Bilten Bitefa

eeeeogoćšoBcee ee o Geo ot o oočneooovge oo do a ao e ale o M a g ćdig ie. We MW dg dd ddćdću e Me eb ee e e e

132 DA LI JE U MODERNOM BALEPU SVE DOZVOLJEMO Rasgovo» sa Hansom Knilom, umetničkim zukovoatocem Meaezlanmds Dams Theate?Q> dipektovom Bimijem ı članovima umetničkog ansampDla.

Prvo bitanje u Jučevašnjem Suspetu sa stvaraocima bostabio Je Jovan Ćirilov: da 1+ Je u modemom baletu sve dozvoljeno?

Da, siguvho je tako, vekao je Hans Kmil. Medjutim, kako upotvebiti odredjeno snedstvo tako da se omo istovbemeno + pokaše savisi od konaeepta predstave

TZ hJenmog stila. Naša igra aasnti9a se ma klasičnoj Školi ı ona kako ste i

sami brimetili povešuje, spaja heka iskustva ı evpopskog ž amepričkog baleta. To dolazi otud Što u našoj tvrupt rade vazličiti koPeografi koji donose svoj stil, a ı zato što je truba bo svom sastavu intermacetomalna. Mi upravo teštmo da ispitujemo + aftyım:šemo različite stilove ı ZanpPove baleta, vekao je Kil.

ML smo ovde imali priliku da vidimo "Plavobradog" Pine Bauš i sa obsaivom da Je to Jedno Lauzetbno traženje, >ı o esulkat,ı da, 04. nam az. možete, peći Šta O tome mislite, nekao je % upitao Jovan Cipilov u daljem toku vazgovoba. |

Ja nisam video mi Jedmu od koreografija Pine Bodš u posopištu, ali sam na televiaijt video "Operu za tri groša”, tako da mogu »ećti da Je Pina Bauš jedan od majiszrazitijih kRkoveogprafa ı stvavnalaca Jjeane opste baleta, da je ona Jedan enfoht teppible memačkog i evpopskog posopišta koji usnemiPava IL traži nove buteve.

POSHGaŽO,.JC 7 DŽAOHO, 00. 4 vašoj trMpL + predstavama nema svezda,Pekao Je dalje Jovan Čipillov + upitao da 1+ je v»plina 111 moma ovog baleta.

Struktura mašeg baleta, a ı vepebtoa» koji igramo ne predvidja da igramo

bilo kakav sta» sistem, pekla je jedna od članoca baleta ı mišljenJa smo da Je to dob»o. To je kao u savpemenom spobPtu, bpotvebna je timska ıL vavhoprabna tgra u kojoj ujedno svako moše da vasvije svode speeifičnosti 1 svoje baletsko umeđe. To je istovpvpemeno ı način vada koji meprekidno stimuliše pojedinea pPazsvija hnJegove stvapalačke sposobnosti + potstiče plemenitu i kpeativnu konkurvenoetiju Čiji je vesultat balet kaknog smo vom prikazali i kako ga mi koneipiramo + shvatamo.

188 BILTEM PRISLUŠKUJHE

Da bi ostvaprli drugi progyom baleta 1 Haga je Jut»os doputovao šef pyes-. eentra koji je doneo u sahduelma od 60 kg kostime ı aavesu a balet "Ayijadna”" u kopveografiji Jižija Kilijanha.

O.

Kako se sasnaJe majosbiljniji konkurent Pini Bauseh sa nagradu "Politike" bio Je Samuel Beokett.

Mačelnik sa kulturu i obrasovanje grada haga g. P.Vank pripedio je M ppostorijoma Ateljea 212 prijem povodom gostovahja ansambla 15 Haga.

NJ JJ OJ JJ JI JJ. JE JJ II JE OOU II IO JV II II O II IF II II S S IT i i S i i i