Bitef

11 Jedan od problema sa kojima ovaj tip predstava mora da se izbori jeste protok vremena: deca brzo rastu, pa se stoga moraju često zamenjivati. Gob Skvod je rešio da radi upravo sa takvim konceptom. Izvodenje se usredsreduje na vreme, na živote koji počinju i završavaju se, a izmedu toga sve zavisi od izbora koje napravimo, Rezultat nije samo smešan, već i izazovan na dva nivoa. Adolescent! žele da odrastu što je brže moguće, ali što su stariji, tim nametljivije postaje pitanje da li je to baš ono što je na kraju poželjno. Život ne dodeljuje nagrade za sve veći broj godina. Starenje se dešava i morate se s tim pomiriti. A to nije nimalo lako ako je suditi po slici koja se slika pred nama. Upravo se zašlo u odrasle godine: preterano samopouzdano ili beskrajno suzdržano. Oko sredine života: frustrirano, zaglavljeno, neuspešno, dosadno, uvek nesigurno ili konvencionalnije nego što se ikad moglo zamisliti. I trenutak kada umirete: sami. Griet Op de Beeck, De morgen

Umetnički centar KAMPO (Campo) u Gentu (Belgija) osnovan je januara 2008. kao posledica spajanja medunarodne producentske kuće „Victoria" i gentskog pozorišta „Nieuwpoorttheater". Namera umetničkog centra je da ponudi veliki umetnički kišobran koji može da pokrije sve aspekte pozorišta u najširem smislu te reči. Ostvarenja centra mogu biti kako mala, niskobudžetna dela tako i velike produkcije, domaće i medunarodne. Centar podržava, napaja, izaziva i ispituje umetnike. Centar reaguje na umetnike i baca pred njih izazov dodeljujud im konkretne zadatke. To se dni kroz jednokratne zajedničke poduhvate (kao u predstavi Before Your Very Eyes) ali i kroz zapodnjanje dugoročne saradnje. Osim što stvara viastite predstave, nudi podršku radu srodnih glumaca i družina, a njegovi studiji su redovno otvoreni za beskonacnu seriju slobodnih umetnika, bez prostora za rad. Osim toga, KAMPO je centar koji prikazuje belgijsko i inostrano pozorište i pies.

GOB SKVOD (Gob Squad) je grupa britanskih i nemačkih umetnika koji su stekli reputaciju jedne od najinovativnijih savremenih izvođačkih trupa u Evropi. Sedmoro umetnika zajednički radi na konceptu, režiji i izvodenju svoga rada. Trupa, osnovana 1994. godine sa sedištem u BerLinu i Notingemu, istražuje tačku u kojoj se pozorište susreće sa izvođenjem, umetnošću i medijima. Za svoj rad dobijaju medunarodna priznanja. Predstave redovno prikazuju širom Evrope, a gostovali su i u Australiji, Africi, Aziji, Severnoj i Južnoj Americi. Pored pozorišta i galerija, predstave ove trupe odvijaju se i u središtu gradskog života: u stambenim zgradama, prodavnicama, na stanicama metroa, parkiralistima, hotelima ili na ulici. Svoju misiju vide kao pokušaj da se umetnički činovi smeste neposredno u kontekst svakodnevnog života i sučele sa savremenom kuiturom.

10

A 7 BITEF 13

TEŠKO JE BITI