Beogradske opštinske novine

Год. XXII.

УТОРАК 29. ЈУНА 1904.

Број 28.

И 3 Л А 3 Е НЕДЕЛ.Н# ЈЕДАН-ПУТ ЦЕН: А: За Србију на годину 6 динара на пола године 3 , За стране вемље на годину ....9

к

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ АДМИНИСТРАЦИЈИ ЛИСТА А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕ УРЕДНИШТВУ РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Н Е П Л А Г Н ЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ

Грађактша града јаеограда Сутра је 29. Јуни, дан рођења Његовог Величанетва Краља Србије Петра I. Српеки ће народ проелавити овај дан у пуној радоети и на најдоетојнији начин е најлепшим надама за евоју народну будућноет. Суд београдеке општине објављујући ову еветковину грађанима града Београда, уверен је, да ће они и овом приликом многобројним приеуетвовањем благодарењу, кићењем домова заетавама и у вече оеветљењем видно заеведочити евоју љубав, оданоет и поданичку верноет према евоме Краљу Његовом Величанетву Петру I. и Његовом Дому. Од суда београдеке оиштине 28. Јуна 1904. год. АБр. 6288. Београд.

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ РоЏндан Њ. В. Краља Петра 1. — Данас на Краљев рођендан била је у Саборној Цркви свечана служба са благодарењем, коме су присуствовали Н>. В. Краљ са Престолонаследником и Краљевићем, дипломатски кор, Краљевска влада, општинско представништво и мвогобројно грађанство. После благодарења било је свечано примање у Двору по јављеном распореду.

ЈЗратили се. — Председник општине београдске г. Коста Д. Главинић и кметови г.г. Михајлом Марјановићем и Вој. Милошевићем, вратили су се с пута, на коме су употребили

своје одсуство, обишавнш Б. Пешту, Загреб и Фијуму ради разгледања и проучавања тамошњих општинских установа. Исиит у дечјем забавишту иалилулског краја. — Јуче је одржат годишњи испит у дечјем забавишту за палилулски крај. Управитељка забавишта је г-ђица Емилија Јовановићева, која има поред себе помоћницу г-ђицу Радојку Петровићеву и приправницу г-ђицу Даринку Петровићеву. Испиту је врисуствовао довољан број ђачких родитеља, а од стране општине кмет г. В. Милошевић, пошто ово забавиште ужива општинску помоћ. Испит је испао врло добро, што се има приписати у заслугу наставницама овога забавишта.

У овом забавишту са успехом су уведени Фребелови радови, које ученици забавишта врло лепо израђују. Пажња грађакству. — Суд општине београдске опомиње грађанство, које станује у околини винограда и пољских усева, да не пушта своју пернату живину и стоку ван својих дворишта, јер она з^севима велике штете наноси. По чл. 18. закона о чувању пољских имаља слободно је сваком општинском пољаку убити свињу или живину, коју затекне на туђем усев)г. Д а се не б и овакви случајеви дешавали. то Суд скреће пажњу грађанству, да се по овоме управља.