Beogradske opštinske novine

Општинске !Новине

Стр. 49

Овим се користе највише сиромашнији грађани, радници и занатлије, а и остали грађани. Сиромашни добијају млеко бесплатно, а имућнији плаћају по цени коштања. Завод, поред стерилизованог млека, оправља и т. зв. млаћеницу, једну врсту лековитог млека, које је увео г. Д-р Љуб. Вуловић, шеф Диспансера и Саветовалишта. Стерилизовано млеко, као и млаће;нчца, издају се само по лекарском рецапту и то приватним лицима, као и појединим установама: Друштву „Српска Мајка", Олштој Државној Болници (Гннеколошком, Дечјем и акушерском одељењу) Дечјој Амбуланти у Средачкој улици, Дечјем Дому Београдске Области и др. Рад је у Заводу, у поређењу са прошлим годинама утростручен, те се из тога види важност ове установе.

Али се Завод бори са великим техничким тешкоћама, јер зграда и њене просторије тако су (мизерни, да се не сме ни замислити даљи рад у њој, већ је потребна модерна зграда са свим потребним просторијама, лошто се посао еваким даном све више увећава а просторије остају исте. Сада, а нарочито добијањем нове зграде, потребно је иерсонал у Заводу повећати и администрацију донекле реорганизовати. Услед немања просторија, немогуће је административни посао преко целог дана обављати, јер соба, која служи за канцеларију Завода по подне је заузета, јер -се у њој врши лреглед деце и сунчање, те је тнме отежано уредно отлрављање административног посла у Заводу. Стога би требало да се надлежни лобрину и нађу, ако ништа друго, а оно бар једну просторију, која би служила за преглед деце и 'Сунчање, чиме би Завод много добио.

С ЈЈ У >1-С Б Е Н Е ВЕСТ И

Судско решење о плаћању канализационе таксе На основу чл. 91 и 97 Закона о Општинама и чл. 3. измена и допуна у истом Закону од 12. II. о. г. >и чл. 2. измена и допуна у истом Закону од 11. Ш. 1929. год., а поводом молбе грађана из Баба Вишњине улице да се ослободе плаћања таксе док се регулација улице не изведе, Суд Општине Града Београда РЕШАВА: Да неизвршена регулација улице не може бити разлог за ослобођење имања од плаћања канализационе таксе у улицама где је улична канализација спроведена, па ма како се то имање секло новом регулацијом. Председник Београдске Општине, М. Савчић, с. р. Потпредседчици Београдске Општине, Д-р М. Стојадиновић, с. р. Вој. Зађина, с. р. Пелцовање деце против „Шарлаха" Почев од 23 октобра 1929 године, иа на даље, док траје ;зараза, вршиће се 'Оваке среде пелцо!вање деце лротив „Шарлаха" у Општинској Амбуланти, Средачка улица бр. 2, у времену од 1У 2 до ЗУ 2 часа по лодне.

Наредба Санитета за лекарски преглед радника Управника вароши Београда издата на основу чл. 66, 67, 69 и 71 Закона о Унутрашњој Управи. Члан 212. ЛЕКАРСКИ ПРЕГЛЕД. Сви радници, који -се баве готовљењем јела и посластица и израдом и прерађивањем животних намирница, морају се лекарски претледати, да не болују од какве заразне болести, о чему се мора старати и послодавац. Приликом ступања на рад, лрегледаће се код Санитетског Референта Управе Града Београда, а затим сваких 2 месеца код ошнтинског лекара. Сваки такав преглед ће им лисмено документовати. Ако би лослодавац лриметио, да који од његових раденика избегава лекарски лреглед, или би посумњао да који болује од какве болести а не би се хтео лекарски лечити, известиће одмах надлежни кварт — комесаријат, који ће тога радника одмах упутити Санитетском Референту Управе Града Београда. Где је сам послодавац залослен у својој радњи, 1или који од чланова његове лородице, односиће се предње одредбе и на њих. Ако залослени нема уверење о прагледу одговараће поред њега и послодавац. Шеф Олштинског Санитета, Д-р Драг. Радишић