Bitef

25. 09. / 17:30

26. 09. / 17:30

POVRfITfIK RfIZUMU (Le Retour a la Raison)

POVRfITfIK RRZUMU (Le Retour a la Raison)

STRfINfIC (Lo straniero) Igrani film, 100’

Film Mana Reja, 3’ Zemlja proizvodnje: Francuska c/b, 1923. MflJKfl IVRNfI fINOEOSKR (Matka Joanna od Aniolow) Igrani film, 106’ Reditelj: Ježi Kavalerovič Scenarist!: Tadeuš Konvicki, Ježi Kavalerovic prema priči Jaroslava Ivaškjeviča Uloge: Lucina Vinicka, Mječislav Vojt, Ana Cepjelevska Produkcija: Zespol KADR Zemlja proizvodnje: Poljska 35 mm c/b, 1960. Ježi Kavalerovic jedan je od najvedh poljskih i svetskih reditelja. Njegov prefinjeni filmski jezik, jasna i duboka misao, kao i vizuelna lepota njegovih kadrova plene i zadovoljavaju i zahtevnije gledaoce. Kavalerovičevi filmovi i filmovi Kadr produkcije, dji je direktor i ideolog bio, uvek su pobuđivali pažnju u svetu i u Poljskoj, gde su često i zabranjivani. U borbi protiv dogme, u borbi za slobodu izražavanja i slobodu uopšte uz njega su bili Anžej Vajda, Anžej Munk, Julius Mahunski, Valerijan Borovdk, Januš Moregenštern i drugi. Kavaleroviceva supruga Lusina Vinicka često je igrala u njegovim filmovima. U filmu Majka Ivana anđeoska igra naslovnu ulogu.

Biblija je književnost, ne dogma. DžordžSantajana, američko-španski filozof

Ništa nije vrednije prezira od poštovanja utemeljenog na strahu. AlberKami

ff Mastrojani je veoma human, ume da se poistoveti s čovekom sa ulice. Nije heroj, pre bi se reklo da je antiheroj. Zato ga publika voli. Lukino Viskonti

Reditelj; Lukino Viskonti Scenarsti: Suzo Čeki d’Amiko, Žorž Konšon, Emanuei Robles i Lukino Viskonti po romanu Albera Kamija Igraju: Marčeio Mastrojani, Ana Karina Produkcija: Dino de Laurentis Zemlje proizvodnje: Italija, Francuska, Alžir 35 mm kolor, 1967. Clan stare aristokratske porodice Lukino Viskonti di Modrone, grot Lonate Pocolo, je bio „drugaciji”. Bio je zagonetna, ali i uticajna ličnost, plemić, član Komunističke partije Italije, Levičar, antifašista, poznati pozorišni, operski, filmski reditelj i scenarista i homoseksualac, što nije krio. Viskonti je jedan od glavnih aktera u oživljavanju italijanske kinematografije posle Drugog svetskog rata i jedan od rodonačelnika italijanskog neorealizma (Opsesija, Zemlja drhti, Najlepša).

57

PRATEĆI PROGRAM / BITEF NA FILMU

47 BITEF 13