Bitef

24. 09. / 17:00 / 65’ Bitef teatar

Per. Art - Program umetnost i inkluzija, Novi Sad, Srbija PRBZfIN GLfIS Autor koncepta: Saša Asentić Reditelji: Saša Asentić i Olivera KovačevićCrnjanski Asistentkinja režije: Frosina Dimovska Izvođači/ce: Nataiija VLadisavljević, Goran Gostojić, Marijana Šugić, Snežana Bulatović, Dejan Šuljan, Marina Sremački, Marko Bašica, Vuk Vuković, Beata Perge, Bojana Stojanović, Mihailo Petrović, Dalibor Šandor, Dunja Crnjanski, Frosina Dimovska, Andrej Nenadov i Saša Asentić Autorka scenskog prostora i kostima: Nataša Murge-Savić Dizajner svetla: Tihomir Boroja Majstor tona: Dušan Jovanović Saradnici/ce: Tatjana Tucić, Dunja Crnjanski i Andrej Nenadov Tonski saradnik: Predrag Petmševski Partneri: Srpsko narodno pozorište, ŠOSO „Milan Petrović" i Erste banka * Posle predstave organizovan je razgovor s autorima i izvođadma.

■ Prazan glas je predstava u kojoj osobe sa intelektualnom ometenošću svojim neposrednim izlaganjem doprinose stvaranju prostora u javnosti šireg od onoga u kojem nastaju i opstaju predrasude o njima samima. Pričanjem ličnih priča, prizivanjem sećanja, neposrednim razgovorom, govorenjem poezije, kroz intimne ispovesti i izjave o vlastitom invaliditetu, izvođači publici izvode sebe i svoje stanje kao društveni konstrukt, pozivajući na nužno promišljanje o mogućnostima drugačijih društvenih odnosa.

Scene u predstavi su osmišljene tako da otvaraju jedan drugačiji nivo komunikacije između izvođaca i publike kroz govor osoba sa intelektualnom ometenošću u prvom licu, ali i kroz njihove međusobne razgovore i razgovore sa publikom. Na ovaj način publika se suočava sa vlastitim pričama, stavovima, predrasudama, ali i sa sopstvenom odgovornošću za budućnost trenutaka i odnosa suštinski bitnih za sve nas kao društvena bića, kao i za njihovu moguću aktuelizaciju van pozorišta.

U ovoj predstavi ni invaliditet ni talenat ne znače ekskluzivnost - niti u smislu isključivanja i otuđivanja, niti u smislu povlađivanja ili nadmoći. Ne govore nam ni o nesposobnosti ni o virtuoznosti „Prelep osećaj imaš da budeš ono što jesi“, u svojim pesmama kaže Nataiija Vladisavljević, jedna od izvođačica. To je ono za šta se zalažemo u ovoj predstavi, kao i za inkluzivnost i soLidarnost, koje nam omogućavaju da to postignemo ■

65

PRATEĆI PROGRAM / POLIFONIJA

Ul BITEF 13