Bodljikavo prase

ПОШТАРИНА ПЛАЋЕНА У ГОТОВУ

'Јоикабсг

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

Уредништво и Ддмииис1раци|а. Београд, Јакшићеоа 4-а ( || ПРИМЕРАК 2 ДИНАРА Претплату прима »Преса« за продају новина и часописа, Београд, ВлаЈковићева 8. Претплата, тромесечно 20.— дин., полугодишње 40.—, годишње 80 динара.

БЕОГРАД, СУБОТА 21 ФЕБРУАР 1942

БР. 11 — ГОД. II

РУКОПИСИ С Е ПРИМАЈУ, П А ШТАМПАЈу ИЛИ БАЦАЈУ САСТАНАК САВЕЗНИКА

Негде на Фиџиу. — Најзад је дошло до дугоочекиваног састанка енглеских и америчких стручњака из области поморског ратован>а. Вода је на једном месту избацила једног енглеског адмирала и пет официра, а стотину метара даље два америчка контраадмирала и једног редова. Претставници савезничких флота су се срдачно поздравили и поделили међусобом остатке дувана за жвакање. Затим је отпочела конференција о даљим ратним операцијама. НОВО ОРДЕЊЕ Каиро. — На предлог Доњег дома, влада је узела на расматрање пројекат новог ордена за ратне заслуге генерала на либијском бојишту. Пошто је досада највећи енглески ратни орден био Викторија Крос, из традиције се задржао други део имена са додатком назива оних особина које су Енглези највише испољили на овом фронту, те се нови орден назива: орден крос контри... ТЕШКО ЈЕ СА МАЛИМА Токио. — Јапанским војним круговима је завладао вал песимизма. На питање новинара о природи тих тешкоћа, адмирал Номура је забринуто изјавио: Са Америком и Енглеском иде лако, као што и сами видите, али нас страшно баца у бригу улазак у рат држава као што су Хондурас, Гватемала, Панама и Венецуела. Просто не знамо шта ћемо против њих да предузмемо. КИНЕСКИ МУДРАЦ Делхи. — Пошто су британске власти позвале ЧангКај-Шека да посети Индију и да се лично увери о привржености индиског народа Великој Британији, новинари су поставили жутом маршалу низ питања о његовим утисцима са пута. ЧангКај-Шек, жући него обично, одговорио је после треће чаше вискија. — Кад ме позове у госте тако неки јак пријатељ као што су ови Енглези, ја се онда држим оне старе мудре кинеске пословице: Ништа не слушај, ништа не говори, не оричај.

НОВИ ПОКУШАЈ

Мопимо те да примиш још ову жртву.

Чувена врачара мадам Табуи хитно позвана на Далеки Исток да спасе

Калкута, фебруара. — У енглеским круговима очекује се с великим надама долазак одличне и необично „веште" новинарке, Мадам Табуи, бивше сараднице париског „Евра." Чланци Мадам Табуи много се цене у круговима енглеског вице-краља у Индији и мисли се да њена бујна машта може да спасе „незгодну" ситуацију Енглеза на Далеком Истоку. Још свима су у свежем сећању необично добри информативни чланци штампани у „Евру" маја и јуна 1940 године, у којима је мадам писала о поразу Нема-

ца и победама савезника у Белгији. Њен најбољи чланак о дефинитивном поразу Немаца и победама савезника у Белгији, нажалост није могао бити штампан, јер су сутрадан Немци ушли у Париз. Међутим сматра се да није била кривица до Мадам Табуи, јер Енглези су хтели да се боре до последњег Француза и Белгијаица, него је крива француска реч „Пуркоа?" У добро обавештеним службеним круговима Индије сматра се да ће Мадам Табуи успети својим чланцима да спасе мучну

ситуацију и да ће по доласку одмах да поведе огромну офанзиву, кад већ за њу нису способне енглеске трупе. ЗБОГ УЗБРДИЦЕ Најновијим географским прорачунима сада је утврђено да од Ел Агејле ка Триполису настаје велика узбрдица. Тако је, најзад, свима јасно зашто до Ел Агејле Енглези дођу задувани а одатле се све суљају до Солуна. Рођени у равници и заветрини, па им не прија узбрдица.

НЕОБИЧАН ИНЦИДЕНТ Рио де Жанеиро. — На овдашњој железничкој станици Сан Педро дошло је до једног несвакидашњег инцидента. По доласку брзог воза из Бразилије један господин се појавио на прозору и узвикнуо носачима — кофери енглеског дипломатског претставника. После ових речи је настала страховита паника. Цео свет је за трен ока нестао са станиие, укључивши ту и железничке чиновнике. Повод ове панике је остао непознат овдашњим властима. ПАМЕТНИЈИ ПОПУШТА Сингапур. — Генерал Вавел је наредио својим трупама да се повуку. Његова дневна заповест гласи: — Пошто Јапанци, баш хоће изистински да се бију, ми се повлачимо, јер наша девиза гласи: Паметнији попушта...! НИЈЕ СТРАШНО Вашингтон. — Поводом паљевине узапћеног брода ,,Нормандија" владини кругови су објавили да случ.ај није уопште забрињујући, пошто се ту не ради о нападима нити немачких подморница нити јапанских авиона, већ да је то просто један акт саботаже. МАНИФЕСТАЦИЈА ОДАНОСТИ Тангер. — Поводом недавне експлозије у енглеским дипломатским коферима, становници Тангера су приредили одушевљене манифестације својим заштитницима, Британцима. Полиција је на време спречила сувишно изливање симпатија, те је разбијено свега неколико прозора и одбијено пола цвета енглеском генералном конзулу. УСПЕШО УЗМИЦАЊЕ Сингапур, фебруара. — У одличној битци на сингапурском прелазу Џохоре, Енглези &у узмакли свега до Сингапура, што у ]едној таквој битци не значи ништа. Напротив, од великог је значаја чињеница да су Енглези и овом приликом успешно и храбро узмицали, а не млитаво и полако .