Beogradske opštinske novine

Страна 4

Општинске Новине

извољно означи за мале и безначајне. Али, то је случај само са становницима целе Државе, узевши их просечно. Београђани су, међутим, у великој већини писмени и они нису никад показали .да дужности деле на „велике" и „мале". Они ће, због тога, у то смо савршено убеђени, одазвати се позиву и извршити тиме још једну грађанску дужност, која није ни тешка, ни скупа, ни зановетна.

Још само један сат нас дели од момента чије је стање меродавно за попис. И у овом моменту треба Београђане упозорити на своје дужности, а цео други свет осведочити како они који управљају пописом мисле на све околности и на све случајеве који се могу појавити. У моменту кад се снима Београд, они га свесрдно поздрављају и желе му сваки напредак.

СЛУЖВЕНИ ДЕО ПРАВИЛА ШТЕДИОНИЦЕ И 8АЛОЖНОГ ЗАВОДА ОПШТИНЕ ГРАДА БЕОГРАДА

ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Чл. 1, Суд и Одбор Општински одлуком својом АБр. 23.065 од 15. новембра 1928, год. на основу чл. 97. Закона о Општинама, и по одобрењу Министра Унутрашњих Дела С.Бр. 26500. од 17. новембра 1928. год. оснива Штедионицу и Заложни Завод Општине Града Београда као самосталан Завод и посебну правну личност, која ће се управљати по одредбама ових статута, закона и прописа о општинским штедионицама и кредитним установама. Чл. 2. ЦИЉ ШТЕДИОНИЦЕ ЈЕ: а.) Да припомогне организацији штедње и јевтиног, нарочито краткорочног кредита, у првом реду за сиромашније и економски слабе слојеве грађане Београда; б.) Да одмах оснује Заложни Завод као одељење Штедионице за зајмове на ручну залогу; и в.) Да врши благајничку службу за Општински Суд и општинска предузећа. Чл. 3. Основна главница Штедионице утврђује се на 30,000.000 динара и састоји се: 1. — Из дотације Општине Београдске у 3,000.000'— динара у готовом новцу; и 2. — Из обвезница ратне штете у номиналном износу од 66,712.500'— динара, а у ефективној вредности од 27,000.000'— дин., које се обвезнице могу ломбардовати или продати.

Чл. 4. Општина ће све своје фондове уложити код Штедионице под истим условима као и код других завода. Чл, 5. Општина Београдска јемчи за сигурност улога и обвеза које проистекну из штедионичних послова. Тога ради Општина одмах предаје Штедионици хартије од вредности за Гараитни Фонд Штедионице које ће одредити Општински Одбор пре почетка рада Штедионице. Исто тако издвојиће Општина своја имања на којима постоје зграде за јевтине станове и имања дата задругама за подизање јевтиних станова, и наменити искључиво за гаранцију обвеза Штедионице. Овим имањем руковаће и даље Управа Општинских Добара, али ће сав чист приход предавати одмах Штедионици на увећање Гарантног Фонда. Чл. 6. Штедионица протоколисаће своју фирму под именом: Штедионица и Заложни Завод Општине Града Београда, Француски наслов фирме гласи: Са188е сГ Ерагопе е! Моп! с1е Р1е1е с1е 1а уШе с!е Ве1§гас!е, Чл. 7. Штедионицу пуноважно потписују: Дежурни члан Управног Одбора и Директор а у одсуству овога лице које Управни Одбор за то опуномоћи.