Bitef

drakula kratak sadržaj

Džonatan odlazi u zamak grofa Drakule u Transilvaniji, ostavljajući svoju sestru Lusi i verenicu Helen. Na osnovu njegovog pisma Helena sumnja da je on boiestan. Drugim pismom Džonatan je poziva da ona dođe k njemu.

U međuvremenu Lusi se razboli od neke čudne bolesti. Dr Ivan Heising konstatuje neke neobične tragove na njenom vratu. Da bi je oslobodio neobične bolesti, ovenčava je vencem belog luka, all ona ipak umire. Posle njene smrti otkriva se da je i ona vampir; u Hamstedu su pronađene mnoge njene žrtve. Svi odlaze u Transilvaniju u potragu za grofom. U meduvremenu Drakula je izabrao Helenu za svoju narednu žrtvu.

Pod zaštitom doktora i njegove pratnje, posle dramatične potrage Drakula je savladari i übijen. Džonatan i Helena su ponovo zajedno i odsada će živeti u sreći i zadovoljstvu.

grupa tse

Metod grupe TSE može se definisati kao povratak ci stem jeziku teatra. Svi element! koji čine pozorišni jezik: tekst, osvetljenje, pokret, muzika itd. tretirani su posebno, kao što su i posebno motivisani. Ponovo konstituisani i supprotstavljeni jedni drugima. Time se ostvaruje i definiše pozorište samim pozorištem. Jedina svrha ovog metoda je da se izrazi koncept teatra sastavljen od posebnih, ali udruženih međuuticaja svih elemenata pozorišnog jezika. Na primer u predstavi »Futura«, koju je prikazala Grupa Tse, tekst je zasnovan na modernoj teoriji arhitekture. U ovom slučaju, upotreba teksta izvan njegovog konteksta, ne vodi računa da on sadrži latentno »dramske« elemente koji nisu shvatljivi izvan konteksta, već na protiv, on je lišen značenja, i ostavijeno je da deluje samo kao element teatra, unutar njegovog sistema i stila. Predstave koje je prikazala Grupa TSE su: »Drakula«, »Avanture I i II«, »Futura«, »Boginja«, a sada grupa priprema »Univerzalnu istoriju pozorišta«. 40