Bitef

Sava Center 18. i 19. septembre 2009. u 20h Trajanje: 1 h 25' Susret sa stvaraocima posle prve predstave 18.09.

REČ REDITEUA Alisa: Da li bi ml rekla, molim te, kojim putem da idem odavde? Češajerska mačka: То и velikoj merizavisi od toga gdeželiš da stigneš. Neobičan, jedinstven i emotivan poetski svet Milene Marković na mene je delovao poput zagonetke. Duboko sam ga osećala iako nisam mogla da ga sasvim racionalno objasnim. Veoma brzo sam shvatila da to ne treba ni pokušavati i da je ta naša prirodna sklonost ka racionalizaciji u ovom slučaju pogubna. Konačno, odlučila sam da zagonetku prenesem na publiku.

Ana Tomović

BAJKA, ASOCIJACUE Prvo, bajke su veoma okrutne. Zato što ježivot okrutan i one predstavljaju inicijaciju u svet odraslih, Može da bude i drugadje, all tragad moraju da prođu određene krvave rituale. Ti ritual! znače da moraš da prođeš, okrvaviš stopala, moraš da znaš ill da pogodiš, moraš da imaš nekog ko će da ti pomogne da nađeš. Znači, gospodin Slučaj je vrlo važna stvar u bajkama, a taj gospodin vise od svega izaziva strah i jezu. Nema božanskog u bajkama, samo čudesnog. Nekad čak ne pobede oni koji su na početku dobro pozicionirani, nego oni koji imaju čudo. Zato je u ovoj drami jedna umetnica. Ona poseduje čudo u sebi. Osim toga što je čudo, ona je čudovište. To, znači; nije bajka ill je jedna bajka koja je samu sebe pojela, samu sebe grize za rep na jednoj krvavoj vrtešci. Onda, bajke su prirodne. Fiziološke su, u njima su postojeće osnovne boje i ogoljeni odnosi. Senzualne su. Najbolje bajke nemaju pouku. Zato što ne služe za tešenje nego za jačanje i uzbuđenje. I pripremaju za smrt. Jedino čudovišta i umetnici ostaju da žive, о njima se priča I priča, i plaše se ljudi.

Milena Marković

Ana Tomović je dugogodišnja saradnica Bitefa. Bila clan redakcije Bitefovog biltena 1998 - 2005, uz Damjana Kecojevića, Jelenu i Minju Bogavac, Miloša Lolića, potom i urednica Biltena, a sarađivaia je i na pripremi Kataloga uzVuka Ršumovića.

63

BRODZA LUTKE