Bitef

98

ko je weissov gospodin mockinpott?

Svaki uspjeli, punokrvni dramski lik od početka do kraja drame stvara oko sebe svoj osebujni scenski svijet. Edip, Hamlet, Alceste, Pomet, Woyzeck, Übu, Ham ltd, snažno definiraju viziju dramskog djela sebi sličnom. Mockinpott počinje svoju karijeru na pozornici kao anti-junak da bi prošavši kroz katarzu farse postao junakom; na kraju komada on će se čak pobuniti protiv svog statusa komične osobe i pobijediti viziju što mu je dala scenski îivot.

Prije početka događaja što ih komad opisuje, on je gospodin Mockinpott koji živi kao jedan od tisuća Mockinpotta, omeden zidovima gradanske egzistencije neopterećene ikakvim materijalnim i duhovnim brigama.

Nepredodreden za junaka, mogao je potkrepljivati tezu o izumiranju izuzetaka u modernom tehniziranom svijetu. Ali ¡ednog dana, neobjašnjivo, Mockinpott je »bačen« u svoju scnsku egzistenciju kao u niz nemilih dogadaja: bez razloga je utamničen, žena ga odbacuje, ne primaju ga vise na stari posao, liječnik ga mesarski operira, vlast mu na njegovo traženje pravde odgovara praznoslovljem. Tad se javljaju dva andela i, u okviru eshatološke farse, pokazuje se da je Mockinpott zapravo suvremeni Job podvrgnut kušnjama ne bi li »shvatio svoju muku«. I kad napokon shvati da su njegove patnje bezrazložne, Mockinpott ¡de k samom dragom bogu da mu to dokaže na što se dragi bog, kome je dojadila briga za svoju zemaljsku Firmu, slomljen i poražen poviači. Tako lik koji je netom postao komičan prestaje biti smiješan: stekavši ljudsko dostojanstvo on izlazi iz svijeta farsične okrutnosti i moralitetskog predodredenja kao što je u njega bio ušao: on je pronašao svoj identitet.

PETER WEISS

1916. Roden u Nowawesu kraj Berlina. 1934. Emigrira roditeljima u London.

1935. Prva izložba slika u nekoj londonskoj garaži.

1936. Dvogodišnji studij slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Pragu. 1939. Nastanjuje se u Švedskoj.

1946. Knjiga pjesama u prozi na švedskom jeziku. »Od otoka do otoka« 1947. Knjiga pjesama u prozi »Pobijeden!«.

1948. Prvi komad »Toranj« izveden u Stockhoimu. Neuspjeh.

1952. Piše svoj drugi komad »Osiguranje«. Roman »Sjena kočijaševa tijela«, prihvaćen za izdavanje tek 1959.

1961. Pripovijest »Oproštaj od roditelja«.

1962. Piše dramu »Progon i umorstvo Jean-Paul Marata kako ga prikazuje gtumačka družina bolnice u Charentonu pod vodstvom gospodina de Sadea«. Praizvedba drame »Noć s gostima«.

1963. Praizvedba drame » Marat ! Sade« u Schillerovu teatru u Berlinu u reziji Konrada Swinarskog. Premijera u Aidwych Theatreu u Londonu u reziji Petera Brooka.

1965. Drama-oratorij »Istraga« o procesu ratnim zločincima u Auschwitzu. 1967. Drama »Pjesan o luzitanskom strašilu «• o zlodjelima kolonijalizma u Angoli.

Drama »Govor o Vijetnamu«.

1968. Praizvedba moraliteta »Muke gospodina Mockinpotta« u hannoverskom kazalištu (komad je inače napisan u doba rada na » Marat / Sadeu«).