Bitef

Contemporary ballets trust ltd

Contemporary Ballet Trust Ltd se sastoji od pet jedinica spojenih u jedinstvenu celinu:

PRVA JEDINICA The London Contemporary Dance Company, formirana 1967. godine sa deset do sedamdeset igrača. Repertoar obuhvata delà najznačajnijih savremenih koreografa.

DRUGA JEDINICA predavanja-demonstracije ill filmski program! za informisanje o osnovama baleta ill povremene predstave zabavnog karaktera za ograničeni broj giedalaca.

TREĆA JEDINICA za eksperiment mlađih koreografa, scenografa, kostimografa, igrača i muzičara u profesionainoj atmosferi.

ČETVRTA ZAJEDNICA Londonska škola savremenog balet akoju vodi Patritia Hutchinson. Postoji već četiri godine. Mnogi pedagozi dolaze iz trupe Marte Graham.

PETA JEDINICA »The Place- stab svih nabrojanih jedinica. Novosagrađena zgrada koja se sastoji od gledališta, probnih sala, administracije, garderoba, nuzprostorija i restorana.

koreni

Klasični balet bio je ostatak romantičnog periods kada je Isidora Duncan došla u Ameriku. Ona je odbacila steznik i pokušala da preporodi balet kao sredstvo umetničkog izraza. Ta usamljenička pobuna protiv baletskih konvencija postala je simbol preporoda igre u celom svetu. U Evropi Djagiljev je preobrazio klasični balet, a Dalcroze, Laban, i Jooss dali su novo mesto baletu u savremenom društvu.

U Americi Ruth St. Denis i Ted Shawn posejali su seme nove igre bazirane na drevnim igračkim kulturama. Značajan datum bila je actečka fantazija »Xochtil« u kojoj je prvi put zapažena mlada igračica Martha Graham. Ona je stvorila novo shvatanje umetnosti igre, koja omogućuje da se na novi način igrom ispolji snaga i izraz kao u drevnim vremenima.

16