Bilten Bitefa

150 |

. U spedištu našeg intepesa bžo je put čoveka ka šent, hjegovo traženje. šene. put koji otvara ı druge elemente našeg sadžaja svest, svega onoga Što je naše nasledje ı naša kultura, ba smo tako naišli ha Prusta, Kafku ı Bophesqa, U ime njihovih tekstova ı Ličnosti koje su zanimljivije i isvasitije od mene došlo je do eliminaotje mojih tekstova, te se ova sanddnja pisca: nedrtelja,. pisca Žž bosomLŠta. može OodvoOJ+t+i, pod temom ~ kako jedmog pisea istepatt 12 hjegovog komada.

U našem posovištu mi igramo ı Rasima ı Beketa i to naravno ma način koji ıh čini značajnim i važnim sa savremenu publiku. Mo„ sa mas je od velikog Ihtepesa upravo saradnja sa savpemenim autovima T to takvim kao Što je Pje»

· Bupžaay. te se može. već da še nač zajednički vad odvijao ma obostrano sadovoljstvo ı da je njegova brimedba o proterivoM,ju pisaea isveđćema u hnamenl

da nas sabavit. Bophes Prust ı Kafka, neocimo, autoPi su koji čine naše nasledje, koji već prelase u mit ı istoriju,„dok je tekst Bupžada Jedno 4.00 tskustvo ı Jjedam fleksibilan Z Sruoban mater Jal, be a svoj način TfausetHo dragocen, »ekao je Lavodam.

Predstava je ma momente veoma vomantirčavska> pa me samima da 11 je to spe| _cifična osobina ove bredstave, ili {izyas nekog bozopišnog trenda u Francuskoj, bilo je pitanje Aleksandra Mihajlovića. ı

Misam skloh bilo kakvim aefinterjama | uopštavanjima, Žekao de Lavodan. Predstava ima nekoliko tokova, O ZO MG. SDDIGDG. LI, PRPOAG jeste prinetp ma osnovu. koga bi oma tmebalo da JPunhketontše.

Možda bih Ba mogao da kažem mešto o tome budući da kao pisac ha Pid gle= dam više spolja, više objektivno, zeko je Bupčad. Pedesetih godina preovla~– djivala je deomatuvgija zdeja T. Ga njehom:Čelu stajao Je Sapbx, Kaaa Še uvfdelo da pprestonak vata + oslobodjenje: nisu doneli neka bitna boboljšanja + promene u čovekovom žštvotu Jabila se dramatupgija koja je pokušavala i zatovpememo sumdJala u mogućnost da se Čovek isyası IL to se da Videti u delima Obaldija + Joneska. Zatim sledi dyaomatuvgrLJa koja. govori o apsurdu postojanja + na njenom čelu je. Beket. Medjutim» smatmam da snačajnu preknetnicu predstavljaju dogadjaji 15 1968.godine, to je veliki ı snmačajan korak M poslenathoj oiviliaacıJt.Mo, danas se opet vrađomo Ha preispitivanje' problema forme. . } ; |

Mošda bi trebalo veći ı da je oseđaj krivce koji Je društvo uspelo da usadi TZ rasvije: poslerathom Lntelektualstvu,„ današnja gehevracija u: potbumoski odbacella, Pekao je Lavodan. I to nije od malog anačaja sato Što to odbac{ivoahje oseđahja +z kompleksa: :kyivtcee omoguđava da se svako vasvije wu praveu

u kome to želi čuda vadi stvaPL koje su mi bliske. Jedan Avman Gati pravi bravo angažovano posopište,„ vasmatra probleme gasta»bajtena 25% emanotpactje žena, Što mene me obavezuje da idem tim putem, već da radim omo Što znam tI 1 Se LI.

Kada ste govopiLii o vasnim stilovima wu Vašoj predstavi pomenuli ste + nadmealisam, pekao Je Jovon Ćipilov. Veoma Često .se moderni nadpealisam vesuje sa vad Robezta Vilsona, Dba BD» DJ.LO SOLJU O, C-LC 6 EO. .S LP BO. O posortŠtu Jod. autora, upitao „Je OLPLLOUD.

V(eeeeeob ooo oo Ooo o0 O O ee O ooo ooo ooo de Oče Ooo eee ooo oo beo oO ooo o.