Bitef

23. 09. / 18:00 Pravosudna akademija (Karađorđeva 48, prvi sprat)

Umetnidki program Teško je biti... u vremenu, može se posmatrati kroz prizmu dva velika kulturna dogadaja, Jedan od njih, osvetljava Konstantinovo doba i temu ranog hrišćanstva u koreladji sa savremenim dobom, a drugi polazi od provokativne postavke kustosa Enciklopedljsko palata, predstavljene na ovogodišnjem Bijenalu u Veneciji, u duhu prelaska od savremenosti ka proslosti, u potrazi za opštim saznanjem istinom, simbolima i misterijama postojanja. Motiv ranog hrišćanstva obraden je iziožbom Promenljiva geografija organizovanom krajem maja, 2013. godine u Nišu. Ovu iziožbu dine istaiadja Radomira Damnjana; rad Marka Kieze; rad Nenada Ignjatovida; radovi Serene Dekarlo, Vesne Zarev, Bojane Atlije i Veljka Vujadida. Teme kojima su se autori bavili odnose se na pitanja formiranja ranih religija: judizma, hrisdanstva i islamizma, kao i na pitanja istorije, geografije, razvoja gradova, društvenog uredenja Evrope i Mediterana u vremenu imperijalne modi Rimskog carstva. Interesovanja umetnika su se kretala od direktnih pitanja religijske i civiiizacijske tolerancije, do pitanja simbola Hristovog krsta, odnosno, o sklopu svih religijskih simbola u jedan znak religije, kao duhovne vertikale dovecanstva. Kao što je kompleksno pitanje shvatanja milenijske proslosti, toliko je bitno i pitanje: šta je savremenost? U promenljivoj i nepredvidivoj stvarnosti, poenta je uoditi senzibilitet mladih umetnika dji se rad iskristalisao proteklih godina tako da danas dine jednu od najinteresantnijih grupa umetnika, aktivista i stvaralaca. Pojedinadno i grupno istraživali su individualne forme rada, plasirali umetnidku praksu i kreirali svoje mesto, identitet i poziciju. Jedan broj

OTVfIRfINJE IZLOŽBE

Pozvani autori su: Lidija Delić, Marija Sević, Nina Ivanović, Nemanja Nikoiić, Isidora Krstić, Ana Pavlović, Nemanja Golijanin, Nina Simonovid, Vladimir Stojanovid, Iva Kuzmanović, Bojana Stamenkovic, Jeiena Fuzinato, Marko Markovid, Branko Miliskovid, Nemanja Lađić, Milorad Mića Stajčić, Sapa Tkačenko, Smilja lignjatovid, Bojan Jovanovid, Maja Beganovidi drugi. * U okviru izložbe bide organizovano i predavanje sa diskusijama.

praktikuje autonomiju autorskog rada, dok jedna grupa istražuje razuđenost umetničkih produkcija kroz gaierijsku praksu, u okviru rada galerije 1)10, To su stvaraoci piuralnih intersovanja, sa velikim rasponom značenja toga ~šta je rad“, od koncepcijski preciznih analitidkih, naučnih, tehnoloških, provokativnih, socijalnih i dvosmislenih narativa, do ličnih, emotivnih, simboličkih putovanja kroz prostore imaginarnih i realnh slika sveta. Mladi romantici, nihilisti, simbolisti, kritidki aktivisti, realist! i optimistidki pesimisti... Duboko zaronjeni ispiivavaju, jer u duši nose svetlost vremena i smernice kretanja.

73

PRATEĆI PROGRAM / TEŠKO JE 81T1...

67 BITEF 13