Bitef

DANiLO KIŠ (1935-1989) jedan je od najznačajnijih jugosiovenskih pisaca 20. veka. Njegova sabrana dela koja uključuju romane.Psalm 44; Mansarda-, Bašta, pepeo-, Peščanik-, Grobnica za Borisa Davldoviča-, esejističkopolemičku knjigu Čas anatomije, prozne zbirke: Rani jadi i Enciklopedlja mrtvih duša objavljena su u četrnaest tomova i prevedena na sve značajne jezike. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada, među kojima su italijanska Premio di Trevere, nemačka Preis des Literaturmagazins, francuska „Grand aigle d 'or de la ville de Nice", Nagrada „Bruno Šulc" američkog PEN centra, Ninova, Andrićeva, nagrade „Ivan Goran Kovačić", „Skender Kulenović" i mnoge druge. Bavio se prevođenjem sa srpskog, ruskog, francuskog i mađarskog jezika, radio je kao lektor na univerzitetima u Bordou i Lilu, a bio je i dopisni član SANU od 1988. godine. Smatra se autorom koji je izveo poetički preokret u ovdašnjoj književnosti.

VARJA ĐUKIČ je glumica. Rođena je u Zagrebu. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je radila i kao asistentkinja na predmetu gluma. Od 1998. do 2005. živela je i radila u Podgorici kao samostalna umetnica, nakončegajeu ovom gradu osnovala knjižaru Karver koju i sada vodi. Članica je ansambla CNP-a od 2008. godine. Igrala je u predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Dah teatara, Crnogorskog narodnog pozorišta, Zetskog doma, CKZD-a, Barskog Ijetopisa, Budva grad teatra. Autorka je predstave Tebiizjučerašnje (1998, CKZD, Beograd). Igrala u dramama u produkciji JRT, RTS i fiimovima: Variola Vera, Stepenlceza nebo, U ime oca i sina. Autorka je knjige eseja Pozorišnigeto (CDNK, 2000) i dobitnica brojnih priznanja za glumu.

BOŽO KOPRIVICA je dramaturg. Rođen je u Nikšiću. Jedan je od najcenjenijih esejista, dramaturga i književih kritičara u kulturama bivših jugosiovenskih prostora. Diplomirao je svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor je knjiga: Dribling - 1001 noč, Vole] I sluh ; Kiš, Borhes, Maradona-, Samo bogovl mogu obećatl. Radio je kao dramaturg mnogih predstava u produkciji beogradskih i crnogorskih pozorišta. Živi u Beogradu.

23

GLAVNIPROGRAM

47 BITEF 13