новога гробља. V На дан 12 Априла тек. год. од 3 до 6 часова по подне, траву на водоводним резервоарима сем малог резервоара У булбулдеру; и VI На дан 13 Априла тек. год. од 3 до 6 часова по подне, траву код малог водоводног резервоара у булбулдеру. Све ове лицитације држаће се у одређене дане пред официрском кафаном у палилули. Излицитиране цене полажу се одмах при закључку лицитације. Ближи услови могу се видети у канцеларији економпог оделења Суда општинског сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од Суда општине београдзке 23 Марта 1904. год. АБр. 2835. у Београду.

Власник ОПШТИНА БЕОГРАДОКА Одговорни уредник КОЈИСЛАВ МИДОШЕВИЋ, Нова Електрична Штамиарија ПЕТРА ЈОЦКОВИЋА, Бранкова ул. 18. — Телефои бр. 336.

ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА кмет беогр. општине Сарајевска бр. 26.