Bitef

85

Centar za kulturnu dekontaminaciju - CZKD 22.09. 20:00 23.09. 20:00 Trajanje: 1 h 40'

Susret sa stvaraocima 22.09. posie predstave

LJUBAVNO PISMO Sonja je impresionisticka minijatura о usamljenoj zeni, kojom se sudbina ruzno poigrala, ali koja joj je istovremeno donela i najvecu srecu u zivotu. Sonja je pomalo tupava, pomalo ruzna, pomalo usamljena. Nije, medutim, sasvim bez dara: odlicna je kuvarica i krojacica, kao i majstorza nerviranje ljudi. A onda jednog dana dobije ljubavno pismo, strastveno i ozbiljno, i u njenom srcu bukne plamen. Ne shvata da je pismo napisala zla prijateljica Ada. To pismo ce zauvek promeniti Sonjin zivot. Prostor i autenticnost okruzenja imaju veliku ulogu u ovoj postavci, a postizu se upotrebom pravih stvari i antikviteta.To je veoma znacajno jer svet predmeta i licnih stvari najvise govori о ljudskom bicu. U liku koji Je stvorila T. Tolstoj spojeni su ogromni kontrasti: ruzan izgled i veoma osecajan unutrasnji svet, tezak zivot i tanana dusa. Otkrivanje tih suprotih polova poverio sam glumcu, muskarcu. Pretvoriti se u zenu nije dlj sam po sebi. Rec je pre о razumevanju zene. Mi ne igramo zenu nego pokusavamo da stvorimo sliku zene, njenog karaktera i da govorimo о njenoj dusi. Sumnjam da dusa maze da ima rod. Alvis Hermanis ALVIS HERMANIS (1965), obrazovao se kao glumac na Pozorisnoj katedri Letonske drzavne akademije. U svojim predstavama cesto se poigrava raznim konceptima postmoderne estetike, znacima, slikama i simbolima istocnih i zapadnih kultura. Njegove predstave su esteticki veoma razlicite, ali im je svima svojstveno savrseno osecanje forme, stila i epohe. Njegovo pozoriste je traganje za novim iskustvom i novim granicama stvarnosti, ukljucujuci audio i vizuelne umetnosti, uz primenu videoprojekcija, slajdova i fonograma. A. Hermanis je dramski pisac, scenograf i glumac u svojim predstavama. Njegove predstave su ucestvovale na medunarodnim pozorisnim festivalima u Velikoj Britaniji, Poljskoj, Rusiji, Estoniji, Litvi, Austriji, Slovackoj, Finskoj, Francuskoj, Belgiji, Svajcarskoj, Kanadi, Italiji, Nemackoj, Holandiji, Madarskoj, Ceskoj Republic, Sloveniji, Srbiji, SAD i drugim zemljama. Na Salzburger Festspiele-u 2003. A. Hermanis je dobio Nagradu za projekt mladog reditelja (Pero Maksa Rajnharta). Evropska pozorisna nagrada za novu pozorisnu stvarnost, Solun, Grcka. Od 1997. godineje umetnicki direktor Jaunais Teatris Riga (Novog riskog pozorista). Radeci u JaunaisTeatris Rigi, A, Hermanis je rezirao i predstave u Von KrahliTeatter uTaljinu u Estoniji (Salajasedpildid 11, LoomavPimedus, 1994), u Letonskoj narodnoj operi ( Fire and Night, 1996), Schauspielfrankfurt ( Kollektives Lesen eines Buches mit Hilfe der Imagination u Frankfurtu, 2005), Schauspielhaus Zürich ( The Blazing Darkness A. Buero - Vallejoa, 2006; Fathers, 2007; Idiot. The Beginning of the Novel Dostojevskog, 2008; Schauspielhaus Köln {Cologne Affairs, 2008).

Postojala je jedna osobai vise пета jedne osobe. Ostalo je samoime-Sofijo. Tatjana Tolsto

Predstava Dug zivot reditelja Alvisa Hermanisa u izvodenju Jaunais Rigas Teatris-a, gostovala je na 39 Bitefu 05. Za tu predstavu Hermanis je dobio Gran pri »MiraTrailovic«. Predstava je izvedena u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Jaunais Rigas Teatris Coordinator: Elina Adamaite E: elina@jrt.lv 25, Lacplesa street, Riga, LV -1011, Latvia T: +371 - 67283323; +371-67283225 F:+37l -67282945 E: jrt@jrt.lv www.jrt.lv

SON ЈЛ -4