Bilten Bitefa

050 LIKOVNI BITEP 7

Likovni bitef u Galeriji Studentskog kulturnog centa.

U okviru tzložbe "iInformaeije 73" juče 8.septembra odpžan Je Yazsgovob sa gostima likovmog bitefa. U prostoyiji Galepije,okhyušeni

saimtenosovanim atudentima, Anka Ptašhkovska, gale»ista is Pa?bisa, Ida Bijan is Zagreba - inače voditelj Galepnije stanara u Parisu

+ Lučo Amelijo, galerista is Mapulja, u tvročasovnom rasgovo”nu {ishelt avoja galeriska 1akuaetva.

Anka Ptaškovska, koja tri godine nađi u Galeriji 1..2..3..4, isneča je na početku nasgovora da je njena oamovna namera da vođi galepriju isvan uobičajenih komenoijalnih običaja d da u avom nadu želi da okuplja mlađe atvavaoce.

Ida Bija» opisala de avoju galeriju atanara i na aamom početku obja snila je kako je došlo do otvaranja galezije. U osnovi radi se o fTdeji da galevija nije ili ne bi Šnabalo da bude Jedino mesto na kome umetnik treba da islaže. Svoj atan u Parisu pbetvornili, Bu u ---udbenmi prostom i pozvali ave saimtevesovane da pogledaju njihove zađdove. 411, kako odsiv mije bio baš najbolji, došli su na ideju

da svoje radove izložene na prosoru atana. ("tav." Preneh Window 2hako ga masivaju, predetavlja asooijaoiju na Dišana - PFPresh Biđov)

Odziv je bosle toga bio daleko veđi, wmetnicil {is Pabizsa koji nisu tmali prilike ili nisu hteli da izlažu u galevijama, počeli su da dolaze, da gledaju njihova dela, da prikasuju svoja. Posle favesmog vremena + meke pariske galepije sainteresovale su se sa njihov ad. Mo, uskoro došlo se do altyuacije đa njihova "galerija" aatlata postane atandardna galerija, da se isgubi onaj pravi, početni raslog čitave samisli, te su oni „napustili Pariz.

Goran Tzbuljak je rekao da on smatra da je sa jednog umetnika važnija moguđnoat da se nešto islaži nego sadžaj onoga šta ese ialaže.

Lučo Ameliž je govoyio da je njegova galevija profesionalna + da mora da ima u viđu komenoijalnžu atranu galevijahog posla. To nhiukoZiko ne snači da galerija nije otvorena sa mlade stvaraoae 1 sa nove umetničke tendemoije. Ma protiv. Ma postavljeno pitanje... Kojim se kriterijumima vukovođi u radu, odnosno đa 1{ unapzed raspolaže sa pojmom vrednosti prilikom selekoeije...Amelio je odgovopio da on kao blasnih galerije ne smatyva đa je pitanje kritevija u hjegovom delokrugu, da on ostavlja publici da prihva*t li ne izaloženo delo.

U daljoj diskusiji pokrenuta su pitanja razlike o ulosi { delovanju galerija u vnasličitim političkim s{iatemima. Uočene au istbesne specifičnosti galerijskog ada u nas, gde gale»ija ima dizni i kompleksniji sadatak od delovanja na planu likovne kulture do sadiranja i u afere društvenog Mivota.

Rasagovo» je trajao do 21,30 h

NL SSASAASASLBIOISSE S SI III II IRI RR RR FRP FFIFPFIFP,