Bitef

OTVARANJE

I to je pozorište - Igra, umetnost, san...

Nedelja, 1 б. septembar

11:00-17:00

Decji kulturni centar Beograd

RAZIGRANA IGRA

Plesni performans, NVO„Zdravo da ste" (Hi Neighbour)

Zajednicka kreacija dece, mladih i odraslih koju je umetnicki degradila i razvila Vera Obradovic, koreo-reziser. Ovaj plesni performans je novi momenat i vidljiv korak napred posle niza divergentnih a povezanih aktivnosti izazvajuci pozitivne odgovore koji su podrzavajuci i usmereni ka buduenosti.

„Zdravo da ste"je domaca nevladina i neprofitna organizaeija osnovana 1992. godine od grupe razvojnih psihologa. Osnivaci „Zdravo da ste" su mrVesna Ognjenovic, razvojni psiholog, Smiljka Ivackovic, psiholog, Svetlana Ivackovic, psiholog, mr Darinka Andelkovic, psiholog, i Jelena Moraca, psiholog. Aktivnosti su usmerene na zastitu i podrsku razvoja u opstim kriznim situaeijama, podrzavaju gradenje socijalnih odnosa i obuhvataju veliki broj ljudi iz razlicirih ugrozenih grupa.

Radionicke aktivnosti su nastajale kao slozene i otvorene interakeije u koje su bili ugradeni elementi igre i kreativnosti. Interaktivni, igroliki slozaji aktivnosti strukturirani su tako da pokrenu, podrze i integrisu individualnu i grupnu kreativnost. Grupa je u stalnoj i zivoj razmeni sa socijalnim poljem i predstavlja kreativnu jedinicu koja je mnogo vise od zbira pojedinaca. Tokom radionickih aktivnosti ucesnici se izrazavaju kroz razlicite moduse: pokrete, gestove, glasove, reci, pesme, crteze, slike, performanse.

Sekvence aktivnosti su postavljene tako da izazovu svesnost о simboiickim sredstvima izrazavanja krecuci se ka neocekivanoj, nepredvidljivoj manipulaciji kao i da pojacaju svesnost o autonomiji ekspresivnih sredstava u odnosu na komunikacijski pragmatizam. Neuobicajena i neocekivana spoljasnja aktivnost sa sredstvima izrazavanja pruza priliku simbolickoj unutrasnjoj aktivnosti da se ispolji, da se dalje razvija i integrile u celinu. Na taj nacin se cuva i podstice celovitost procesa i sprecava njegovo cepanje na unutrasnje i spoljasnje aktivnosti.

„Zdravo da ste" i Vera Obradovic su zvanicne clanice Medunarodnog saveta za ¡gru CID UNESCO. Poruka Alkisa Raftisa, predsednika Medunarodnog savete za igru CID UNESCO, koju je uputio organizaciji "Zdravo da ste" predstavlja podrsku i podsticaj da ovaj pilot projekat bude predlozen kao model za druge projekte demonstrirajuci kako pies moie ujediniti Ijude bez obzira na razlicitost uzrasta, porekla ili zanimanja. U nastavku, posle performansa„Razigrana igra":

I TO JE POZORISTE: IGRA, UMETNOST, SAN... Uvodni okrugli sto ucesnika Bitef Polifonije

Uvodno izlaganje: dr Predrag Ognjenovic

Ucesnici: Slobodan Bestie, Svan teatar, Boris Caksiran, ErgStatus plesni teatar, Sanja Krsmanovic Tasic, Dah teatar, Tanja Pajovic, Pod teatar, Ivana Despotovic, Pozoriste odrastanja, Gordana Lebovic, Omen teatar, Suncica Milosavljevic, BazaArt, Nela Antonovic,Teatar pokreta Mimart, Zoran Jovanovic, Romski teatar„Suno e Rromengo", nosioci programa 1. Bitef Polifonije, i ostali pozorisni umetnici i drugi strucnjaci - nosioci programa 8. Bitef Polifonije.

Gost: Sead Dulie, Mostarski teatar mladih/Centar za dramski odgoj CDO - Nacionalni centar IDEA, Mestar, BiH, sa saradnicima Moderatori: dr Bojana Skorc,„Zdravo da ste", i Ljubica Beljanski-Ristic, Centar za dramu u edukaeiji i umetnosti CEDEUM - Nacionalni centar Idea, Beograd, Srbija