Bitef

NOVE TEHNOLOGI JE U POZORIŠTU

MULTIMEDIJA

Od umetnika se u XXI veku ocekuje da ima teorijska i prakticna znanja koja ce, u skladu sa razvojem savremene umetnosti i tehnologija, neprestano usavrsavati i unapredivati. Danasnja pozorista su u tehnickom smislu sve opremljenija po evropskim, bolje reci svetskim standardima. Uprkos znacaju ovakvih standarda, pozorista i ustanove obrazovanja u Srbiji ne prate nove trendove. Razvoj edukativnih programa za usavrsavanja kako umetnika, tako i tehnicara, za koriscenje raspolozive tehnicke podrske u cilju stvaranja modernih, originainih i autenticnih pozorisnih deia, jeste imperativan ali veoma spor proces.

Na prediog i inicijativu BitefTeatra pokrenuti su seminari„Nove tehnologije u pozoristu" koji imaju za cilj usavrsavanje pozorisnih umetnika i tehnicara za kreativnije koriscenje vec postojecih tehnoloskih resursa u pozoristima u Srbiji. Seminari obuhvataju cedri zasebne celine posvecene inovativnim primenama zvuka, svetla i videa u pozoristu, te realizaciji multimedijalnog spektakla.

Osnovni zadatak seminara je da, u okviru radionica, javnih razgovora i prezentacija u kojima uz predavace izzemije i sveta ucestvuju predstavnici beogradskih i srpskih teatara, kao i umetnici (reditelji, scenografi) naklonjeni ovim medijima, stvori uslove za razmenu novih iskustava koja ce doprineti uspesnom samostalnom ili timskom radu profesionalaca koji ce svoje znanje i talenat obogatiti kroz upoznavanje novih tehnika i tehnologija. Verujemo da ova vrsta profesionalnog usavrsavanja predstavlja preduslov za unapredenje nase pozorisne scene u ceiini, jer doprinosi boijoj i potpunijoj saradnji tehnickog i umetnickog dela tima koji rade na stvaranju pozorisne predstave ili neke druge manifestadje, kompetentnijoj saradnji sa stranim umetnicima i trupama, najzad razvoju raznovrsnije scene u kreativnom smisiu kada su u pitanju performansi, hepeninzi i drugi savremeni projekti kao sto su festival!, koncerti i druge javne manifestacije.

Prvi programski segment seminara odrzava se u okviru 41. Bitefa i posvecen je multimedijalnom pristupu savremenom teatru. Predavad su istaknuti umetnici iz Evrope - gosti i izvodaci na festivalu: Heiner Goebbels, kompozitor i reditelj iz Nemacke; Susanne Winnacker, dramaturg iz Nemacke; Ville Walo, pozorisni stvaralac iz Finske, koji ove godine nastupa u glavnom programu Festivala, a koji razvija specifican pristup u koriscenju objekata i tehnickih sredstava sa novim znacenjem i funkdjom; kao i umetnik iz nase zemlje Boris Miljkovic- reditelj, kreativni direkter, pisac iz Beograda.

Seminar se u okviru Festivala odvija kao deo zajednickog projekta Bitefa i YUSTAT Centra za scensku umetnost i tehnoiogiju / OISTAT centra Srbija, koji vec tradicionalno za vreme festivala organizuje otvorena predavanja i diskusije o scenskom dizajnu kroz susrete sa umetnidma-ucesnidma na Bitefu, Program„Novetehnologije u pozoristu"negujedonekle strazi seminarski profil, namenjujud predavanja mladim rediteljima, scenografima, pozorisnim tehnicarima i drugima koji su zainteresovani da saznaju vise о savremenim primenama multimedijalnih sredstava u pozoristu. Ucesnici u seminaru biraju se na osnovu konkursa koji se objavljuje na sajtu Bitefa.

Edukativni programi posveceni dizajnu zvuka, svetla i videa u pozoristu, nastupice tokom naredne sezone, i ponuditi priliku domacim umetnicima i tehnickim licima iz domacih pozorista da steknu nove uvide, saznanja i iskustva о savremenom evropskom i svetskom pozoristu u okvirima upotrebe novih medija.

Autori programa suVesna Bogunovìc i Jelena Stojanovic.

Seminar„Nove tehnologije u pozoristu: Multimedija" realizuje se u prostoru Galerije District u Beogradu.