Bodljikavo prase

ПОШТАРИНА ПЛАЋЕНА УГОТОВД

ИЗЛАЗИ СУВОТОМк

Урсдништво и Админмор*циЈа. Београд, Јакшмћем 4-а /П ПРИМЕРАК 2 ДИНАРА Пргтлвту прима »Праса« ва продају ноаииа и часописа, Београд, Вла|коаикааа 8. Првтплата, тромесачио 20,— дии., полугодишње 40.—, годишњ« 80 динара.

». 16 — ГОД. ■

НИ СВИРА 1

СПОЉНА ПОЛИТИКА Дустралијанци траже Вавела Сиднеј, марта. — Аустралијанци, неки ћутке, неки јавно желе да Вавел дође у Аустралију. — Многи тврде да је Вавел баксуз човек, изјавио је један аустралијански политичар, али ја мислим да је он срећа за потлачене колонијалне народе. Где год се он лојави, ту сунце слободно гране, а Енглези се изгубе. Зато би и ми хтели да дође до нас. ЛАКО ЈЕ ЈАПАНЦИМА Лондон, марта. — На питање иовинара како тумачи неуспехе Енглеза на Далеком Истоку, Черчил је изјавио: — Лако је Јапанцима, они су св научили да воде рат, имају искуство са Кинезима. Али нама је тешко, ми нисмо научили да ратујемо, јер је уеек било довољно офанзивних народа, који су вадили кастења из ватре за нас. КАО ЦЕЗАРЊу-Делхи, марта. — Храбри стратег повлачења, генерал Вавел, под притиском јапанских успеха, постао је кутљив и скроман у својим брбљањима. Сада, после пада Холандске Индије м Рангуна, он је изјавио као некада Цезар, кратко и јасно: — Дођох, видех, — побегох! БОЗ НИЈЕ НАДЛЕЖАН Лондон. — После позива Чандра Боза Индусима да не верује више обећањима Енглеза, и да је дошао тренутак да се Индија ослободи британске тираније, Черчил је одговорио: — Не разумем шта тамо неки Чандра Боз може да говори Индусима, када је свима познато да је наш вицекраљ прави претставник Индије, и да само он има право да говори у име Индуса. Наш вицекраљ је у толико више надлежан што никада не би позивао Индусе на устанак против Енглеске, пошто је и он сам Енглез...

ОТКУД МОЖЕ... Вашингтон. — Пошто је неколико ратоборних удружења банкара, индустријалаца и ратних профитера послало Рузвелту резолуцију са молбом да Јапанцима и осталим непријатељима једном за свагда покаже зубе, велики претседник је преко радиа одговорио: — Како да покажем непријатељима зубе када је свакоме познато да ја имам лажне вилице11|_ ОН ЈЕ УСПЕО Кјубишев, марта. — Јуче Је Џугашвили-Стаљин добио писмо од неког друга Ивана ИвановиКа Абуткова, у коме му исти јавља да се са својих пет красноармејаца налази у Берлину. — И тако сам ја, друже Стаљине, ипак успео да уђем у Берлин, али као ратни заробљеник, пише на крају писма Иван Иваиовић Абуткоа.

ПРОМАШЕНИ ЦИЉ Калкута, марта. — Британске трупе су поново постигле успех приликом повлачења из Рангуна Једина је незгода била у томе, што су промашиле циљ. Наиме, приликом успешног повлачења из Рангуна два брода су имала за циљ Калкуту а опипали су морско дно. ЛОНДОН ДЕМАНТУЈЕ Лондон, марта. — Рајтер јавља: Поводом сукоба регуларних

трупа и Индуса у области Кунизаве овлашћени смо да изјавимо: — До сукоба је дошло услед народног весеља које је настало приликом примања вести да сер Стафорд Крипс долази у Индмју. Пошто је весеље узело ширег маха наше трупе су морапе силом да га спрече. Све друге вести не одговарају истини.

Нова тактика Калкута, марта. —• Бритамске трупе на Далеком Истоку боре се новом тактиком, веК олробаној у Либији. Најпре нападну непријатеља, а затим се брзо повуку у нове положаје, па опет нападну непријатеља, па се повуку, и тако непрестано напредују уназад.